Monday, June 26, 2006

update...update..


hari tu dah update panjang lebar tgk2 mouse problem terclose windows lak.. adih bengang tak tau nak cakap.. terus tak jadi update..

hari nie aku jadi minah rock.. sbb suara serak2 basah.. nak angkat phone pun malu org tak cam suara... batuk punye pasal la.. pastu campo makan buah rambutan + durian import dari dusun ayah kat perlis.. adik bawak dari kg smlm...

weekend buat ape? ermmm penuh jadual.. cuma sabtu pagi aku dok sorang2 kat umah.. hubby gi sekolah.. (sekolah ganti sempena raya seminggu).. dini lak tepaksa dihantar ke umah babysitter sbb aku stil lemah lagi.. (demam).. nie first time kitorang hantar dia hari sabtu.. mula tu dia heran gak napa mama tak ikut sekali naik kete.. tapi tgk ok je.. biasa la aku nie bukannya dia kisah sgt ade ke takde.. (itu yg aku pk) dia lagi kisah papa dia.. jgn tak nampak 2 minit dah sibuk cari papa merata umah.. pastu dia sendiri cakap "papa yayak" (papa be***) ... di umah aku kemas skit2.. selebihnye berehat..tgk tv..dan tido.. makan? tak lalu... sedar tak sedar derang dah balik kol 2 lebih.. aduh rindunye kat dini.. yg paling bestnye tu.. dari luar lagi dah dengar dia panggil "mama..mama" terus aku bukak pintu dan peluk dia.. rasa rindu mcm seminggu tak jumpa... hubby cakap kat dlm keter dia tanya tanya.. "mama?" agaknya tak penah dia naik kete without mama.. dia takut papa tertinggal mama...sayang jugak dini kat mama ek..

kol 3 lebih terus ke jusco equine.. bak kata yati lebih kurang 4-5 minit je dari umah.. bukan ape.. dari tadi aku dah terbayang2 nak makan kenny roggers.. nasik tak lalu.. almaklumla baru baik demam tekak pahit lagi.. Alhamdulillah.. dapat makan dengang kenyangnye cuma sbl tu penat gak la bertarung dengan dini.. habis dicampaknye pisau& garfu kat situ jatuh meja.. pastu nak main ngan baby kat sblh.. pastu cermin2 muka sendiri sambil cakap kat cermin tu "baby..baby" konon2 dia nampak ada sorang baby kat dpn dia... sampai la bila makanan sampai baru dia diam.. ooohh rupanya anak mama lapar...

jalan sana jalan sini.. dah kol 6... balik umah.. nak rehat jap.. malam nie tgk konsert AF sape tekeluar ek.. aku tak sokong sapa2 pun.. saja nak isi masa lapang tgk tv ngan family..

esok lak pagi2 dah kuar gi jlna TAR.. nak beli kain ela utk buat baju kurung... dah lama tak buat baju kurung baru utk pakai kejer... (4 bln still muat nak pakai baju kurung)... pilih punye pilih dapat la 2 pasang.. tupun sbb sian tgk hubby ngan adik ipar melayan dini.. muka letih je... igt nak cari tudung terus tapi dah tak larat nak angkat kaki... so balik la...

ptg lak kuar lagi gi jln Duta amik adik.. balik terus singgah umah kakak bahagi2 buah dusun... hemmm bolhe tahan minggu nie.. byk berjalan.. kalau ikutkan kitorang rehat je ahad.. prepare nak keje esok.. tapi nie special case... malam spt biasa rutin setiap ahad.. tgk csi ngan hubby... satu2 nye citer yg aku sanggup tunggu sampai kol 12... tapi mmg bergantung pada hubby.. sbb aku tak berani tgk csi sorang2.. melainkan tgk siang... rasa mcm addict lak..

itu lah cerita weekend kami...

perkembangan dini?
1. taknak makan nasik langsung.. kalau nampak nasik mcm nampak ubat.. terus lari keliling umah... tapi kalau nampak ubat nak makan sangat2 lak.. siap belakon jadik dr sendiri2...

2. 90% arahan/permintaan kami dia dah faham... apa yg kami sembang pun dia paham...(telinga lintah) ..kadang2 dia malu sendiri bila dgr org bercerita psl dia)

3. dah pandai bercakap.. cuma kena bijak memahami.. sbb dia suka ambik perkataan hujung2 je.. dan sangat pelat.. cthnye heyo==>> hello, cucu ==>> susu, tatak ==>> kakak, ucin ===>> udin, irfan ==>> ipan ... tapi ok la at least faham..tapibyk gak perkataan yg penuh.. cthnye cicak, kaki, mate, mulut

4. sangat suka menyapu/mop lantai... pantang tgk sape2 pegang penyapu.. jgn harap dia nak bagi org tu sapu.. konon2 dia nak buat semua la..mintak2 sampai besar mcm nie..lega mama.. hehe

5. suka tlg mama lipat baju + sangkut baju

6. dah pandai ckp kalau dia buang air kecil/besar.. tapi selepas la..

7. suka sgt mekap.. cthnye pantang nampak compact powder mama.. ataupun lipstik mama.. mmg dia tiru sebijik ..

8. suka tgk cermin sambil cakap2... sambil nari2 goyang pinggang

9. kalau dpt baju baru (yg dia suka) dia akan gayakan pastu cakap "tik..tik"

10. kalau gi jln2.. walaupun tgk menyusu.. kalau dah sampai terus tak jadi susu.. dia cakap "apai dah..jom..sambil buat gaya jom"

11. perkataan baru yg kami discover smlm.. bila papa dia ajak salin baju.. dia cakap "jap..jap" sambil angkat tangan isyarat kejap..

12. satu lagi kalau dia jatuhkan something.. dia akan cakap " ayok...ayok.." sambil goyang2 jari telunjuk...

banyak lagi la perkembangan dini .. apa2 pun kami cukup terhibur dengan keletah dia.. love u dini..

3 comments on "update...update.."

adiksu on 1:56 PM said...

waaaa banyak tul perkembangan dini. anisah pun lebih kurang la jugak. hari2 duk gelak tgk tingkah laku die... iskh iskh iskh...sebut jek nama dikecik tu..dah terasa rindu ni... iskhh..cepat la kul 5.30.

Mama dini, OK x p jusco equine tu? kami x sampai lagi kat sana...sepanjang bulan 6 ni...weekend penuh aje.. hopefully starting nextweek..ok dah la..bleh la wat activity kami ber3 plak.

yatipruzz on 2:09 PM said...

comelnyer dini.

At last akak smpi gak JJ tu eh hehe. Semlm kami pegi lg, kali ni bwk idlan, jumpe clown amik ballon. Rasanye makin ok kot jj, kedai makin byk bukak kan.

puterikiut on 3:05 PM said...

adiksu :
a'ah mmg rindu kan kalau kat opis nie..especially kalau time tak bz sgt.. asyik pk die je..psl jjq equine tu ok la.. rasanya standard jj lain gak.. cuma bezanya tenant lain2.. dia buat asing2..bahagian supermarket wing lain dan floor lain.. foodcourt arena pun kat wing lain.. so jgn confuse kalau gi situ.. kena explore 1 building..hehe

yati:
sebenonye 2 kali dah kitorang gi.. mula2 tu gi jugak hari sabtu (hari ct dtg tu) tapi kitorang gi awal dan balik sbl dia dtg..hehehe

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez