Tuesday, May 14, 2013

blog telah berpindah

0 comments
sila ke blog baru ya... catatan mama

Wednesday, April 24, 2013

Bandung aku datang :: part 2

0 comments
ok sambung lagi entry ke Bandung.. gigih ni snementara masih fresh dalam kepala.. sanggup masuk ofis awal..siapkan blog sbl start keje..

ok lepas balik dari Pasar Baru..pak Gunawan (pak supir kitorang) bawa ke Hotel Arion Swiss Bell.. hotel yang kitorang akan duduk selama 2 malam ni.. waktu ni dah dekat pukul 3 lebih.. kiranya pukul 4 waktu Malaysia.. kitorang masih terkial2 antara waktu Malaysia & waktu Bandung.. boleh pulak asyik terawal sejam sebab tersalah jam...

sesampai je di hotel, kitorang terus check in dan minta bell boy hantarkan luggage ke bilik.. aku bagi tips RP4,000 sebab tak ada duit pecah..so next time kena sediakan duit pecah skit utk diberi sebagai tips.. sini mmg culturenya mcm tu..setiap bantuan disulam dengan tips.. ala apa la sangat kan kalau nak banding dengan pertolongan derang ni. yang penting muka memang senyum sokmo derang ni..memang puas hati layanan staff hotel ni sepanjang aku ada kat sini..

lepas solat jamak zohor & asar, aku join group yang nak ke factory Outlet pulak.. memang badan letih, tapi kalau lepak bilik lagi rugikan.. masa memang tak tunggu kita.. bukan selalu aku nak ke bandung.. betul tak..

jadi petang tu sempat la kami ke Jalan Riau.. kali ni Pak Didi yang bawak.. Pak Didi ni pun ok..sporting sangat.. dia parking kat depan FO (Factory Outlet) Gossip, pastu kitorang pun start la shopping.. kat FO ni banyak barang2 branded mcm Polo, Disney, Armany, Tommy Hillfinger... aku sempat beli baju tido yang cuteuntuk diri sendiri.. nyesal pulak beli satu sbb kain elok sangat.. harga sepasang RM20..

Lepas ke Gossip singgah pulak kat Grande.. kat sini boleh je nak jalan kaki.. tapi seriously aku takut nak lintas jalan.. kenderaan kat sana tak mcm tempat kita.. memang macet (jammed) yang amat.. laju2 lak tu... pak didi pun tak bagi..dia kata dia nak hantar.. masa ni yang lain dah jalan kaki sepanjang jalan tu.. katanya derang pegi Blossom..alamak telepas aku.. takpe la aku ikut pak didi je la dengan yang tertinggal ni.. dia bawak kitorang ke Grande..

kat Grande ni aku beli  blouse biru utk pakai dinner malam ni.. tema dinner malam ni biru.. kat sini aku beli belt yang unik gak.. memang aku tak berani shopping byk.. sebab memikirkan banyak lagi FO yang tak pegi..

ok cukup untuk harini shopping.. dah pukul 6 pun...pukul 7 satgi dah nak kena berkumpul untuk dinner...

kat sepanjang jalan tu macam2 yang aku nampak yang agak unik la.. ini la orang kata banyak berjalan luas pandangan kan...

ada sekali tu aku nampak ada kete ni suka hati je u-turn kat jalan yg tengah jam.. tapi ok je..takde yang hon2..semua bagi jalan.. aku rasa pemandu2 kat sini mmg cekap dan ada sifat toleransi yang tinggi la.. tak mcm tempat kita sikit2 nak hon..nak bagi lampu.. aku la tu.. hehe

kat depan gossip.. shopping baju tido pun dapat paperbag..bagus betul.. gambar ni pak didi yang amikkan.. bagus tul


kat depan coach kami.. saja nak posing kat sini sebab vannya unik.. besar dan selesa

dah ready nak pegi dinner.. tema biru
kat lobi hotel...cantik sangat

dinner kat The Stone.. selesa dan mewah.. tapi agak jauh sebab ke pinggiran sikit..pastu kawasan berbukit2..sejukkkk

tak ingat apa nama nasik ni.. tapi ada ikan masin & sambal petai
aku order nasik ni.. tapi tak ingat jugak namanya..nnt nak gugel balik

girlsssss

ini satu2nya menu yang aku suka dan memang must have kalau pegi bandung.. pisang keju
yeahhhhh tahun depan bawak lagi ya boss

Monday, December 10, 2012

big bad wolf 2012 7-23 Disember 2012

3 comments
tak tahan betul tgk status2 kat fb tentang BBW ni..pastu tgk kawan2 letak gambar kat instagram..aduh mmg menggugat jiwa.. terus mama gugel image tentang BBW ni .. apa lagikan mmg terus kejut inche hubby ajak pegi esok jugak lps subuh.. sbbnya bbw dibuka 24 jam haritu.. nak pegi kol brp pun boleh... excited mak...lagipun the mines tu dekat sgt dgn umah.. 15 minit dah boleh sampai..

esoknya ahad tu terus mama terjaga kol 5.. semangat sungguh.. lepas solat tahajud, solat subuh.. kejut anak2 mandi & solat.. pastu terus siap2 ke situ.. waktu tu dah byk jugak keter beratur..tapi takde la jammed.. pasrking pun byk lg wpun tak kosong..parking weekend RM3 saja.. parking dlm bangunan.. jalan skit la.. kitorang siap bawak troley sbb mmg dalam blog2 ramai yg cakap bwk troli sendiri.. nnt tak larat nak ngangkut buku2 yg hardcover tu...

sampai je terus posing dulu.. kitorang mmg focus ke arah children saja.. sbb taknak membazir.. buku2 yg beli kat klibf haritu pun masih ada berbaki belum baca...

sampai je situ start shopping dr kol 7-9.. tudia.. 1 section 2 jam... pilih punya pilih... target nya nak beli cloth book utk airis.. Dora utk Sara.. activity book utk Sara.. buku cerita utk Kakak Dini & Alesya... 
total damaged.. RM300 lebih utk 48 buku termasuk 3 cloth book Airis ...ok layan gambar..


kusyuk mama pilih buku..kena tgk2 gak takut ada gambar pig..hehe


kete sape la ek..

beratur nak bayar.. tayah beratur pun..sbb awal pagi

hasil rembatan harini..

buku yg dah siap disusun kat rak..sorry terbalik la pulak

sorry tak ikut susunan.. ni gambar nak balik dah

kanak2 berempat tak sabar nak bukak buku

banyaknya bukuuuuu

Thursday, November 22, 2012

Migration

0 comments
Click here for newer post

Wednesday, November 21, 2012

Cameron Highlands : Part 3 Finale

0 comments
Hari ke-3, kami bersiap-siap nak check out slp sarapan nasi goreng di apartment.. credit to mak chaq lagi..lepas siap2 terus ke arah Brinchang.. time ni dapat parking dan sempat pergi makan2 kat cafe makan waffle, ice cream & strawberry milk shake... lps tu ke Kea Farm nak shopping ubi keledek yg manis.. nak stim kan kat umah nnt.. 

tgh2 shopping nampak polis traffic tgh saman keta2 yang parking kat tepi jalan.. terus inche hubby berlari ke arah keta.. kalau tak siap la kena RM300.. huhu

bergambar kat depan Apartment..

Singgah bergambar kat Bharat Tea.. cantik banget.. senang plak tu..tayah nak panjat2 bukit.. berhenti kete tepi jalan je

Airis tomey tomey.. hehe

singgah menambah teh..kali ni beli air teh botol.. sedap sangat.. rasa teh campo gas campo strawberry RM2
Airis yg suka bergambar



lepas ke Bharat Tea kitorang bertolak dan singgah kat Meako yg jual souviner tepi jalan.. tapi harga tak berapa murah.. 

pastu singgahm beli petai kat orang asli tepi jalan.. ada jual durian..siap beli isi dlm tupperware.. manis sangat durian kampung.. terus balik umah buat sambal belacan taruk durian.. aduh sedapnya makan dgn ikan goreng panas2 cicah salad... boleh? kampung campur western.. menambah2 la kan...

itu saja entry tentang Cameron kali ni.. bila akan pergi lagi agaknya kan.. kitorang memang tak pernah jemu ke Cameron sebab akan ke tempat yang belum pernah pergi dan Hotel yang berbeza...

Tuesday, November 20, 2012

Cameron Highlands 2012 Part 2

4 comments


Hari kedua Cameron (Jumaat 16/11/2012)

posing kat area resort..pagi.. sejukkk
kat depan Strawberry Park
Sara the Hello Kitty..
Ni block depan..
papan gelongsor dia unikkan.. kayu

Hari ni kami bangun awal untuk bersiap2 nak jalan.. taknak tersekat dalam jam lagi.. lps siap2 sempat turun bawah bergambar kat area resort.. cantik sangat view waktu pagi.. mmg highly recommended la sesiapa nak dok sini.. tak semestinya ambik yg 3 blk mcm kitorang.. ada gak yg 1 bilik.. lepas siap bergambar.. bawak anak2 main playground kejap.. dan terus bertolak ke arah Tanah Rata. 

Singgahan pertama kami ke AlMashoor Strawberry farm (yg lama) dan Kampung  Sedia.. kat Kampung Sedia ni banyak sangat homestay.. kalau yg nak berjimat tapi pergi beramai elok la jugak kalau survey2 kat area sini.. lupa lak nak snap gambar contact no. homestay ni…

singgah di Kampung Taman Sedia
sini pun ada strawberry farm
 Lepas tu kitorang patah balik ke arah pekan Brincang.. plannya nak singgah makan roti canai kat kedai mamak..tapi tersinggah pulak kat Taman Agro Tourism Big Red Strawberry .. tempat ni mmg highly recommended jugak sbb parking sgt banyak.. ada 300 parking katanya.. pastu sangat selesa utk makan/jalan2 kat area sayur2… sbb sayur2 ditanam secara moden.. mmg tersangat la geram tgk lettuce yang subur menghijau.. adoi time2 tu juga terasa nak makan salad ataupun sandwich letak lettuce banyak2.. hehe… 

Singgah Big Red Strawberry ..tgk tu lettuce yang subur
Satu pokok RM2 je lettuce ni
banyak tempat menarik nak bergambar


Cactus ni boleh beli..
Pot Plant..cantik tapi tak minat berkebun
panjangnya beratur kat cafe
kat sini boleh self pick strawberry..tapi kitorang tak buat pun.. kalau tak silap ratenya setengah kilo RM25.00…pastu jalan lagi ada pulak kawasan cactus & bunga2an.. jamu mata je.. tak berapa minat nak membeli.. plannya nak singgah makan kat cafĂ©.. tapi beratur punya la panjang..terus kensel..anak2 dah tarik muka sbb lapar…so kitorang terus ke arah town nak cari tempat makan… singgah makan kat food court..waktu ni cuma sarapan je yg ada.. nasik campur dan goreng2 belum ada.. tapi lapar punya pasal layan je la nasik lemak.. tapi tak suka la kedai tu.. layanan sangat la kureng..ada ke kita tanya goreng2 ada ke tak pun dah tarik muka masam cakap makanan sarapan je yg ada.. lorrr takde ckp elok2 la kan.. mcm mana nak laku kalau layan customer pun sombong2.. mmg tak pegi dah la kedai tu.. patut la takde org.. ada 1 kedai tu mmg ramai org.. lps kitorang order derang dah start jual lauk2..ala rugi tak pegi situ…

Lepas kenyang perut… jalan kaki je ke arah deret2 kedai kat dlm pekan brinchang tu.. waktu ni jalan dah start jam.. bau hangit tayar sana sini.. sian tgk mana2 kete yg tersadai mcm smlm.. elok la di servis kete dulu sbl ke sini ya.. kita tak jangka nak jam mcm ni..

Kat sini kitorang shopping payung sbb panas yg amat.. sian kulit anak2 dah sunburn.. harga payung standardla rm10.. pastu singgah beli fridge magnet.. ada byk harga.. ada yg 7xRM10 pun ada.. tapi yg design lama dan tak byk pilihan.. kalau yg designbaru tu RM10x4… mama tak beli pun sbb target nak beli kat psr mlm kejap lagi… lepas penat jalan2 lepak kat depan Hotel Star Regency sementara menunggu papa solat Jumaat kat masjid blkg.. lama jugak la lepak kat sini…sbb kat sini teduh.. nak jalan pun panas terik..

singgah shopping kat Pekan Berinchang
 Lepas selesai solat jumaat, kitorang sambung jalan kaki ke arah pasar malam.. waktu ni nak bukak dah pun.. padahal br pukul 2 lbh.. nak balik hotel pun tak berbaloi sbb jalan masih jam.. jadi kitorang plan nak habiskan jalan2 dulu pastu balik hotel lepak je tak keluar … kat pasar malam mama jumpa kedai yg jual fridge magnet 5xRM10.. terus beli.. pastu singgah beli slipar bulu untuk mama pulak..kedai yg sama dgn smlm.. dapat la harga murah RM7 je.. kalau ikutkan dia letak harga RM10… sib baik boleh tawar..

Airis tak ngamuk.. cuma sian berjemur..
berhenti rehat sbb panas terik

kat pasar malam yg dah bukak since pukul 2 ptg
best gak shopping awal2 ni tak ramai org kat psr malam Brinchang
sempat beli monyet sorang sekor kat anak2.. RM9
Lepas penat shopping kitorang singgah makan kat kedai tomyam area masjid.. sedap jugak la lauknya.. harga pun rasanya tak cekik darah sangat… lepas ni kalau pegi Cameron boleh singgah lagi kat sini.. tapi kedai tomyam ni macam, tersorok skit.. sbb byk kete parking…

Jam dah pukul 5 waktu ni.. terus balik hotel..on the way tu sempat singgah kat Kasimanis strawberry Farm lagi.. dah dkt sgt dah dgn Starwberry park ni.. saja tertarik nak singgah sbb Nampak ada Castle yg sangat cantik tapi belum siap.. boleh feeling2 ala2 oversea gitu..kakak shopping cactus kat sini.. bunga pun murah.. 2xRM10.. dia beli bunga lavender .. 
Ni la castle tu.. cantik banget.. tgk pintu kayu tu.. boleh feeling2 Rapunzel kejap


sampai je apartment , kitorang solat jamak dan rehat2 je ..petang bwk anak2 main playground.. untuk dinner kitorang makan kat apartment je.. makchaq masak simple tapi mmg sedap habis la.. kena pulak berulamkan lettuce segar.. menambah-nambah la kan…

petang dah ni.. cuaca pun nyaman.. kena bungkus Airis tebal2 takut angin masuk badan
kat titi gantung area resort.. budak2 suka betul dapat main sini
dinner dah ready atas meja.. tq mak chaq yang rajin =)
Sara dengan monyet oren.. kalau picit ada bunyi .. tapi mama tak kasi picit malam2 sbb bunyi mcm seram je..
Pastu packing barang2 untuk balik esok..sbb plannya nak check out pukul 9 sbb nak singgah2 kat area Brinchang lagi.. hrtu tak sempat singgah Kea Farm sbb jam teruk kan…


Ok sambung lagi di Part Akhir Cameron =)



Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez