Monday, November 20, 2006

minggu ke-38

4 comments
masih ade lagi..hehehe.. tapi penyakit M tu memang takyah cakap la.. hari nie ade Internal Quality Audit lak.. tapi so far takde la bz sgt..majority file aku dah subcon ke staf2...hehhehe...

weekend lps byk gak open house last2 minute2 ni.. kat surau umah pun buat jamuan Aidilfitri.. pastu plannye nak gi openhouse umah ofismate kat kajang.. dah siap print map dah..tgk2 hujan la pulak.. bile hujan tu pafam2 la.. nak kuar umah pun leceh.. si Dini pun sedap je tido..sian nak kacau..

sabtu kitorang gi sogo.. saje nak habiskan voucher.. sbb due date vocher tu 25 dec nie... voucher dpt rm50 je tapi faham2 la kalau dah gi shopping tu.. bertuah la kalau tak topup sendiri.. lain yg plan nak beli lain yg dibelinya.. plannye nak beli baju raya haji utk baby.. tapi last2 byk lagi benda yg dibeli.. bukannye ape.. walaupun raya haji nnt masih di dlm pantang.. tapi kitorang plan nak buat kenduri akikah sekali dengan kenduri berkhatan anak sedara.. masa kakak dulu kitorang agih2kan je daging kambing tu...

last week gi checkup dr cakap baby dah 2.55kg.. fuh lega rasanya.. kire dah melebihi berat minimum.. tak sabar la rasanya.. pastu ditambah pulak dengan sorang opismate yg baru je start keje hari nie.. sonok dengar cite2 die psl baby.. tapi takut pun ade bile mengingatkan nasib aku nanti mcm mana.. kalau boleh nak la secara normal.. dapat breastfeed semaksimum mungkin.. tapi kita cuma merancang..

barang2 sume dah kat dlm keta dah.. memang bersiap sedia saja..kalau dah ada tanda2 boleh terus ke hospital.. harap2 dapat gunakan breast pump yang hubby hadiahkan tu semaksimum mungkin.. nak jadi mcm kawan2 yg lain gak...

minggu nie insyaAllah aku ada 3 hari bekerja.. lepas tu khamis amik cuti sbb nak hantar tok gi mekah..pastu jumaat lak ambik mc sbb check up.. pastu dr kata dah boleh start mcm mulai next week.. yahoo!!! nak lepak umah kakak je.. biase la tu umah kedua aku.. kalau tak singgah umah dia 1 hari memang tak sah..almaklum la dini pun kat situ.. insyaAllah adik Dini nanti pun akak yang nak jaga.. mesti dini selalu gi tgk2 nanti... hehehhe

ok jumpe lagi... doakan yang terbaik k.. :)

Friday, November 3, 2006

minggu 36..

5 comments


Hari nie genap minggu 36.. kalau diikutkan masa Dini dulu.. minggu 36 aku dah bersalin.. hai berdebar sungguh..walaupun nie baby kedua.. tapi debaran tu tetap sama.. takut.. cuak.. risau.. semuanya ada.. takut sakit.. sbb dah tau mcm mana rasanya dulu.. takut tak perasan tanda2.. kalau skait perut skit pun dah cuak gila.. hehehe.. sbb masa dini dulu aku tak perasan dah nak bersalin.. sbb air ketuban tak pecah.. igtkan sakit perut nak buang air besar rupanya sakit perut nak bersalin..

Mintak dipermudahkan..dikurangkan kesakitan.. dan selamat semuanya..
Mana la tau esok lps check up tgk2 kena admit ke ape ke.. nak mintak maaf kalau ader tersalah laku samada perbuatan ataupun percakapan ataupun penulisan di blog ni..

p/s: belum lagi kot.. rasa-rasa mcm lambat skit kali nie sbb tak seaktif dulu..

Tuesday, October 31, 2006

Selamat Hari Raya ... back to KL

2 comments
seminggu dah berlalu..kepada yang berpuasa 6 hari nie dah raya kan.. :) ermm terasa tak puas balik beraya.. waktu nak balik kl sabtu hari tu rasa berat sangat..tapi bila mengenangkan bulan dpn nak cuti panjang kira ok la.. :).. syukur semuanya berjalan lancar..perjalanan balik ke kampung dan balik ke kl berjalan lancar tanpa sebarang kesesakan.. cuma bila sampai Rawang hari tu agak slow sbb hujan dan jalan licin.. nie ada skit update raya di kampung..

Jumaat 20 Oct 2006
Bertolak dari umah kol 5.00am sebaik sahaja slp bersahur..then singgah umah kakak di Kinrara utk semayang subuh dan konvoi dari sana.. sampai di Perlis lebih kurang kol 1.00pm

Selasa 24 Oct 2006
Raya pertama - juadah istimewa kami spt thn2 sbl nie.. nasik impit kuah kacang..menunggu kehadiran tetamu ke umah.. pastu beraya di umah tok (lbh kurang 15 minit dari umah) .. petang hujan tapi syukur umah kami tak dinaiki air.. dengar cita kawasan Arau banjir

Rabu 25 Oct 2006
Beraya di umah tokwan.. sonok sangat sbb thn nie ramai tetamu.. kuih raya pun dah tinggal separuh

Khamis 26 Oct 2006
Start beraya ke umah kawan2 papa dini.. termasuk cikgu sekolah papa dini.. (ni sape org perlis sebenarnye nie)

Sabtu 28 Oct 2006
Bertolak balik ke KL kol 8.00am..kami sampai KL kol 4.00pm...letihnye!

nie gambar dini, papa & mama beraya.. sedondon kuning thn nie.. for more raya pics boleh bukak fp mama dini..

Tuesday, October 17, 2006

balik raya..selamat hari raya...maaf zahir batin..

3 comments
amboi amboi nak balik raya bz la pulak.. ish nak feel raya pun tak menyempat..hehee.. takpe la lepas nie boleh raya puas2 kat kampung..

InsyaAllah kami akan balik Jumaat pagi.. Khamis petang tu ada checkup kat SJMC..so ingat nak mintak mc untuk Jumaat tu.. hubby pun dah cuti Jumaat tu.. insyaAllah sebelum subuh dah nak bertolak.. sbb nak singgah semayang subuh on the way..

so sape2 yang balik ke Perlis boleh la singgah umah kitorang raya nie.. :)

Dikesempatan nie nak mintak maaf banyak2 kalau ada salah dan silap samada terperasan atau tak terperasan.. mana la tau dlm menulis blog nie ada yg terasa ke.. mintak maaf zahir dan batin yer..

kepada yang pulang ke kampung..atau keluar beraya tu.. berhati-hati di jalan raya.. sentiasa bersopan santun di jalan raya.. (amboi banyak nye pesanan)

babai... Selamat Hari Raya dari kami sekeluarga.. (Nieta..Hamili and Ardini Farhana)

Monday, October 9, 2006

update weekend

6 comments
Weekend kali nie memang penuh betul jadual kitorang.. pagi sabtu gi checkup di SJMC.. spt dijangkakan Dr tak kasik aku berpuasa penuh memandangkan berat badan turun sedikit.. alamak nampaknya terpaksa la selang seli mcm nie.. risau gak takut baby tak cukup zat.. petang lak gi IOI mall beli hadiah birthday utk Dini..

balik dari giant dan IOI kitorang start activity memasak.. sbb dah muak nak makan lauk pasar ramadhan.. walaupun letih dan dah lambat syukur sempat siapkan makanan berbuka dan juadah yg simple.. hubby masak bubur lambuk.. aku lak sediakan juadah puding Aiskrim pelangi.. ingat nak buat cupcakes terus..tapi dah tak sempat.. nampaknya terpaksa sambung aktiviti di lain waktu..

malam aku start eksperimen cupcakes.. semangat habis pergi Giant siang tadi beli bahan2 keperluan.. hubby dah janji kalau tak sedap pun dia akan makan.. (risau nie takut cupcakes tak menjadi)..

Si Dini lak terpaksa menonton dari jauh.. si Mama dah blocked dapur awal2 lagi sebab tau Dini nie tersangat la rajin nak membantu.. bukannya taknak kasik..tapi memang bahaya bila dipikirkan oven yang panas.. eee tak sanggup.. so resultnye gambar2 kat bawah nie.. kalau ditanya sedap ke tak? so far aku dah bagi kat family kakak.. derang kate sedap dan siap mintak resepi..cuma derang complain cupcakes tu kecik mcm tuan yg buat jugak.. ok la kot kan? hubby pun kata sedap dah nak habis dah 1 balang.. cuma aku tersilap beli cup.. terbeli cup yang paling kecik.. (sebenarnye cup besar dah habis kat Giant tu).. so tak boleh isi banyak2..separuh cup pun naik sampai melimpah.. so lepas nie kalau nak buat lagi kena beli cup besar skit ataupun tak boleh isi banyak2...

Ahad lak kitorang ke Jln TAR nak cari baju melayu papa dan baju kurung Dini.. Thanks hubby sbb hadiahkan busana raya tu... so thn nie kitorang 1 set kuning.. :)Penat habis bayangkan dari kol 11 sampai kol 4 kat KL.. ditambah dengan orang yang sangat sangat ramai.. last2 petang je semua terbongkang tido.. sib baik hubby sempat siapkan sambal serai daging.. tq abang.. love u.. :)






p/s : pagi tadi first time dengar lagu raya kat radio.. terasa sedih lak dengar lagu Cahaya Aidlilfitri Black Dog Bone tu...

Thursday, October 5, 2006

hilang..

3 comments
aku sedang sibuk shopping di jusco.. seingat aku masa tu aku sibuk menunggu giliran nak beli 1 device yang boleh bercakap dlm bahasa melayu dan english..sejenis alat yg digunakan utk training .. lebih kurang 2 jam lepas tu baru aku teringat..dini!! aku datang dengan dini tadi..tapi mana dini sekarang????? dini tak ada bersamaku... puas aku cari dlm shopping complex tu ..last2 di bahagian cadar..aku nampak dini dengan muka yang sembab menunggu sorang makcik (yg juga manager di tempat kerjaku)yg sibuk memilih cadar... terus ku peluk dini sambil menangis2 tanda kesyukuran dan kerinduan.. tapi dini berpaling dan cuba berlari dari ku..tanda protes.. aku merayu merayu dan merayu .................la rupanya ku bermimpi di siang hari.. di opis pulak tu... tapi jangan la betul2 jadi mcm tu... sedih betul dlm mimpi tu bila dini taknak kat mama nya..

Wednesday, October 4, 2006

teristimewa...

5 comments
subuh2 lagi aku merenung album2 lama.. cepatnya masa berlalu..pejam celik pejam celik dah genap 2 tahun kami bersamanya.. gelak tawanya menjadi penghibur di kala duka.. selamat ulang tahun sayang.. mama dengan papa saaaaaaaayang sangat dekat dini.. maaf tak dapat celebrate.. kita celebrate belated lah yer.. nanti mama belikan kek yer.. hujung minggu nie ada hadiah istimewa menunggu dini.. dah lama dini nak kan?....happy birthday..happy birthday..happy birthday





Friday, September 29, 2006

oohhh la la...

4 comments
Hari nie hati ku berbunga riang.. puding roti ku menjadi.. hubby kata sedapp!!.. terima kasih banyak-banyak kepada sorang adik yg sudi mengajar si kakak yg serba kekurangan nie..hehehe...

kisahnya bermula bila tiba2 terpikir macam mana nak habiskan roti gardenia kat umah tu.. terasa sayang sbb expired dated dah hampir.. almaklumla bulan2 puasa nie time makan limited..lagipun perut sentiasa kenyang.. memang tak sempat nak habiskan roti2 tu... lagipun sebelum nie pernah try buat puding roti nie.. tapi kurang menjadi.. biasa la resepi kat majalah bukannya boleh harap sangat.. kita faham mcm lain buku maksudkan lain..

dengan semangatnya terus mintak tolong hubby belikan susu cair dan aluminium foil.. ingat nak buat sebelum berbuka.. tapi biasala pergerakan slow.. lepas berbuka baru siap.. apa2 pun rasa puas sangat sbb hubby suka puding roti tu.. hati isteri mana yang tak suka kalau cubaan pertamanya menjadi.. hehehe

lepas nie nak masak juadah ape pulak ek.. :)

Thursday, September 28, 2006

update puasa..

4 comments
pagi2 lagi dah rasa sakit dada... mula tu ingatkan sbb aircond kereta.. pastu baru teringat tadi sebelum naik kete aku ada dukung dini.. berat dini baru 10kg++..lemahnya aku.. anak sendiri pun dah tak mampu dukung.. sakit dada punye psl.. aku gagahkan diri drive ke opis.. dan terpaksa batalkan meeting di menara kol 10.. sib baik charman tu memahami.. boleh update through mail je memandangkan opis aku sorang je di sini..yang lain semua di menara..

*****************************

hari nie dah nak masuk hari ke-5 puasa kan.. Alhamdulillah selemah2 aku.. mampu juga berpuasa penuh setakat hari nie.. walaupun bila dah sampai umah tu memang tak larat nak buat apa dah..terbaring je sementara menunggu berbuka.. syukur Alhamdulillah suami dan adik ipar banyak membantu.. si dini pun dah makin cerdik memahami keaadaan mamanya.. lagipun dia mmg rapat dengan papa..

****************************

setiap hari aku akan bertolah sharp dari opis kol 5.00 pm sbb nak elak jam kat depan opis nie.. almaklum la nak berebut dengan org maybank kat sebelah.. selalunya dlm kol 5.45 dah leh sampai ke umah baby sitter dini dan hubby akan tunggu di sana mengambil alih driving ke umah. dlm kol 6 dah leh sampai umah.. (bergantung kpd mood dini) sbb selalunya dia akan main kat playground situ dulu sampai puas main baru nak balik..almaklumla ramai kawan2 kat situ...

dari segi juadah berbuka pulak setakat hari nie memang rezeki mencurah2.. selalunya kakak aku akan kirimkan apa juadah (sbb dia surirumahtangga sepenuh masa).. hubby pulak akan tanyakan aku menu apa yg nak beli hari nie.. hehe.. so far semua makanan yg dia beli memang sedap2... sbb kitorang memang dah biasa beli kat gerai tu...

****************************

hujung minggu nie balik kuantan kampung hubby utk berbuka sama2.. mintak2 tak lenguh sangat berehat kat sebelah..

Tuesday, September 26, 2006

shopping di sogo lak

2 comments
haa nie menyahut seruan puan yati.. so nak citer pasal shopping-shopping malaysia kat sogo lak.. ish jln sakan sungguh mak buyong nie.. last week gi sogo sbb ader wholesale (utk sogo card/maybank card members)..pastu gi j-card kat equine.. pastu nie dapat invitation gi sogo card raya sale preview lak.. apa lagi.. sakit2 pinggang pun tanak lepas kan peluang.. konon2 nye advance shopping sbl pose.. padahal pose nanti mesti nak gi kl lagi.. dah keje pun kat kl..

kitorang gi awal gile la konon.. betolak dari umah kol 9.30 target sampai kol 10 sbb takut berebut parking.. almaklumla nie first time gi sogo member's day.. (org yg takde card takleh masuk).. targetnya cuma 3 benda (konon2 la).. nak beli gaun dini.. baju utk anak2 sedara & baju utk ayah.. tapi biase la kalau dah sampai sana mula le melencong sampai ke cadar.. hehhee..

kalau nak dicerite detail .. ermm memang best la sogo sale.. rasa nya 3 kali ganda lagi best dari jj kot... especially barang2 baby dan toddlers.. memang best gile kalau nak shopping..voucher pun dapat mcm jj gak.. nak buat stock setahun pun boleh sbb byk sgt choice, branded & discount yang mmg best..tapi aku dah banyak shopping baju raya dini time sogo sale sebelum nie..lagipun target aku nak beli 3 barang je.. so aku terus tuju ke bahagian gaun..lps dpt gaun terus ke bahagian t-shirt utk budak2 umo 6-7 thn.. itupun dah penat habis nak lawan tolak dengan kaum2 ibu dan bapa dan anak2.. Alhamdulillah dapat beli gaun flower girls warna kuning lembut.. tapi seperti kebiasaan la.. si dini bukannya suka baju baru.. dia ni klasik skit.. sayang baju lama2.. hehehe

yg bestnye tu.. tengah aku & hubby sibuk memilih2 baju.. si dini dengan mak sedarenye sibuk main kuda pusing2..(yang kena isi token tu) naik free lak tu.. menumpang berdiri sbb tempat duduk kuda dah penuh.. lawak betul tgk muka dia time tu.. penuh kepuasan.. almaklum la dah lama teringin.. apa lagi dah diberi peluang jangan dilepaskan.. hehehe..

pasal barang2 lain tu aku mmg tak focus sangat.. biarkan hubby yang shopping sakan beli baju, kasut dan seluar raya.. (sbb dia tak gi jusco haritu)kitorang melepak je kat tepi dinding sambil duduk atas lantai.. waktu tu dah tak kisah dah sbb ramai yg buat mcm tu..

kat area barangan rumah pun mmg best..cuma rasanya dah takde budget utk tu.. cuma sempat sambar cadar dan 2 bijik bantal utk persiapan tetamu yg bakal dtg bila aku bersalin nanti.. almaklum la bantal masih kurang.. itu je kot.. apa2 pun kitorang bertolak balik dari sogo kol 4.. bayangkan daripada kol 9 lebih sampai kol 4.. adui penatnye.. hujan lebat lak tu.. habis basah kuyup sementara nak sampai ke parking... sib baik tak parking dlm sogo kalau tak mesti jem gile time beratur nak kuar..

p/s : sorry takde gambar kali nie.. tunggu raya je la..

Friday, September 22, 2006

si kakak

4 comments
haa nie la telatah si kakak main lego dengan makan aiskrim.. (termasuk mama punye aiskrim dia sapu).. baju kurung tu baju raya last year..thn nie pakai gi kenduri la jwbnye..




J-Card Day Taman Equine

2 comments
Wahhh fresh skit hari nie lepas sehari bercuti.. cuti semata-mata sbb nak gi shopping j-card.. jangan tak tau nie first time kitorang gi j-card day..hehehe.. so dah alang2 dekat ngan umah tu..ambik je la cuti yg balancenye dah boleh dikira dengan jari.. lagipun memang dah budget awal2 nak beli beberapa barang keperluan baby dan kakak dini.. contohnye mcm kasut raya dini dan gaun raya belum beli lagi.. pastu baju maternity mama pun kurang lagi..

kitorang (dengan kakak) sampai sana tepat kol 9 ..alamak parking dah penuh sampai luar.. nak tak nak terpaksa la naik ke parking atas.. sib baik byk lagi kosong.. ish ish ish ramainye kaum2 ibu (termasuk mak buyong) kat sana.. termasuk la aku.. terhegeh2 menolah troley.. time tu kitorang dah berpecah sbb target masing2 taknak lama2 sgt kat situ.. almaklumla kakak aku kan suri rumah..so kena la balik sbl tengah hari nanti anak2 balik sekolah.. asalnye ambik bakul je..tapi mule la tak larat bile barang2 makin bertambah.. terpaksa la mengangkut troley lak.. thanks to adik salesman tu yang tolong akak carikan troley.. baik tul..

taknak citer panjang yang pasti nya memang penat habis.. nak beratur pun lama.. nak redeem voucher pun lama.. adoi sakit pinggang mak buyong nie.. sib baik cuti.. yang pastinya target nak beli kasut dini dah tercapai.. target nak beli baju maternity mama pun dah tercapai..cuma target nak beli gaun je tak tercapai lagi sbb takde yang menarik perhatian si mama.. sogo card day la pulak sabtu nie jawab nye.. ade skit2 lagi barang nak beli .. t-shirt utk ayah & baju utk anak2 sedare di kampung.. takpe la duit habis skit sbb lepas nie cuti 2 bulan boleh cover kot.. hehehe

kat bawah nie gambar kasut raya dini.. bukan main suka dia dapat kasut baru.. asyik bukak tutup almari kasut pastu siap try lompat2 pakai kasut baru.. betul kata orang.. hari raya anak2 yang paling happy.. bile dah ade anak nie.. apa2 pun makan pakai anak2 yang diutamakan.... love papa..dini.. dan adik.. :)







Tuesday, September 19, 2006

First Check up...

6 comments
wah pejam celik pejam celik dah pun masuk minggu ke-28.. mcm first time dulu gak aku pilih Dr Delaila SJMC.. tapi kali nie dah takmo checkup hari keje.. sbb penat nak nunggu sampai petang.. nak gi awal tak leh sbb hubby keje.. so better kalau kami pegi hari sabtu.. punye la semangat nak amik nombor.. kol 8 tepat dah terpacak kat dpn kaunter nombor,.. Alhamdulillah dapat nombor 6.. so tayah la tunggu lama kot.. tapi nak dijadikan citer.. tunggu punye tunggu sampai dkt kol 10 baru Dr sampai.. aduh.. nombor 6 pun lama gak.. sib baik tak bawak dini.. kalau tak mesti dia boring..
tingat lagi masa bawak gi klinik pun dia dah berlari keliling klinik..siap dpt kwn baru.. budak india laki2.. tak makan saman betul..

dah 2 thn tak jumpe dr.. tak banyak perubahan.. still style yg sama.. nurse pun nurse yang sama..hehe..

suspens gak bile nak scan kali nie.. sbb last month tak scan kat klinik.. so insyaAllah this month dah boleh nampak gender kan.. jeng jeng jeng.. dah tau dah.. unexpected nampaknya.. tapi aku tetap happy... sbb tak kisah apa2 pun boleh :)

lepas gi SJMC bergegas ke APSH lak nak visit opismate yg baru deliver semalam (jumaat).. nie first time kitorang gi APSH .. telepas jalan jugak la.. dah la jem yang amat area tu..parking pulak susah.. open air dah penuh.. lower ground pun penuh..last2 kuar balik parking.. sib baik tayah bayar.. finally sampai gak ke ward.. sian member tak dpt bilik single bed sbb dah penuh.. terpaksa tunggu waiting list.. hai mintak2 time aku nanti tak mcm tu.. susah skit la kalau dok double bedded.. satgi mana tau baby meraung ke.. baby sebelah meraung ke.. takut mengganggu lak..

sonoknye dapat tgk baby baru lahir.. comel.. asyik tido je.. tapi member ckp lain skit ek APSH nie.. derang tinggal kan baby kat ibu lama2... mcm aku dulu rasanya sekejap je.. lps feeding dia ambik balik.. sbb time tu ibu perlukan rehat secukupnye..

lebih kurang 2 bulan lagi.. sabar sabar... (walaupun tak sabar menunggu).. moga dipermudahkan.. AMIN!

Thursday, September 7, 2006

persiapan puase dan raya

0 comments
wah.. hari nie banyak masa terluang sbb dah settlekan awal2 pagi tadi sume.. bestkan kalau hari2 mcm nie.. takde keje tertunggak.. tak la pening2 kepala..

tadi browse2 blog kawan2 ada terbaca psl kisah persiapan puasa dan raya.. ermmm bestnye.. dah terasa suasana tu kan.. tambahan pulak esok nisfu shaaban kan.. bila citer kisah puasa nie.. nampaknya thn nie kitorang mmg dah sepakat nak beli je lauk pauk kat kinrara tu.. kat situ lauk pauk mmg best.. aduh dah terliur nie terbayang ikan bakar.. sup tulang.. ayam bakar.. ermm sedapnye.. lagipun aku mmg dah bagitau hubby siap2 .. thn nie puasa nak makan mcm2..almaklumla tengah pregnant mcm2 teringin... so kalau beli tu banyak skit choice.. balik boleh rehat2 menunggu masa berbuka.. mcm 2 thn lps aku ade di kampung..almaklumla dlm pantang.. sian hubby berbuka sorang2 kat kl.. thn lepas lak kitorang campo2..kadang2 masak kadang2 beli..depends kat masa dan selera.. tapi kalau masak pun hubby yang banyak masak sbb dia balik awal.. lagipun dia suka masak.. (bukan paksa rela ek).. mcm thn nie mmg escape terus la jawabnye.. dah sarat gak time tu..

untuk sahur lak kitorang dah plan nak makan yg simple2 je.. tapi tetap nasik la.. contohnye tempoyak cicah ulam + ikan goreng panas... ataupun nasik goreng panas.. (special prepared by my hubby :) .. hari tu balik perlis dah beli siap2 ikan haruan masin & pekasam.. nanti kena prepare telur masin.. time sahur benda2 mcm tu je yang lalu..

untuk persiapan raya lak.. rasanya dah tak banyak kena prepare.. baru last week aku gi beli jubah khas utk raya (dah tak muat pakai baju kurung kot time tu).. gown & baju modern dini dah lama ready.. beli kat sogo masa sales hari tu.. plus hadiah birthday dia.. cuma sekang nie tinggal nak beli baju melayu & baju kurung dini.. (beli time dekat2 nak raya nanti kot kat JLN TAR).. untuk persiapan aku memang plan tanak tunggu dkt2 raya sbb nnt dah tak larat nak jalan.. lagipun masa limited.. almaklumla siang berpuasa.. mlm nak semayang terawikh.. so tak banyak masa dah time tu.. hari tu masa gi beli jubah & tudung pun bila balik umah dah flat habis.. mmg sekang nie tak boleh banyak berjalan.. nanti sakit pinggang la.. sakit belakang la.. mcm2 lagi..

untuk kuih raya lak.. aku dah order 4 jenis dah.. tu tak campo biskut yg kami akan buat kat kampung.. selalunye kitorang akan start buat masa 2,3 hari nak raya tu.. time tu sume dah balik.. so dapat la gotong royong buat sama2... biasanye biskut wajib setiap thn kitorang buat.. almond london, tart nenas & kek coklat basah.. thn ni maybe buat almond london ngan kek je.. sbb tart dah order.. eee tak sabarnye nak balik kampung..

p/s: azam puase thn nie nak makan ape ek? nak cari kuih pelita la... ermm sedapnye

Tuesday, August 29, 2006

KPI 2006 tercapai..

2 comments
Hehehe sonoknye... dah berjaya kosongkan outstanding credit card.. yahoooo!!!! sekang nie aku dah potong sume credit card kecuali H & M in case kalau ade urgent.. dan sekarang nie jugak aku mmg dah tak shopping pakai credit card.. sume pakai cash sbb takmo nnt lupe bayar pastu asyik kena bayar extra charges je kat bank.. so kalau takde duit tayah shopping duit umah diam2.. hehehhe

*********

cuti balik kampung berjalan lancar.. seminggu balik kg.. sonoknye dpt berehat-rehat di umah.. pastu dapat makan mcm2 yang aku teringin.. tiap2 hari mesti mak masak sedap2 sampai takde peluang nak rasa lapar.. hai kalau la aku keje kat perlis agaknye gemuk mcm nie..

*********

pergi shopping kat padang besar.. bukan jauh pun around 20km dari umah.. alah org dari kedah pun sanggup gi padang besar takkan aku yang dah dkt tu tak gi.. so mmg aktiviti wajib kalau balik kg.. beli toto..beli kelambu pasang siap.. (persiapan kalau tak larat nak naik tido atas.. kat bwh byk nyamuk kena ade kelambu..

*********

Dini pulak bukan main happy main dengan sepupu2 perlis.. almaklumla sepupu2 kat perlis kecik2 lagi..boleh la geng.. tapi bila 3 hari kat kg dia start demam.. lps minum susu je muntah dan cirit birit.. nasik langsung tak makan.. mak cakap dia kena cacing.. sian anakku...

Monday, August 7, 2006

jawapan dini..

1 comments
sekarang nie ade 2 soalan yang selalu ditanya...

1. siapa nama? dini jawab "anini" = ardini
2. dini anak sape? (mcm dlm iklan).. dini jawab "papa" oppss!

baru smlm aku tingat v-cam yang aku beli sehari sebelum dini dilahirkan tu dah beberapa bulan tak guna.. rasanya dah dkt setahun tak ambik video dini.. nampaknya dah banyak perkembangan dini yang tertinggal.. bukannya ape.. malas nak charge.. so semalam aku start balik aktiviti merakam pergerakan dini.. termasuk la soalan2 cepumas tu.. saja nnt bila besar dia boleh tgk mcm mana dia bercakap..hehe

Saturday, August 5, 2006

BP..BP..

1 comments
hari nie hari sabtu..dah pukul 4.20pm... aku masih di opis..(walaupun sepatutnya hari nie hari cuti minggu).. menyiapkan kerja-kerja Business Plan 2007 yang due datenya Isnin ni... taknak mengeluh.. sbb aku nak berkerja secara ikhlas.. membantu bos ku yg baik dan bagus bekerja.. cuma tgh rehat ni teringat pulak apa la dini tgh buat kat umah dengan papa ek.. sonoknye dpt dok umah.. petang nie mesti derang gi playground.. mesti org pelik..mana la mama budak ni.. dah lama tak nampak..asyik nampak dia dgn papa aje.. mmg aku jarang ikut derang ke playground semenjak dua menjak nie.. memandangkan aku dah tak larat nak berdiri lama dan banyak berjalan.. kalau dini main di luar umah pun aku cuma mengintai dari celah tingkap.. kadang2 rasa sedih gak tak dpt join dia.. takpe la.. esok ada 1 hari lagi cuti.. insyaAllah akan dihabiskan sepenuhnya dengan derang di rumah..

p/s: pc dah reformat.. best sbb laju dan kosong..hehe

Monday, July 31, 2006

1 comments
pc aku dah kong last week.. kena hantar reformat..hehhe sib baik sempat transfer data2 penting b4 corrupted terus... ok gak..hopefully lps reformat tu pc ku kembali laju... sib baik ada twinhead ni.. leh jugak aku buat kerja seperti biasa..

minggu ni bz dgn business plan..adui mesti pening kepala.. dah la nie first time aku directly involved...

karnival membeli belah dah start.. bila agaknya nak luangkan masa beli barang2 baby.. sekarang dah masuk minggu 22.. wah sekejap je..tapi puan limau nipis kata aku tak nampak mcm pregnant pun.. agaknya baju beso kot..hehe..takpela yang penting baby sihat.. dan tgk gaya aktif mcm kakak dia gak..

Friday, July 14, 2006

kisah bf...

6 comments
kali nie aku nak bercerita kisah pengalaman dan pengetahuan yang aku kutip berkaitan bf (breastfeeding)... almaklum la dah jadi mak buyong nie..benda2 mcm nie la yang jadi semangat..hehhehe

kisah nye masa bersalinkan dini dulu.. pengetahuan aku tentang bf ni sangat la cetek... kebetulan time tu kurang lagi kawan2 yang dah ader baby..kire aku nie antara terawal..kalau yg ader pun samaada tak bf ataupun tak kongsi citer sgt.. yer la kalau nak dikire kat opis aku time tu... mana la ramai yg seangkatan dgn aku.. samada dah pangkat kakak (anak dah besar) ataupun makcik2 ataupun yang bujang lagi.. so mmg takde langsung pengetahuan psl nie..

bile bersalin kat sjmc (3 hari).. tiap2 hari ada sorang caunselor laktasi datang blk aku nak tunjukkan cara bf yang betul.. time tu banyak betul alasan aku.. contohnye baby takde dah tido..dah hantar ke nursery..ataupun aku yang tido.. kesian jugak kat india tu.. bersabar betul dia.. 1 hari ada la dlm 3 kali dia dtg.. pastu dia siap bagi extention dia suh call kalau baby dah ready.. sebenonye bukan ape.. aku malu..yer la first baby kan.. nak pegang baby pun terkial2..apetah lagi nak tunjuk bf dpn org lain.. padahal mmg aku ade bf dini masa tu.. cuma tak byk la.. dia kan kecik lagi masa tu..minum skit je dah tido..hehehe..kiut

bila dalam pantang pun aku terus bf dini..cuma masa tu aku campo2 dgn susu botol (kurang pengetahuan).. sib baik la dini tak kisah.. dia nak aje mana2 pun... selalunya aku akan bf dia siang.. mlm lak aku bg susu formula sbb tak larat nak riba (tak berani tak bf sambil baring, sbb ade kes time aku bersalin tu kawan kakak aku tertido/terhempap atas baby yang sedang nyusu,dan baby tu meninggal)..jadi solutionnya aku bagi susu formula waktu malam dan bf waktu siang... sampai la dini 3 bulan.. lepas aku dah start keje balik sebulan, tiba2 kena pulak gi teambuilding kat ttc taiping seminggu.. masa tu susu aku dah start mengering.. sbb dah takde demand.. supply pun kurang.. dan bila balik kl mmg dah takde susu..setakat tu saja la proses bf aku..

masa tu aku mmg agak susah nak pump susu kat opis.. sbb opis aku tu ramai lelaki (boleh tahan kecoh)..pastu tak ada surau khas..surau besar di ground floor.. takkan nak turun pump kat bawah.. peti ais pulak di common pantry..org2 laki tu suke bukak tutup..aku malu nak letak sbb aku sorang je.. so solutionnye aku tak pump di opis..

******************************
kesedaran aku bf ni naik semula bila aku ke umah sorang member nie nak tgk baby die.. time tu dini dah setahun lebih.. aku tgk kat dlm freezer dia..penuh dengan stok susu.. masa tu aku dgn kawan2 lain tekejut habis.. ape tu? dadih ke? banyaknye.. bayangkan la freezer peti ais besar tu penuh dgn bekas2 dadih tu.. pastu kat bahagian bawah pun ada.. rupanya tu semua stok susu yang dia pump utk dihantar ke umah baby sitter dia.. beruntung nye anak dia.. dia kata mmg dia exclusively bf baby dia..langsung tak pakai susu formula.. dia pakai pump medela harmony.. pump di opis.. pastu simpan dlm bekas dadih tu. (beli kat carrefour)..masa tu aku mmg berkobar habis nak bf kalau dah ada baby baru nnt..(masa tu blm pregnant)... banyak jugak la tips yang member aku ajarkan.. contohnye dia akan labelkan ikut tarikh..kalau tak sempat dia akan colorkan/ataupun susun susu ikut masa pump..so dia boleh tau mana susu yang dah lama atau baru..takde la bercampo2 nnt tak perasan pulak mana yang lama.. sbb susu yg letak dlm freezer boleh tahan 6 bulan.. kalau dah rasa mcm lama.. dia akan letak kat bahagian bawah utk dicairkan.. mcm tu la lebih kurang.. 1 container tu boleh muat 3 oz.. tapi mmg best betul la tgk stok2 dia.. (aku tak pernah tgk sbl nie)... sampai sekarang pun (anak dia dah setahun lebih) dia stil exclusively bf..katanya kalau nak elakkan breast cancer, bf lah melebihi 9 bulan.. selain dari tu banyak lagi kelebihan bf nie.. antaranya anak sihat..jarang dijangkiti penyakit atau demam2.. dan badan si ibu pun boleh maintain..hehe

**************************
sekarang nie bila tgh pregnant 4 bulan..ader sorang lagi member aku yang pregnant jugak dah 7 bulan.. Ya Allah ..moga2 aku dimurahkan rezeki dan dipermudahkan niat aku utk menyusu baby ku selama yang mungkin... untuk pengetahuan semua sejak aku berpindah tempat dan unit.. partition aku nie sebelah je surau pompuan dan mmg privacy utk pump..peti ais pulak di sebelah surau tu.. moga dipermudahkan...

***************************

Bila baca blog farrah aiza.. timbul balik semangat nak survey bp yang effective.. (sbl nie aku pakai yg kurang effective).. kali nie hubby dah janji nak belikan bp yang mana aku nak tak kisah la mahal skit.. (agaknya dia tau aku rasa bersalah tak bf dini lama2 dulu)... so survey punya survey.. dan hasil aku bertanya yang berpengalaman.. aku rasa dah decide kot nak beli Set medela harmony working mom D..dapat cooler beg dan bottle sekali.. harganya RM470..dapat beg sekali.. nie aku ambik dari site Rita Rahayu.penasihat laktasi kat Pa&Ma tu.. boleh refer site yang farra bagi nie..http://www.momslittleones.com/.. insyaAllah nnt nak beli.. tapi nak tunggu baby fair kat Midvalley 1 Sept nie..nak buat comparison harga.. betul ke tarikh tu? kena confirm balik nie..

****************************

masa aku survey2 tu.. banyak jugak yang aku tak tau..contohnya apa kelebihan manual dan elektronik.. haaa kelebihannya.. kalau manual nie kita boleh adjust sendiri nak laju ke nak slow ke.. kire boleh control la..ramai yg cakap kalau elektronik punya agak slow dan bising.. lagi satu kurang flexible sbb kena ada power supply.. aku pernah tanya sorang senior nie dia dah pernah pakai 2 jenis pump medela.. 1 elektrik/battery satu lagi manual.. dia cakap manual mmg better.. lagi cepat.. kalau ada yang tanya beza antara avent dan medela.. hasil survey aku.. ramai ckp bezanya avent nie kena pakai botol avent jugak /size sama dgn avent.. (lebar)..sedangkan madela boleh pakai mana2 botol.. tu je kot...

Wednesday, June 28, 2006

Kite Kan Sekeluarge..

4 comments
terkujat jugak semalam bila sorang member nie hantar email suh check brape insentif dapat hasil jualan haritu.. eh boleh tahan dia dapat..alamak nie yang tak sabo nak tau nie.. tapi malangnye aku terlupa password la pulak.. ish tu la gatal tangan sgt hari tu gi tukar password..kan dah tak ingat.. melopong je la dgr org tu dpt nie org ni dpt tu.. aku berapa ek?

sib baik teringatkan sorang member yg boleh tolong checkkan.. Alhamdulillah.. rezeki dtg bergolek.. sekurang2 nya balik modal.. almaklum la aku bukan jual pun.. bagi je kat sedara mara.. tapi kalau ikutkan aku dah capai target... nape tak dpt byk lagi ek?

pastu pagi tadi bukak email baru la faham.. rupanya dgn syarat kena caj semula at least sekali.. adoi nyesal tul.. sekali je ke? kalau tau mcm tu aku paksa semua sedara2 yg dpt tu caj kan.. bukannya mahal pun.. termasuk la aku dan hubby.. tu la ambik ringan benda nie.. kalau tak lagi kayo.. hehehhe... apa2 pun syukur Alhamdulillah.. yea yea.. dapat shopping... (tgh berangan nak shopping ape weekend nie)..hehhehehehh

Monday, June 26, 2006

update...update..

3 comments
hari tu dah update panjang lebar tgk2 mouse problem terclose windows lak.. adih bengang tak tau nak cakap.. terus tak jadi update..

hari nie aku jadi minah rock.. sbb suara serak2 basah.. nak angkat phone pun malu org tak cam suara... batuk punye pasal la.. pastu campo makan buah rambutan + durian import dari dusun ayah kat perlis.. adik bawak dari kg smlm...

weekend buat ape? ermmm penuh jadual.. cuma sabtu pagi aku dok sorang2 kat umah.. hubby gi sekolah.. (sekolah ganti sempena raya seminggu).. dini lak tepaksa dihantar ke umah babysitter sbb aku stil lemah lagi.. (demam).. nie first time kitorang hantar dia hari sabtu.. mula tu dia heran gak napa mama tak ikut sekali naik kete.. tapi tgk ok je.. biasa la aku nie bukannya dia kisah sgt ade ke takde.. (itu yg aku pk) dia lagi kisah papa dia.. jgn tak nampak 2 minit dah sibuk cari papa merata umah.. pastu dia sendiri cakap "papa yayak" (papa be***) ... di umah aku kemas skit2.. selebihnye berehat..tgk tv..dan tido.. makan? tak lalu... sedar tak sedar derang dah balik kol 2 lebih.. aduh rindunye kat dini.. yg paling bestnye tu.. dari luar lagi dah dengar dia panggil "mama..mama" terus aku bukak pintu dan peluk dia.. rasa rindu mcm seminggu tak jumpa... hubby cakap kat dlm keter dia tanya tanya.. "mama?" agaknya tak penah dia naik kete without mama.. dia takut papa tertinggal mama...sayang jugak dini kat mama ek..

kol 3 lebih terus ke jusco equine.. bak kata yati lebih kurang 4-5 minit je dari umah.. bukan ape.. dari tadi aku dah terbayang2 nak makan kenny roggers.. nasik tak lalu.. almaklumla baru baik demam tekak pahit lagi.. Alhamdulillah.. dapat makan dengang kenyangnye cuma sbl tu penat gak la bertarung dengan dini.. habis dicampaknye pisau& garfu kat situ jatuh meja.. pastu nak main ngan baby kat sblh.. pastu cermin2 muka sendiri sambil cakap kat cermin tu "baby..baby" konon2 dia nampak ada sorang baby kat dpn dia... sampai la bila makanan sampai baru dia diam.. ooohh rupanya anak mama lapar...

jalan sana jalan sini.. dah kol 6... balik umah.. nak rehat jap.. malam nie tgk konsert AF sape tekeluar ek.. aku tak sokong sapa2 pun.. saja nak isi masa lapang tgk tv ngan family..

esok lak pagi2 dah kuar gi jlna TAR.. nak beli kain ela utk buat baju kurung... dah lama tak buat baju kurung baru utk pakai kejer... (4 bln still muat nak pakai baju kurung)... pilih punye pilih dapat la 2 pasang.. tupun sbb sian tgk hubby ngan adik ipar melayan dini.. muka letih je... igt nak cari tudung terus tapi dah tak larat nak angkat kaki... so balik la...

ptg lak kuar lagi gi jln Duta amik adik.. balik terus singgah umah kakak bahagi2 buah dusun... hemmm bolhe tahan minggu nie.. byk berjalan.. kalau ikutkan kitorang rehat je ahad.. prepare nak keje esok.. tapi nie special case... malam spt biasa rutin setiap ahad.. tgk csi ngan hubby... satu2 nye citer yg aku sanggup tunggu sampai kol 12... tapi mmg bergantung pada hubby.. sbb aku tak berani tgk csi sorang2.. melainkan tgk siang... rasa mcm addict lak..

itu lah cerita weekend kami...

perkembangan dini?
1. taknak makan nasik langsung.. kalau nampak nasik mcm nampak ubat.. terus lari keliling umah... tapi kalau nampak ubat nak makan sangat2 lak.. siap belakon jadik dr sendiri2...

2. 90% arahan/permintaan kami dia dah faham... apa yg kami sembang pun dia paham...(telinga lintah) ..kadang2 dia malu sendiri bila dgr org bercerita psl dia)

3. dah pandai bercakap.. cuma kena bijak memahami.. sbb dia suka ambik perkataan hujung2 je.. dan sangat pelat.. cthnye heyo==>> hello, cucu ==>> susu, tatak ==>> kakak, ucin ===>> udin, irfan ==>> ipan ... tapi ok la at least faham..tapibyk gak perkataan yg penuh.. cthnye cicak, kaki, mate, mulut

4. sangat suka menyapu/mop lantai... pantang tgk sape2 pegang penyapu.. jgn harap dia nak bagi org tu sapu.. konon2 dia nak buat semua la..mintak2 sampai besar mcm nie..lega mama.. hehe

5. suka tlg mama lipat baju + sangkut baju

6. dah pandai ckp kalau dia buang air kecil/besar.. tapi selepas la..

7. suka sgt mekap.. cthnye pantang nampak compact powder mama.. ataupun lipstik mama.. mmg dia tiru sebijik ..

8. suka tgk cermin sambil cakap2... sambil nari2 goyang pinggang

9. kalau dpt baju baru (yg dia suka) dia akan gayakan pastu cakap "tik..tik"

10. kalau gi jln2.. walaupun tgk menyusu.. kalau dah sampai terus tak jadi susu.. dia cakap "apai dah..jom..sambil buat gaya jom"

11. perkataan baru yg kami discover smlm.. bila papa dia ajak salin baju.. dia cakap "jap..jap" sambil angkat tangan isyarat kejap..

12. satu lagi kalau dia jatuhkan something.. dia akan cakap " ayok...ayok.." sambil goyang2 jari telunjuk...

banyak lagi la perkembangan dini .. apa2 pun kami cukup terhibur dengan keletah dia.. love u dini..

Monday, May 22, 2006

kisah mengidam

5 comments
ish lama sungguh aku tak update blog.. jangan kan nak update.. nak bukak blog2 lain pun tak sempat sekarang nie... masa ku begitu padat.. byk sgt kerja semenjak dua menjak nie.. meeting kat menara pun makin kerap..especially sejak bos aku tak sihat nie.. bos aku patah jari waktu gi team building hari tu.. dpt mc 3 minggu... so ada la jugak meeting yg aku kena ganti dier.. ade gak yg melopong..almaklumla dah la baru kat unit nie pastu kena masuk meeting yg tak penah aku masuk... ape2 pun aku suke gak sbb tambah pengalaman & pengetahuan.. byk gak la hal ehwal business control yang aku tau lebih awal dari yg lain.. kire kitorang nie mcm HR kpd unit la kan.. hehe...tapi yang tak tahannya bile kena gi menara... aduh nak naik lrt takut pitam... nak bawak keter susah parking.. nak naik cab susah nak dapat cab yang nak balik kl.. last2 aku bwk keter parking kat tepi jalan dah nak sampai jln kuar federal highway dah... nak parking punye psl..

aku sekang nie tgh bz prepare utk audit 2 hari lagi.. aduh pening woooo.. apetah lagi baaaaanyakkkkk sangat file yg missing lps org terdahulu kuar... tak tau la dia simpan kat mana.. pending tu toksah cakap la.. ade yg dari zaman 2 generasi gm dah bertukar tapi file tak update.. aduhhhhh takutnye kalau kena CAR nnt.. malu woooo... prestasi tu...

nie rehat sekejap.. kepala tgh berat... selalunya aku datang awal2 pagi terus ngadap keje sbb aku nak siapkan seawal mungkin.. almaklum la jadual ibu mengandung nie lain skit... lps je siap keje2 urgent terus gi rehat kat surau (kat sblh je)... time nie la nak rehat dan melarikan diri dari aircond sejuk... aku sangat tak tahan sejuk.. apetah lagi bila dah ngandung.. dari ngandung dini dulu lagi.. mmg aku kena bawak sweater 2 helai.. plus stokin.. sweater tu sehelai utk selimut masa berehat2... nak buat macam mana kan nak tutup aircond org lain panas..

eh dah kuar topik pulak.. topik asal tak sentuh lagi... kalau sebut pasal ngidam.. byk jugak yg aku tingin nak makan tapi yg ada dpn mata tak lalu... cthnye nasik baru la improve skit makan selang sehari... itupun kena pilih lauk yg aku bekenan jer.. yg jadi mangsanya hubby la.. nak kena masakkan... tapi tu pun byk lagi benda yg aku tingin nak makan tapi susah dapat kat kl.. hari tu plan taknak balik kg cuti sekolah nie sbb tak larat..tapi nampak gayanya macam kena ubah plan je.. lagipun rasa dah lama tak balik kampung.. 3 bulan lebih dah... byk sgt masakan mak yg aku tingin nak makan.. contohnye nak makan gulai telur ikan yang bulat2 tu... pastu tingin nak makan pulut dakap (pulut dlm daun pisang berinti pisang)..pastu nak makan lepat yg mak buat..pastu nak makan nasik kandaq kat perlis..pastu nak makan nasik lemak 50sen..aduh sedapnye.. nie yang tak sabo nak balik kampung nie.. tu belum dikira tingin nak makan biskut raya.. (wanie.. taknak buatkan tart utk aku ke..hehe)

ish kalau citer bab makanan nampak mcm aku nie kuat makan je kan.. padahal apa pun tak lalu.. hopefully nnt balik kampung bila dah dapat makanan2 tu boleh makan byk2...

tu je kot update utk hari nie..

Tuesday, May 2, 2006

gaji dan bonus bulan nie..

3 comments
bila ingat2 psl bonus thn nie.. nampaknya belum bersentuh... termasuk lah gaji 26 hb hari tu... masih belum bersentuh jugak... hehehe (macam best je) padahal kad ATM aku buat hal.. nak keluar duit tak boleh.. nak pergi bank buat kad baru tak larat la pulak.. nak jalan kaki mmg aku tak larat/mampu.. bayangkan la nak jalan naik tangga umah tu pun termenggah2... kalau nak gi kantin tu kena berehat dulu..kalau tak rasa nak pitam.. apatah laginak jalan kaki lintas jalan gi bank... kang campo dengan cuaca panas terik tu lain pulak jadi nya...

ingat bonus kali nie.. selain nak bayar hutang kad kredit.. nak bagi kat mak ayah skit.. ngan kakak2 ku.. saja nak bagi merasa duit bonus ku.. selama nie aku bagi kat anak2 sedare je.. kali nie ape salahnye bagi kat kakak2 ku yang sungguh banyak berjasa.. walaupun skit sekurang2 nya tanda ingatan..betul tak? semoga thn dpn dapat lagi byk.. leh belanja lagi ramai org.. insyaAllah.. :).. nak bayar road tax keter + insurance.. pastu nak simpan skit... kali nie nak disiplin kan diri tanak shopping.. (dah 2 bln tak kuar shopping sbb tak sihat.. cuti pun dok umah je).. nanti nak kena simpan budget utk shopping barang baby baru lak.. lambat lagi kot.. eee tak sabarnye nak shopping baju2 comel.. :)

happy birthday my darling husband..

3 comments
Happy Birthday suamiku... semoga dipanjang kan umur.. dimurahkan rezeki.. memperoleh kejayaan dunia dan akhirat... 1 may.. semua org cuti.. menyambut kelahiran mu.. hehehe.. maaf tahun nie kita celebrate di rumah saja.. memandangkan keadaan kesihatan ku yang masih tidak mengizinkan.. begitu juga kesihatan Dini.. (Dini demam teruk sangat sepanjang 4 hari cuti)... bila ku tanya.. "abang nak hadiah apa tahun ni? " dia jawab.. dia tak nak hadiah.. cukuplah dengan melihat aku kembali sihat seperti sedia kala... (terharu sangat masa tu.. walaupun sudah timbul di fikiran hadiah yang bakal ku beli.. tetap akan di beli).. abang.. thanks sebab selama nie sungguh menjaga kami berdua.. terutama di saat2 kesihatan ku begini.. cuma mampu terbaring di rumah... semoga kesihatan ku kembali pulih selepas nie... insyaAllah...

Tuesday, April 18, 2006

untuk kali ke-dua....

12 comments
aduh lama sungguh aku tak update blog..tak update fp... sorry la yer.. bukannye ape.. banyak sgt sebab2 yang tak dapat dielakkan...

tak tau mcm mana nak mengarang ayat.. kepala ku pening-pening susah nak tgk monitor lama-lama... susah nak focus.. tekak pulak asyik loya... dah seminggu lebih aku tak jamah nasik.. cuma makan kuih/roti...kali terakhir makan byk 2 minggu lps hari jumaat masa makan pizza ngan wanie & ija.. balik je umah terus tak sihat.. badan dah tinggal tulang... minggu lps sehari je datang ofis.. selebihnya mc... semalam aku datang keje... sbb byk sangat benda yang tertangguh.. pergi ke kantin nak beli sarapan tak sempat sampai ke meja dah rasa nak pitam.. ini semua akibat kurang air/tenaga/zat... semoga aku cepat sembuh..dan makin sihat dan kuat selepas ini...

buat ardini farhana... tahniah dini dah nak jadi kakak.. kakak pun dah besar.. thn nie dah 2 thn.. nnt ade kawan nak main2 kat rumah.. tak lah dini boring lagi kan... sekarang pun kalau sebut mana baby? dia bukak baju dia pastu tunjuk kat perut dia.. (tak tau la belajar kat mana)... sekarang nie perkataan baby tu sentiasa di mulut dia..

mula tu risau jugak takut die tak puas bermanja.. tak sangka rezeki Allah nak bagi tanpa dirancang..

mengandung kali nie agak berbeza... alahan lagi teruk dari dulu.. tapi syukur mengandung kali ke-2 suami ku sudah ada di sisi... dapat la bermanja skit... buat suamiku.. terima kasih di atas kesabaranmu selama ini.. menjaga ku seperti seorang bayi... apa yang diminta pasti dipenuhi... thanx :)

Friday, March 24, 2006

kerna dia...

1 comments
Mengapa aku jadi tidak tentu arah... makan tak kenyang.. mandi tak basah..tido tak lena.. tidak sabar untuk bertemu dengannya.. tidak sabar menunggu hari esok.. kau buat ku tersenyum.. kau buat ku menangis... semua nya kerna .... m y g i r l

adoi.. at last dapat gak aku habiskan 16 episode my girl... uwaaaa ingatkan citer lawak sampai habis tak sangka plak byk scene sedih.. adoi control je takut ader org perasan aku nangis dpn pc.. tapi sedih la sbb dah habis.. alamak lepas ni takde la pemangkin nak rajinkan diri dtg awal ofis...

mula tu ingat lps tgk nie nak delete la.. tapi bila dah makin banyak episode.. nampaknye kena burn nie.. hubby kat umah pun dah teruja nak tgk sekali.. (promote punye pasal)... tapi yg frustnye soundtrack takde la.. puas browse website.. dah la tulis korea.. translate pun still 80% korea.. majority mintak signup first (I guess) sbb main teka je tulisan korea.. yang frustnye mcm mana nak signup satu benda pun tak paham.. so dpt dengar je la..tu pun tak full... lagu2 dier mmg best ... thanks ye yati.. best best best




























Friday, March 10, 2006

Tabiat yang menyebabkan kerosakan otak

0 comments
baru dapat email nie dari sorang ofismate..



1. Tidak mengambil sarapan pagi
- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

2. Terlebih makan
- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

3. Perokok
- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh menga kibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4. Penggunaan gula yang berlebihan
- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5. Pencemaran udara
- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6. Terlebih tidur
- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

7. Menutup muka ketika tidur
- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat
- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

9. Kurang berimiginasi
- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

10. Jarang berfikir
- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.

cuti sekolah datang lagi..

3 comments
Assalamualaikum sumer...

dah 3 hari tak sempat nak update blog..cuma sempat baca blog kawan2... hari nie pun tak sempat nak mengarang sbb aku ada meeting kat Pantai Bharu kol 9...

minggu depan cuti sekolah dah start.. aku pun seperti biasa nak jugak tumpang bercuti macam cikgu2 sumer.. almaklum la hubby cuti so nak jugak berehat2 kat umah spend time dgn hubby dan dini tersayang.. wahh banyak aktiviti nie... yang pastinya nak berehat2 daripada kesesakan kl.. rehat di rumah kami yang cukup aman damai tu.. hehe..

buat sesiapa yang akan pulang ke kampung.. selamat bercuti.. drive carefully.. semoga selamat sampai dan selamat pulang..

p/s : spm & stpm dah nak keluar.. terase debarannya macam 10 tahun yang lalu.. eh ke 11 tahun yang lalu? alamak aku dah 27 tahun ke? uwaaaaa dah tua... (tekeluar topik lak)

see ya... :)

Wednesday, March 8, 2006

my true color..

1 comments
What's Your True Color?
Psychologists agree that colors have distinct personalities of their own. Blue is calm, red is passionate, yellow is inviting, and so on.




Green
You're green, the color of growth and vigor. Good-hearted and giving, you have a knack for finding and bringing out the best in people. Green is the most down-to-earth color in the spectrum — reliable and trustworthy. People know they can count on you to be around in times of need, since your concern for people is genuine and sincere. You take pride in being a good friend. For you, success is measured in terms of personal achievement and growth, not by status or position. Rare as emeralds, greens are wonderful, natural people. It truly is your color!


p/s : kalau nak tau..bleh buat kat sini
http://web.tickle.com/invite?test=1108&type=t

Tuesday, March 7, 2006

gambar lagi..

4 comments
hari nie tak de idea nak tulis blog..so letak gambar lagi..

fesyen ikat rambut amoi

merenung ape tu..

fesyen amoi lagi..

tido tapi bukak mata..

fesyen teknik rebonding lak..

Monday, March 6, 2006

Dini mintak maaf...

5 comments
haa ingat lagi tak post tajuk 'anakku menggigit'... so nie kire susulan dari post tu la nie...hehe.. (post gambar je hari nie)



nie la irfan yang dini gigit tangan tu..


rindu sbb 2 hari tak jumpe..



dini mintak maaf yer...

Thursday, March 2, 2006

gangguan bekalan air...

0 comments
ada yang terlibat? semak jangan tak semak..


Kuala Lumpur - Gangguan bekalan air akan berlaku di kawasan-kawasan di wilayah Kuala Lumpur dan Selangor yang disebabkan oleh kerja-kerja pembersihan kolam/tangki air seperti berikut:-
1) Tarikh gangguan : 2 Mac 2006 (Khamis), dari jam 9.30 pagi - 9.30 malam. Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan seksyen 5,6,7,8,9,10 dan 52 (PJ State), Vista
Angkasa, Perumahan Rumah Pangsa PKNS Kg. Kerinchi,
Mid Valley dan Petaling Height

2) Tarikh gangguan : 2 Mac 2006 (Khamis),
dari jam 9.30 pagi - 12.30 tengah malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Perumahan Taman Sri Putra

3) Tarikh gangguan : 2 Mac 2006 (Khamis),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Taman Halaman Kesuma

4) Tarikh gangguan : 3 Mac 2006 (Jumaat),
dari jam 9.00 malam - 5.00 pagi (4 Mac).
Wilayah : Hulu Selangor
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Bandar Rawang Jaya, Sungai Choh

5) Tarikh gangguan : 3 Mac 2006 (Jumaat),
dari jam 9.30 pagi - 11.30 malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Taman Bukit Subang

6) Tarikh gangguan : 3 Mac 2006 (Jumaat),
dari jam 9.30 pagi - 9.30 malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Bandar Puchong Utama

7) Tarikh gangguan : 4 Mac 2006 (Sabtu),
dari jam 10.00 malam - 10.00 pagi (5 Mac).
Wilayah : Klang
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Jalan Kebun, Taman Berjaya, Jalan Istana, Istana Alam Shah, Pejabat Daerah Klang, Pejabat MPK, Pejabat SYABAS, Bukit Tinggi, Taman Botanic, Kampung Pulau Indah, Kawasan Perindustrian Pulau Indah Fasa
1&2, West Port Terminal, Star Cruise, Telok Gong dan
Kota Permai.

Wilayah : Kuala Langat
Kawasan yang terlibat : Sijangkang, Batu 9 kebun Baru, Batu 10 Kebun Baru, Telok Panglima Garang (termasuk kawasan industri) Bukit Komandol dan Pulau Carey

8) Tarikh gangguan : 5 Mac 2006 (Ahad),
dari jam 9.30 pagi - 9.30 malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Perindustrian S.B Jaya, Sg Buluh

9) Tarikh gangguan : 6 Mac 2006 (Isnin), dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam. Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Sri Rampai, Setapak Jaya, Setapak Permai, Kg. Pasir Wardiburn, Kg. Loke Yew dan Flat DBKL
10) Tarikh gangguan : 6 Mac 2006 (Isnin),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Taman Setiawangsa


11) Tarikh gangguan : 7 Mac 2006 (Selasa),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Kondo Rustika

12) Tarikh gangguan : 7 Mac 2006 (Selasa),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Sri Gombak Fasa 8,9,10,11,12 dan
Kampung Melayu Sri Gombak

13) Tarikh gangguan : 8 Mac 2006 (Rabu),
dari jam 9.30 pagi - 9.30 malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Bukit Serdang (Permata).

14) Tarikh gangguan : 8 Mac 2006 (Rabu),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Desa Aman Puri dan Wangsa Permai.

15) Tarikh gangguan : 8 Mac 2006 (Rabu),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan Taman Wangsa Ukay, Bukit Utama,
Taman Bukit Jaya, Super Home, Jalan Wangsa 5A,
Apartment Atheneum, Bukit Antarabangsa dan Kampung
Sungai Sering.

16) Tarikh gangguan : 9 Mac 2006 (Khamis),
dari jam 9.30 pagi - 12.30 malam.
Wilayah : Petaling
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan kawasan Damansara Damai

17) Tarikh gangguan : 9 Mac 2006 (Khamis),
dari jam 9.00 pagi - 9.00 malam.
Wilayah : Gombak
Kawasan yang terlibat : Keseluruhan sepanjang Jalan Hulu Klang

Segala kesulitan amatlah dikesali. Para pengguna dinasihatkan agar menyimpan bekalan air secukupnya serta menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh gangguan tersebut.
Sebarang pertanyaan atau aduan sila hubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) menerusi talian bebas tol 1-800-88-5252 atau melalui sistem pesanan ringkas, s-m-s dengan menaip PUSPEL jarak taipkan aduan atau pertanyaan hantar ke 39222 atau lawati laman web SYABAS di www.syabas.com.my untuk maklumat lanjut. Sekian, harap maklum. NAEMUDDIN ABDULLAH Pengarah Eksekutif, Komunikasi Korporat & Perkhidmatan Pelanggan

Wednesday, March 1, 2006

uji ingatan...

15 comments
Assalamualaikum...

Hari nie aku ada baca blog2 senior masa unitele/mmu dulu.. tiba2 je terjumpe masa browse2 blog kawan2 lain.. sonok gak bace blog derang nie especially blog sorang senior nie.. (taknak mention nama..hehe sbb dia tak kenal aku) mmg kelakar habis la.. aku siap tegelak2 baca blog die.. mmg kepala serabut pun bleh hilang bile baca blog dier.. terase mcm baca majalah ujang pun ader.. bila baca blog2 senior2 nie.. mcm 2 la yg ternampak.. nampak gambar.. nampak nama2 yg dah lama tak dengar.. tup tup dah ader anak 2,3 orang.. cepat betul masa berlalu kan...tiba2 je kenangan2 masa kat unitele dulu menjelma.. (sebenarnye aku lagi suke life di unitele banding mmu..so aku prefer sebut unitele..bukan mmu).. tingat lagi masa kat unitele dulu malu habis kalau lalu depan senior2.. rasa mcm derang nie besar gile.. mcm abang2 & kakak yang jauh beza sgt umo.. sbb time tu rasa mcm budak sekolah lagi.. padahal habis senior pun beza 2 thn je..

masa tu mcm culture shock skit..sbb internet free.. almaklum la aku ngan geng2 aku tak stay kat hostel.. dok kat taman dahlia.. so kalau nak browsing internet kena gi lab.. selalunye sasaran kami lab Penta.. tapi kalau ade kelas kat Penta.. Sigma pun jadi.. asalkan boleh 'talk'.. (chatting guna java).. student id aku masa tu 97101444..glamour tak id? pastu bile convert ke mail jadik p9711444.. kenangan oo no tu... time tu senang je nak differentiate senior ke junior.. kalau id i9510*** tu maknanya senior 95 IT.. kalau e95*** tu maknanya senior engine.. tingat lagi suspens je kalau 'talk' di lab tu.. takut org sekodeng dari blkg cari tuan punye id.. sonok sangat masa tu... kire time tu dah boleh hafal id-id yg glamour-glamour nie...contohnye macam i9510104 ...i9510103 ..i9510105..e961110..e961111..
mcm p9711170 (wanie punye kan?) p9710304 ija punye betul?

pastu petang2naik basikal gi kedai Kah Kah.. ntah ade ntah takde dah Kedai Kah Kah tu kan.. rindu sangat kat Melaka.. nnt suatu hari aku nak gi Melaka..nak gi tgk umah lama kat Taman Dahlia.. nak tgk kedai Kah Kah.. nak tgk JJ..MP.. jeti Bandar Hilir.. Kota A Famosa..

p/s: post hari nie sounds sadis skit..sorry

patah hati...

4 comments
aku frust betul..bile dengar berita dan baca paper hari nie... ini yang down nie...

Keuntungan TM susut 50.3 peratus
Oleh Abdul Halim Yusoff


TELEKOM Malaysia Bhd (TM) meraih keuntungan sebelum cukai RM1.6 bilion tahun lalu, menyusut 50.3 peratus daripada RM3.2 bilion pada 2004.



Keuntungan bersihnya pula turun 66.5 peratus kepada RM875.2 juta daripada RM2.6 bilion.

Penyusutan keuntungan itu disumbangkan peruntukan RM880 juta bagi memenuhi tuntutan DeTeAsia Holdings GmbH, bekas rakan teknikal anak syarikatnya, Celcom (Malaysia) Bhd dan beberapa pembayaran termasuk pampasan RM161 juta bagi Skim Pemisahan Sukarela (VSS), pengurangan aset dan pelaburan jangka panjang sebanyak RM158 juta.

Bagaimanapun, jumlah pendapatan TM tahun lalu naik 5.2 peratus kepada RM13.9 bilion daripada RM13.3 bilion pada 2004 didorong peningkatan pendapatan operasi mudah alih, internet dan operasi antarabangsa.

Pengerusi TM, Tan Sri Md Radzi Mansor, berkata tahun lalu syarikat terpaksa berdepan isu besar yang diwarisi membabitkan tuntutan DeTeAsia.



“Ia telah memberi kesan penurunan besar keuntungan, tetapi langkah itu perlu bagi mengelakkan masalah yang mengganggu operasi perayauan antarabangsa kami,” katanya ketika membentangkan keputusan kewangan 2005 TM di Kuala Kuala Lumpur, semalam.

Hadir sama Ketua Eksekutif TM, Datuk Abdul Wahid Omar dan Ketua Pegawai Kewangan TM, Bazlan Osman.

Meskipun penyusunan dalam keuntungan, TM mengumumkan pembayaran dividen akhir 25 sen sesaham membabitkan pembayaran keseluruhan menjadikan jumlah dividennya bagi 2005, 35 sen.

Syarikat itu juga memperbaiki dasar dividennya, iaitu daripada antara 20 hingga 50 peratus keuntungan bersihnya kepada antara 40 hingga 60 peratus.

Abdul Wahid, berkata tahun lalu, pelaburan antarabangsa menyumbang 13 peratus atau RM1.7 bilion kepada pendapatan TM.

“TM akan terus mengembangkan pelaburan pada peringkat antarabangsa. Kami telah meningkatkan kepentingan ekuiti dalam Cambodia Samart Communication Company Ltd di Kemboja.

“Kami yakin dengan potensi pengembangan pasaran di beberapa negara Asia dan akan meningkatkan lagi pelaburan pada peringkat antarabangsa dan mengambil peluang daripada perkongsian dalam Asia Mobility Initiative (AMI),” katanya.

Bagi melebarkan pengembangan ke pasaran antarabangsa yang berdaya maju, beliau berkata, TM sedang berunding dengan pemegang saham Spice Telecom Ltd, India setelah rundingan dengan Idea Cellular Ltd sebelum ini tidak dapat diteruskan.

Tanpa menyatakan jumlah kepentingan yang dijangka diambil dalam Spice, beliau berkata, rundingan perlu menyelesaikan beberapa isu tetapi pegangan ekuiti kawalan bukanlah isu utama bagi TM setakat ini.

Mengulas lanjut mengenai pencapaian TM tahun lalu, Abdul Wahid berkata, sehingga 31 Disember lalu, pelanggan mudah alih kumpulan berjumlah 20 juta iaitu 6.9 juta pelanggan domestik dan 13.8 juta di luar negara, naik 158 peratus daripada 7.9 juta pada 2004.

Pendapatan Celcom naik enam peratus kepada RM4.5 bilion dengan jumlah pelanggannya setakat akhir tahun lalu adalah 6.9 juta iaitu 1.1 juta pelanggan pasca-bayar dan 5.8 juta prabayar dan 38,000 pelanggan 3G.

Mengenai prospek tahun semasa, Abdul Wahid berkata, 2006 dijangka membentangkan keputusan lebih baik terutama mengambil kira penyepaduan pendapatan operasi anak-anak syarikat termasuk PT Excelcomindo Pratama Tbk (XL) di Indonesia.


sumber : Berita Harian

Tuesday, February 28, 2006

jom nonton..

4 comments
Baru-baru nie on the way balik ke rumah dari ofis aku nampak 1 poster filem Final Destination 3.. tingat pulak zaman dulu2 masa study kat mmu..tgk cd ngan kawan2... Final Destination 1 lagi horror rasanya dari second... time tu even tgk ramai2.. tapi stil sediakan bantal nak tutup mata kalau ade benda2 yang menakutkan... best sangat kan dapat tgk movie ramai2..especially kalau lepas habis Final exam or mid term.. mmg release tension habis.. itu belum part tgk hindustan lagi..sbb tu kalau tgk malam2 tutup lampu..so kalau nangis pun org tak nampak..hehe

terase teringin nak tgk FD 3 nie.. tapi takut.. macam mana ek..

Monday, February 27, 2006

I need a good rest..

0 comments
aku pening...badan menggigil..dan rasa nak muntah.. sbbnye? tadi aku tekun mengisi borang KWSP hubby... pastu dah takleh nak sambung sbb badan menggigil.. rasanya something wrong with my eyes.. maybe kena tambah power agaknya asyik ngadap pc power spect pun kena tambah...ataupun sbb dah beberapa malam tak cukup tido.. asyik diganggu mimpi pastu bila jaga dah susah nak tido..ataupun something wrong with my blood presure.. kadang2 ada gak rasa nak pitam (tu tanda2 low blood presure).. yang pastinye aku bukan p** sbb aku tgh p* skrg..

banjir kilat..

0 comments
simpati untuk penduduk-penduduk Shah Alam.. semoga tabah menghadapi dugaan Allah SWT..

Shah Alam banjir besar -- *Paling buruk dalam tempoh 10 tahun *1,240 penduduk dipindah
Oleh: FAUZIAH AROF dan ZAINI RABAN



DITENGGELAMI AIR... Beginilah keadaan di beberapa kawasan termasuk sekitar Stadium Shah Alam, Selangor yang dilanda banjir kilat ekoran hujan lebat awal pagi semalam.
--------------------------------------------------------------------------------



SHAH ALAM 26 Feb. - Ribuan penduduk Shah Alam hari ini panik dan kelam kabut apabila beberapa kawasan di bandar raya terancang itu dilanda banjir yang dianggap paling buruk dalam tempoh 10 tahun.

Banjir berkenaan yang bermula kira-kira pukul 5 pagi itu menenggelamkan lebih 4,000 rumah dan menyebabkan beberapa laluan lebuh raya terpaksa ditutup untuk semua jenis kenderaan.

Seramai 1,240 penduduk dari 260 keluarga telah dipindahkan ke tempat selamat.

Kawasan yang paling teruk ialah Kampung Kebun Bunga di Batu Tiga apabila lebih 50 buah rumah di perkampungan tersebut ditenggelami air setinggi enam meter.

Selain itu, kawasan taman perumahan Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Jaya juga terjejas teruk apabila semua rumah di kawasan itu ditenggelami air setinggi kira-kira 1.6 meter.

Banjir berkenaan turut melanda kawasan Seksyen 13 Shah Alam yang menempatkan kawasan perumahan, pasar raya Giant, Makro serta menenggelami kawasan tempat letak kereta Stadium Shah Alam dan kawasan padang bola sepaknya.

Antara kawasan yang terbabit ialah Kampung Landasan di Kampung Melayu Subang dan landasan komuter Batu Tiga, Jalan Batu Tiga Lama menuju ke Glenmarie.

Beberapa laluan di lebuh raya utama juga terpaksa ditutup untuk semua kenderaan mulai pukul 6 pagi.

Laluan terbabit ialah kawasan Batu Tiga di Lebuh Raya Persekutuan, persimpangan Bukit Jelutong di Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) dan Lebuh Raya Elite berhampiran kilang gula juga di Batu Tiga serta laluan di sekitar pasar raya Giant dan persimpangan utama TTDI Jaya.

Keadaan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk selain banyak kenderaan tersadai di bahu jalan.

Pada masa yang sama, bekalan elektrik di kawasan sekitar Bukit Jelutong dan Shah Alam turut terputus selama beberapa jam dan hanya kembali pulih secara berperingkat kira-kira pukul 3 petang.


sumber : Utusan Malaysia

Friday, February 24, 2006

ooooh la la...

5 comments
hari nie mmg hari yang sangat berfoya-foya... tak byk keje..hehe.. aku asyik touch up template baru blog.. tambah itu tambah ini..tukar font tukar size.. bak kata aida.."nak terbuntang biji mata tgk template blog kak nieta..

pastu baru tingat routine hari nie tak buat lagi.. tak jengah lagi blog2 derang nie.. ooo semah ader tag yer.. waa ader jugak pengunjung setia blog nie ek.. ni yg semangat nak update tiap2 hari ni...

rupe-rupenye aku baru realize byk benda yg aku takleh buat selama nie disebabkan oleh pc aku yg ada something wrong.. bile dah bawak notebook sini baru la aku realize rupenye2 mmg boleh letak link..quote..dan add image directly tayah upload ke mana2 server dulu... laaa senang la mcm tu kan.. ish ish ish...

ok.. nie nak sahut cabaran semah gak nie... tapi aku rase takde ape yg menariknye pun.. tak mcm semah yg sungguh adventurous tu...


4 jobs i have in my life:

=> masa sekolah rendah jual asam, jual kuih, jual chocolate, jual buah jambu kat kelas..saja sonok2 nnt duit tu leh belanja..(modal mak keluarkan)

=> lepas SPM try keje kilang elektronik kat Kluang..masa tu konon2 nak berdikari la jauh dari family dok umah kakak..tapi gi keje 1 hari jer..sbb tak tahan letih..kejer kilang elektronik kat Perlis lak..saja nak ikut kawan2..saje sbb nak hilangkan boring..duit gaji skit sgt lebih kurang RM300++ without deducting EPF..sempat keje 2 bln..then dpt result SPM terus berenti sbb parents soh prepare study lak..

=> temporary teacher kat S.K.Putra (jadik cikgu muzik lagi..)sempat keje seminggu then TM dah panggil report duty

=> TM : Account Executive; Business Controller



4 movies i can watch over and over:
=> Harry Potter

=> Titanic (opps jiwang skit)

=> Kuch Kuch HoTa Hei (bukan peminat setia Hisdustan..tapi citer nie mmg suker)

=> Semua filem-filem Korea yang sedih2 mcm (Winter Sonata, Autumn in My Heart..dll) hai berapa bulan baru nak habis kalau ulang tgk.. sbb citer panjang gile



4 shows i love to watch:
=> CSI

=> myWife & Kids (setuju ngan Semah)

=> Buletin Utama (dikira ke?)

=> Akademi Fantasia dan seangkatan dengannya mcm Trek Selebriti, Muzik Di Ria, Beat TV(oppss)



4 places i've lived:
=>Kg Padang Pauh, Perlis (dari kecik)

=> Rumah No. 12 & 14, Taman Dahlia, Bkt Beruang, Melaka + HB3 (MMUcyber)(student)

=> 7-6-1,Vista Angkasa, Jln Pantai Bharu (kejer)

=> Vista Lavender, Kinrara + Taman Puncak Jalil (kawen)




4 places i've been on vacations: (tak banyak..cuma berulang2 tempat yang sama)

=> Pulau Langkawi + Pulau Pinang

=> Port Dickson + Melaka + Johor

=> Fraser's Hill + Bukit Tinggi Resort + Pantai TC Kuantan

=> Sabah (KK + Kundasang + Ranau)



4 favourite foods:
=> apa2 jenis nasik..mesti kena makan nasik sekurang2nya 1 kali sehari..(perut melayu betul)

=> semua masakan mak (especially ulam-ulaman, dan masakan kampung)

=> laksa perlis

=> makanan2 yang berat(cthnye roti.. kiter tak suke makanan ringan & chocolate)



4 websites i visit daily:
=> blog sendiri

=> blog2 best spt yati + aida + farra + semah + ummimon + hany + adiksu + ima + etc etc

=> newspaper (utusan,metro,berita harian

=> meebo (ganti yahooMsgr)



4 victims to do this tag:
=> goTo ima
=> goTo adiksu
=> goTo ummimon
=> goTo hany

new look..

2 comments
jeng jeng jeng... berkat pertolongan adik2 ku especially aida..semah dan yati... dapat gak tukar skin baru.. teruja bile tgk semah & yati tukar skin...cantik sangat..ditambah dengan kesudian aida nak tolong... kalau harapkan aku mmg tak dapat la.. dah try buat hari tu tapi ader2 je error.. thanks yer.. time kasih daun keladi.. :)

Thursday, February 23, 2006

Expo Industri Asas Tani - PWTC

10 comments
Sabtu 18 Feb 2006
Plan kami minggu nie ke PWTC saja nak tinjau2 apa yang ada di expo IAT nie.. lagipun semalam hubby dah ke sini sbb tempat keje die mmg opposite PWTC nie... so kalau ape2 hal die mmg akan gi dulu survey.. then akan bawak kami plak esok tu...

Not bad gak barang2 kat situ... banyak gak makanan2 yang dah mmg lama aku tingin nak makan.. contohnye ader mee udang sungai dua.. ada mee bandung muar.. ade sata terengganu.. pelbagai jenis kopok leko... ader pelbagai juice..mcm2 lagi la.. yang bestnye boleh rase mcm2 jenis makanan kat setiap booth... free gift pun banyak..

lepas ni nak gi Pesta Buku Antarabangsa lak bulan depan.. ish tak sabarnye..nak borong mcm2 buku... jumpa di sana !!!

Safety tips

0 comments
dapat mail nie dari sorang kawan.. bagus untuk langkah-langkah keselamatan...



Safety tips for Women

We can now add to the list of victims the retired 77
yr. old TCU professor from Ft Worth whose body was
found last week in Oklahoma--and the 11 yr. old
in Sarasota, FL. Because of these recent abductions in
daylight hours, refresh yourself of these things to do
in an emergency situation...This is for you, and for
you to share with your wife, your children, everyone
you know.


After reading these 9 crucial tips, forward them to
someone you care about. It never hurts to be careful
in this crazy world we live in.

1. Tip! from Tae Kwon Do: The elbow is the strongest
point on your body. If you are close enough to use it,
do!

2. Learned this from a tourist guide in New Orleans.
If a robber asks for your wallet and/or purse, DO NOT
HAND IT TO HIM. Toss it away from you....chances are
that he is more interested in your wallet and/or purse
than you, and he will go for the wallet/purse. RUN
LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!


3. If you are ever thrown into the trunk of a ca r,
kick out the back tail
lights and stick your arm out the hole and start
waving like crazy. The driver won't see you, but
everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after
shopping, eating, working, etc., and just sit (doing
their checkbook, or making a list, etc. DON'T DO
THIS!) The predator will be watching you, and this is
the perfect opportunity for ! him to get in on the
passenger side, put a gun to your head, and tell you
where to go. AS SOON AS YOU GET INTO YOUR CAR, LOCK
THE DOORS AND LEAVE.


5. A few notes about getting into your car in a
parking lot, or parking garage:
A.) Be aware: look around you, look into your car, at
the passenger side floor, and in the back seat.
B.) If you are parked next to a big van, enter your
car from the passenger door. Most serial killers
attack their victims by pulling them into their vans
while the women are attempting to get into their cars.

C.) Look at the car parked on the driver's side of
your vehicle, and the passenger! side. If a male is
sitting alone in the seat nearest your car, you may
want to walk back into the mall, or work, and get a
guard/policeman to walk you back out.
IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY. (And better
paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs.
(Stairwells are horrible places to be alone and the
perfect crime spot. This is especially true at NIGHT!)


7. If the predator has a gun and you are not under his
control, ALWAYS RUN! The predator will only hit you (a
running target) 4 in 100 times; And even then , it
most likely WILL NOT be a vital organ. RUN, Preferably
! in a zig -zag pattern!


8. As women, we are always trying to be sympathetic:
STOP. It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the
serial killer, was a good-looking, well educated man,
who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting
women. He walked with a cane, or a limp, and often
asked "for help" into his vehicle or with his vehicle,
which is when he
abducted his next victim.

** *** ******** Here it is *******
9. Another Safety Point: Someone just told me that her
friend heard a crying baby on her porch the night
before last, and she called the police because it was
late and she thought it was weird. The police told her
"Whatever you do, DO NOT open the door."

The lady then said that it sounded like the baby had
crawled near a window, and she was worried that it
would crawl to the street and get run over. The
policeman said, "We already have a unit on the way,
whatever you do, DO NOT open the door." He told her
that they think a serial killer has a baby's cry
recorded and uses it to coax women out of their homes
thinking that someone dropped off a baby. He said they
have not verified it, but have had several calls by
women saying that they hear baby's cries outside their
doors when they're home alone at night.


Please pass this on and DO NOT open the door for a
crying baby ----This e-mail should probably be taken
seriously because the Crying Baby theory was mentioned
on America's Most Wanted this past Saturday when they
profiled the serial killer in Louisiana.

I'd like you to forward this to all the women you
know. It may save a life. A candle is not dimmed by
lighting another candle. I was going to send this to
the ladies only, but guys, if you love your mothers,
wives, sisters, daughters, etc., you may want to pass
it onto them, as well.

Send this to any woman you know that may need to be
reminded that the world we live in has a lot of
crazies in it a nd it's better to be safe than sorry.

Friday, February 17, 2006

anakku menggigit

2 comments

semalam hubby ku citer.. masa balik dari ambik Dini kat umah Kak Nor (baby sitter)... anak Kak Nor, Si Irfan cakap, "Dini gigit tangan Irfan"...

Teringat masa mula2 nak hantar Dini ke sana, kitorang risau mcm mana la perangai anak2 Kak Nor especially yg kecik sekali.. mana la tau kot2 jeles tgk ader baby baru manja ngan mak derang... Rupanya2 Si Irfan nie.. (time tu 2 thn lebih) teramat la sayang kat Dini.. siap panggil baby.. punye la jaga baby die sampai tak kasik org lain pegang langsung.. apatah lagi nak dukung Dini.. termasuk la kitorang.. kalau dier nampak kitorang terus tutup pintu takut ambik adik die..Tapi sekarang dah boleh menerima kenyataan Dini kena balik rumah... Syukur Alhamdulillah si Irfan nie takde la nak jeles2 walaupun dia nie jenis anak yg manja...almaklumla kecik sekali.. sebarang makanan mesti nak share ngan Dini..siap bagi mainan khas untuk Dini (teddybear).. org lain tak boleh sentuh mainan tu.. nanti dia marah, "tu Dini punye la..kasik balik kat Dini"... Kadang2 tu main masak2 ngan Dini..main Otromen.. kira si Irfan nie bukan jenis yang ganas2..Nakal pun tak sangat.. Syukur Alhamdulillah..

Si Dini pun suka sangat kalau lalu depan umah derang jerit2 panggil... agaknya dia pangggil Irfan turun bawah.. sonok tgk derang mcm adik beradik..

Tapi taktau la semalam kat mana silapnya sampai Si Dini gigit Irfan... katanye berebut Lego.. aduhai anakku... Actually si Dini ni mmg la agak garang..betul tak ima? heheh.. tapi kalau ngan Irfan takde la garang... agaknye ade la tu yg buat dier marah sangat2 sampai mengigit.. terbalik plak..sbl nie aku takut anak aku yg dibuli rupanya dia yg membuli..sib baik Irfan tak buli balik..hehhe

Pagi tadi kitorang dah pesan. "Dini jangan gigit tangan Abg Irfan lagi ek..." dia angguk...

Thursday, February 16, 2006

SOGO Warehouse Clearance for Card Members

2 comments
Sale start 23rd - 26th Feb 2006.. kalau ade yang berminat leh pinjam sogo card kiter.. :)


*** mama dini ***

Wednesday, February 15, 2006

testing power

2 comments
tq ct aka mama @nisah sbb ajarkan cara nak sharekan gambar2 nie.. tq tq tq

update dini..

2 comments
.: dini dah pandai flying kiss

.: dini dah pandai kiss pipi (bunyi cop cop)

.: dini dah pandai panggil mama, papa, kakak, caq (mak caq kat Kinrara, dia akan jerit Caq bile sampai depan umah kakak mama nie)

.: dini dah pandai amin (salam)

.: dini dah pandai angkat tangan bile papa bace doa makan

.: dini suke acah2 barang..tapi kalau barang tu dier sayang jgn harap dier nak kasik tapi kalau tak brape sayang/sedap cepat2 je die suap..eheehe

.: dini dah tak nak disuap..dini nak suap sendiri... kadang2 tanak suap dari pinggan die..nak suap dari pinggan papa/mama

.: kalau buat silap die akan angkat jari telunjuk sambil buat gaya "ha ha tak tau"
(silap yg selalu die buat.. jatuhkan remote..tak abiskan susu..tumpahkan air..)

.: suke sengih nampak kan gigi bile org tanye "mana gigi"... die sengih dengan penuh bangganya nak tunjuk gigi die..

.: die suke sangat mandi.. tak kire tgh malam pun kalau nampak pintu toilet terbuka cepat2 angkat baju ..tak boleh la sayang..dah malam

.: dah pandai berus gigi (tiru gaya mama berus)

.: suke ketuk2 botol ubat kat perut (tu tandanya dia sakit perut)


gigi dini dah banyak.. dah hampir penuh kat atas.. geraham dah tumbuh.. kat bawah baru 4...





** mama dini **

<<< Tahniah Hany >>>

4 comments
~ 13.02.06 7.30am ~


Wow what a good news... seperti biase aku tiap2 pagi lepas sampai ofis aku akan lepak kejap dlm kete..pastu dlm kol 7.30 baru naik ofis.. pastu bace blog kawan2... sonok bace blog2 derang nie.. sbb byk cite baru yang aku tau.. salah satu blog yang mmg aku bukak pagi2 nie blog Hany (ummu nufayl)... wahhh sonoknye bile dapat tau Hany dah pregnant lagi.. amboi mesti sonok nufayl nak dapat baby.. nufayl kan bijak budaknya... tahniah hany... dengar citenye still jumpe Dr. Delaila.. Tingat lagi kenangan dolu-dolu.. aku pun pilih Dr Delaila SJMC... baik orang nye.. cute.. :)

Bile balik umah cite kat hubby dengan excitednye.. hany dah nak dpt 2nd baby.. biase la die bukannye ingat nama kawan2 aku... walaupun tiap2 hari aku becok bercerite pasal kawan2 aku... yg kelakarnye kawan2 aku yg dier igt 2 org je.. Ima (mama Aisya) ngan Bush.. pelik sungguh... Bile decsribe pasal Hany baru la die ingat (walaupun die tak penah jumpe Hany)... Bile pulak turn kiter ek? ermmm belum lagi nampaknye.. kena tunggu Kakak Dini besar skit lagi.. Sbb Dini ni sangat2 la manja ngan papa die.. sampai kan kalau soh pilih mama or papa die akan pilih papa... aduhhhh.. kadang2 merajuk gak hehehe...apa2 pun mama tetap saaaaaayang dini...



** mama dini **

~happy day~

2 comments
08.12.2006 ~ wednesday @Bukit Mahkamah

ermmm hari nie aku rasa happy sangat... sbb dapat jumpe dgn 2 org yg aku dah lama nak jumpe... 2 org rakan sedepartment dengan aku.. tapi derang nie keje di region lain.. sorang tu kat kedah sorang lagi kat klia.. best sangat dapat jumpe ngan bush & abg zamri... kebetulan derang ade meeting kat sini... so dapat la aku jumpe derang.. selalunya kalau nak jumpe derang nie kena tunggu ade meeting kat sini la.. mcm bush dulu mmg keje kat bukit mahkamah gak.. tapi temporarily transfer ke KLIA.. (dept aku ade branch kat KLIA).. sejak tu la aku jadi lone ranger.. gi makan pun sorang2 je.. bukannye takde kawan2 lain kat sini.. hany (ummu nufayl), limau nipis, iena panadol... tapi tu la dah lama tak makan sekali..

Memang sonok dapat jumpe bush.. dapat la bergosip-gosipan.. makan kat Maju Curry House.. Bush tanye aku tak sarapan ke pagi2.. sbb nampak makin kurus.. padahal aku mmg try makan sebanyak mungkin.. pagi makan..tengah hari makan... malam makan... semuanya makan nasik.. tapi tak gemuk2 jugak..

abang zamri lak abang angkat aku since unitele..kalau tak silap tahun 98 masa kat melaka... dia ni baik tau.. best sangat jadi adik die.. banyak nasihat@leteran yg die kasik..hehhe.. yg bestnye byk co-incidence skit aku ngan die.. cthnye kitorang report kat department yang sama (dia report 2 thn lebih awal).. pastu kawen pun tarikh yang sama.. sampai susah ofismate2 kitorang nak gi kenduri..die pun dah ade baby.. liana.. dah tak ingat nama penuh.. ape punye makcik daa..

nanti kalau abang zamri dtg kl lagi aku nak ajak die ngan Faridah (wife dier) gi umah kitorang.. boleh sembang panjang2... :)


** mama dini **

Thursday, January 19, 2006

peristiwa di tahun baru..

0 comments
kesian dini.. akibat active sangat kipas jatuh menimpa muka.. habis pipi sebelah kanan luka berdarah.. tak tau nak cakap mcm mana paniknya kitorang time tu.. tapi syukur Alhamdulillah slp seminggu luka tu dah sembuh kembali...

Friday, January 6, 2006

tahun baru...semangat baru...

0 comments
Assalamualaikum semua.. selamat tahun baru !!!

walaupun hari nie dah 6 januari.. tapi tak terlambat lagi kan nak create post untuk new year...

ermmm sepanjang tahun lepas tak ada la peristiwa yg luar biasa je.. adat la kan kalau ada kenangan pahit manis tu.. aku ingat lagi antara kenangan pahit aku masa balik perlis tahun lepas.. time tu aku yg drive.. bila sampai kat taiping ..aku nak potong bas.. so kena la ikut fast lane.. tiba2 kat dpn aku di arah bertentangan aku nampak dpn mata aku satu 4 wheel drive nie bwk laju gile nak potong jugak tapi terbabas.. keter tu betul2 tebalik dpn aku dan syukur Alhamdulillah time tu aku sempat ngelak ke slow lane.. syukur masa tu dah melepasi bas.. kalau tak ..tak tau la apa jadi dgn kami.. aku tak tau apa jadi dgn kete tu... langsung tak berani nak pandang belakang... tapi yg pasti kereta tu terbalik dan kena divider.. dan mungkin kena kereta2 yg kat lorong2 lain.. tak dapat bayangkan kejadian kemalangan ngeri di depan mata dan hampir2 **** kami... Nauzubillah... lps tu aku terus berhentikat R&R terdekat sambil nangis2 sbb terkejut yg teramat sangat...

kalau sebut kenangan manis lak.. rasanya mmg byk... antaranya dini dah makin membesar dengan sihat dan kuat.. syukur Alhamdulillah Allah mengurniakan kami seorang anak yg menceriakan rumah kami.. lagi satu thn lps dapt bonus.. dapat naik gred.. dan dapat bertukar post.. uish sonoknye .. sbb mmg dah lama aku nak tukar post... dan sekarang nie pun aku dah pindah ke tempat baru (tukar wing je).. bukan main semangat lagi nak buat keje.. almaklumla keje baru.. bos baru.. staff baru.. sebelum ni aku tak ada staff .. ini 8 mari... hehhee

**** raya haji ni aku tak dapat balik kg sbb sekolah tak cuti rabu.. so beraya di perantauan la jawabnye.. nie first time nie aku raya di perantauan..even time study dulu pun sanggup ponteng kuliah sbb nak balik kg..manja betul aku nie ek.. hai tak tau la apa rasanya kalau tak balik.. actually kalau raya haji kat perlis lebih kurang meriah dengan raya puasa.. sbb ada korban.. so tengah hari boleh bakar daging.. uish sedapnye.. kat kl nie tak tau la mcm mana.. sib baik kakak aku kat kinrara tu pun tak balik.. lepak umah die la raya nie.. so kurang skit kesunyian.. apa-apa pun diucapkan
Selamat hari Raya Aidiladha.. jemput la datang ke rumah kami di Puncak Jalil..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez