Thursday, December 22, 2005

cuti lagi..

0 comments
spt yang ditunggu-tunggu.. cuti datang lagi.. yeahhhh balik kampung.. hari tu tak puas balik kg.. so cuti sekolah nie la masa yang ditunggu-tunggu..
selain dari mmg nak berehat.. kami mmg nak balik nak ziarah moyang yang jatuh dan dah tak boleh bangun even duduk.. sian kat tok (sepatutnya 'nyang' tapi kami ikut panggilan mak)... semoga tok cepat sembuh...

mmg tujuan kami nak berehat-rehat.. so kami balik naik ketapi.. wow nai ketapi malam? best ke ek? nampanya aku yg excited.. awal2 lagi aku da booking thru phone.. kami pilih cabin first class.. walaupun costnya sama dengan tol dan minyak.. tak apa la.. at least ada experience.. dan boleh rehat2 je dlm cabin yg ada 2 katil tu... dini pun excited sgt.. bukannya nak tido.. nak jln2 dlm cabin tu.. perjalanan dari pukul 8.45pm ke 8.30am tu aku isi kan dgn baring2 sambil tgk cd.. sib baik terpikir nak bwk balik notebook.. :)apa2 pun mmg best... balik kl nanti naik ketapi lagi..hehehe

cuti 10 hari tu aku isi dgn ziarah tok.. dan gi pulau langkawi.. w.pun tak plan sempat lagi shopping kat langkawi... kami ke sana sekali dengan kakak dan anak2 sedare yg tak sabar nak jumpa abah derang kat langkawi.. sbb abg ipar aku terlibat dengan Li** ... so dia berkampung di sana..

dah 2 thn aku tak ke sana.. paling last gi sana dengan hubby utk honeymoon.. ok gak bwk dini naik ferry.. biasa la dia.,... bukannya tau dok diam.. abis org kat blkg tu dia tegur2.. agaknya kalau dah pandai ckp apa la yg dia tegur tu kan...

tingat lagi masa kat langkawi tiba2 sorang opismate call ckp dah keluar officially mail announce yg aku akan posting ke unit lain.. aik? tuan punye badan pun tak tau apa2.. berdebar jugak time tu.. sbb nnt dah nak bertukar bos dan akan handle 7 org staff... perghhh

tugas baru

0 comments
pejam celik pejam celik dah pun nak masuk hujung tahun.. byk jugak benda berlaku thn nie.. ardini pun dah makin membesar... update terkini dini dah pandai ajak keluar main (sbb skrg nie dia tinggal dgn papa di rumah..cuti sekolah la katakan)..baru smlm hubby citer dini tarik tangan pastu tunjuk nak keluar.. kadang2 tu dia buat taktik.. ambik kasut pastu jatuhkan kat luar pintu.. so konon2 dia nak gi kutip kasut tu... padahal sebenarnya dia nak keluar.. kesian betul.. kat umah Mak Noor dia biasa gi main kat playground ptg2..so tak sampai hati lak tgk dia boring kat umah terkurung je.. sempat la bwk gi main kat playground..itupun kalau tak hujan.. lagi satu dier suka sgt skrg nie nari2.. pantang dengar muzik.. mesti goyang2 kan kepala terangguk2..ikut rentak lak tu.. pastu kadang2 nyanyi2.. kalau org berzikir dia goyang ke kiri dan kanan pulak mcm berzikir jugak... pastu 1 lagi suka sangat gunakan jari telunjuk kanan dia utk petik mcm2.. even nak pegang botol susu pun kadang2 tu nak guna jari telunjuk yg comel tu.. mana la larat nak angkat botol susu tu sayang.. last month pulak aku ada discover dia suka tiru org batuk atau nangis.. pantang dengar org nangis nanti mula la dia ajuk buat2 nangis jugak.. dini dini..

aku plak skrg nie tgk prepare apa yg patut utk handover kerja... Alhamdulillah lps ni aku dah tak jadi xx.. dapat tukar unit pun kira ok la.. tayah pening kepala selalu outstation.. tapi masalahnya placement tak ada lagi.. so nak handover kat sape ek?

p/s : Syukur Alhamdulillah umah mak di Perlis tak naik air.. cuma tak dpt ke mana-mana disebabkan jln ditutup.. kepada saudara-saudara ku yg dilanda banjir..semoga tabah melalui dugaan..

Saturday, November 19, 2005

Harry Potter and the Goblet of Fire..

0 comments

aduh.. tak sabarnye nak tgk Harry Potter... byk benda yg aku baca kat buku citer tak terimagine kalau tak tgk movie.. tapi seriously byk sgt part dlm buku yg aku sedih.. tak sabarnye tak sabarnye.. mungkin mlm nie dah bleh tgk... yesss!!!

Wednesday, November 9, 2005

Selamat Hari Raya Aidilfitri

2 comments


Selamat Hari Raya semua...

wahhh hari nie dah start keje balik.. sepatutnya aku dah start keje smlm lagi..tapi disebabkan baby sitter still tak balik dr kg terpaksa la aku cuti lagi.. hari nie pun aku masuk kol 12 lebih sbb bergilir ngan hubby.. lps dia balik taklimat exam baru la aku leh dtg ofis..

bila masuk ofis je cuma ada 2,3 org kat ofis.. bos pun still bercuti.. ini yg kureng productive nie.. almaklumla mood cuti lagi..hehehhe
nyesal plak tak bwk thumbdrive gambar2 raya..kalau tak boleh la update kat fp.. byk tul gambar raya..gambar balik kg... kalau ikutkan nak print sume.. beribu-ribu lemon..sume tu kenangan2 sepanjang beraya bersama family di perlis..

oleh sbb tak ada benda nak buat.. aku nak update skit psl perjalanan kami sepanjang raya..

29/okt/2005 (sabtu) : kami bertolak dari bkt jalil kol 6.00 pagi.. betul2 lepas sahur dan solat subuh.. itupun ah ada jiran2 yg dah start keluar rumah... ikut highway elite dan bkt lanjan.. Alhamdulillah jln still clear... byk kali gak berenti di R&R sbb dini nak minum susu dan makan... kami sampai umah mak kol 1.00 tepat... rindu sangat...

30/okt/2005 (ahad) : byk habiskan masa di rumah.. byk benda nak sembang dengan mak, ayah, kakak, adik.... start buat biskut almond london.. dini punya la excited nak tolong..hehhee

31/okt/2005 (isnin) : pergi padang besar.. lebih kurang 30 minit dari umah.. kalau balik perlis tak sah kalau tak pergi sini.. kadang2 tu bukannya beli apa sangat just nak jamu mata kot2 ada barang best2.. boleh tahan ramai..almaklum la warga kota dah start sampai di kampung..mlm dini start demam.. batuk..selsema... alamak nak raya dini demam la pulak.. kitorang bwk gi klinik kat balai baru sbb kat kangar byk klinik tutup sbb berbuka puasa.. mmg suhu dini tinggi 39.5.. tekak pun merah.. harap2 dini cepat sembuh..

1/nov/2005 (selasa) : dini still demam..batuk dan selsema.. bila mkn ubat ok.. tapi habis ubat demam balik.. sian sangat.. biasa la budak2 kalau sakit bukannya pandai menipu.. time dia lega tu active je dia main dgn cousin2 lain.. tapi bila dah start demam balik dia merengek2.. sbb sakit tekak..

2/nov/2005 (rabu) : selamat hari raya !!!! walaupun demam dini tak betul2 sembuh lagi.. tapi syukur Alhadmulillah better dari smlm.. aku pakaikan baju kurung biru.. comelnye tgk dia pakai baju kurung.. satu set dengan mama & papa.. kitorang cuma menunggu tetamu di rumah sbb dini still kurang sihat.. cuma gi umah tok & nyang..

3/nov/2005 (khamis) : pagi2 lagi kami bwk dini ke klinik di Kangar.. satu2 nya klinik yg buka di hari raya kedua... bila sampai je kat sana tekejut aku.. mcm pasar pun ada.. ramai gile gile org nak jumpe doktor.. especially kanak-kanak sakit... ada yg kena tunggu sampai petang nie.. so kitorang cari akternative lain gi farmasi je.. kalau dini tak ok baru bwk semula ke klinik.. majority kat situ org luar yg bwk anak2 sbb demam..mungkin perubahan cuaca..

pergi farmasi pun beratur panjang sampai kat luar.. adoi lenguh jugak la beratur tunggu giliran...

dan sebelah petangnya Alhamdulillah Dini dah sihat.. dah boleh main2 kat luar..syukur Alhamdulillah..pergi konvoi satu family beraya umah tok wan dan sedara-sedara lain..

4/nov/2005 (jumaat) : hari raya ketiga - spt biasa kami lepak di rumah sambil tunggu tetamu datang... yg paling best balik kampung nie tiap2 hari makan special.. tak sempat nak rasa lapar.. tq mak.. :)

5/nov/2005 (sabtu) : keluar ke Kangar..plannya nak beli kek birthday dini boleh mkn ramai2 .. tapi stau kedai kek pun tak bukak.. kedai kek cina ada la.. ish ish ish.. nampaknya tak dpt la jamu kek burthday dini.. lain kali la nampaknya..

6/nov/2005 (ahad) : kami bertolah balik ke kl.. pukul 8.00 baru bertolak.. dari perlis..kedah ok lagi.. tapi bila masuk sungai dua onwards mmg keter dah byk.. bila sampai di tol jelapang mmg jam sangat2... lorong touch n go pun boleh jam .. dekat hentian2 tu toksah cakap la.. keter sampai parking kat tepi jln.. makan nasik berlapikkan suratkhabar... tapi syukur Alhamdulillah sepanjang perjalanan balik tak ada apa2 eksiden ngeri.. bayangkan la paling laju boleh bawak 80 je.. mmg takleh laju sbb kejap2 break kejap2 break.. fast lane ke slow lane ke sama je..
last2 sampai kat kinrara kol 4.30pm... syukur Alhamdulillah kami selamat tiba...

7/nov/2005 (isnin) : sepatutnya aku dah start keja hari nie.. so tukar plan ;.. aku bawak dini ke ioi mall.. pergi cuci gambar.. ingat nak tunggu je sbb tak sabo nak simpan dlm almbum.. heehhe tapi mesin rosak la pulak.. so terpaksa la dtg lain kali..

itu saja cerita sepanjang cuti raya nie.. lepas nie mungkin start beraya sekitar kl pulak.. alamaklumla raya kan sebulan..hehehe

Friday, October 21, 2005

update terkini

0 comments
wahh ramai kawan2 dah update blog..takleh jadik nie.. almaklumla aku pun dah lama tak update..


-puasa-
hari nie hari ke-16 berpuasa... dan cuma tinggal 2 minggu lagi nak beraya...dengan kata lain nak balik perlis.. aduhhh rindunye nak balik perlis.. lama tul tak balik.. sejak dini pandai duduk sampai la sekang dah pandai berjalan.. mak ngan ayah dah rindu sangat2 nak tgk cucu yang ke-7 nie..

-persiapan raya-

yg meriah tahun nie preparation utk si kecil.. almaklum la tahun lepas raya dalam pantang..baju kurung pun takleh pakai lagi time tu sbb dini kecik lagi.. thn nie la baru merasa nak pakaikan dia baju kurung.. ee tak sabarnye nak pakaikan.. baru aku beli last week kat psr jln TAR.. mcm2 pilihan tapi aku beli fabrik yg bersesuaian.. nnt dini panas kalau beli baju tebal2.. itu pun ntah ok ke tak.. almaklumla tak pernah pakai kain.. mesti kelakar.. aku belikan kaler biru (ikut tema kami thn ni)
kalau diikutkan persiapan raya utk dini mmg awal2 aku dah beli.. sebelum pose masa karnival membeli belah dulu.. tu belum dicampur hadiah birthday yg mak caq bagi.. tapi takpe sume baju tu besar2 sbb aku tau lambat lagi raya..heheh

weekend lepas dah buat 2 jenis biskut raya.. biskut cornflakes madu dengan chocolate chips.. punye la excited nak buat biskut raya sbb mmg azam aku thn nie nak buat biskut raya sendiri..(sbl nie buat ngan kakak dan adik kat kampung je, tak buat kat umah sendiri) .. mula2 tu kelam kabut gak sbb first time nak guna oven dan mixer baru..hehehe.. ok la..sib baik dini nak main ngan papa..itupun dah bising2 nak join buat kuih..nanti leh bwk balik pahang ngan perlis.. weekend minggu nie nak balik pahang.. so boleh la bwk balik skit.. sian kat adik nurul dah rindu sangat nak bebuke kat kg(adik ipar yg sekolah kat kl dan dok sekali ngan kitorang..)

-kerja di bulan ramadan-
banyak betul keje time bulan pose nie.. almaklum la masing2 nak balik sharp.. Alhamdulillah byk majlis berbuke dengan customer thn nie aku tak join.. so dapat la bebuke ngan family.. cuma ader 2 majlis bebuke lps nie mmg kena join.. tak boleh lari la.. kalau tak bagi bos je yg pegi..bagus punye assistant..hehehhe

mencabar jugak bile sampai bulan pose.. buat mktg nie mcm nie la.. hantar kurma..hantar kad raya by hand..hantar raya gift.. hantar kad deepavali..hantar deepavali gift.. hantar csi (customer satisfaction index).. hantar souviner utk csi.. byk betul hantar.. sib baik tak panas sgt ramadan thn nie.. kalau tak kering la tekak.. hehehhe

-berbuke dengan family di puncak jalil-
nie first time juga kitorang bebuke di rumah atas tanah hehehe.. sbl nie dok apartment kureng skit meriahnye.. ini meriah jugak dengan jiran kiri kanan melayu.. anak2 jiran yg meriah.. (kwn2 dini) pastu leh letak lampu lip lap.. ada gak plan nak letak pelita minyak tanah yg jual kat tesco tu..hehehhe
cuma bila dah ber anak kecik nie susah skit la nak gi semayang berjemaah kat masjid.. so semayang kat umah jer la.. tunggu dini besar skit insya Allah leh kiter gi jemaah sama2 yer..

eh dah dekat kol 5...kena prepare nak balik nie.. almaklum la opis kat bkt xxx nie dah sah2 tgh2 kl.. kang kalau lambat sampai umah pun lambat la.. so better balik sharp...

selamat menjalani ibadah puasa.. dan berbuka.. wassalam..

Thursday, September 29, 2005

anakku demam campak

0 comments
Dah lama tak update blog nie... sekarang nie byk betul kerja... ada2 saja kerja bertambah.. belum siap kerja yg lain dah bertambah.. apa kan daya itu semua tuntutan.. bermula dengan menyiapkan tender.. first time aku kerja melebihi 24 hrs.. datang ofis pukul 7.30 pagi sampai la 12.00t/hari keesokan harinya... menyiapkan tender bukan la satu benda asing bagi dept kami.. bila ada tender baru.. unit yg terlibat mmg perlu stayback.. malas nak citer panjang memandangkan agak confidential.. yg pastinya sepanjang di pejabat aku rindukan ardini.. rindu sangat...terasa mcm dah lama tak balik rumah.. sian dini..sib baik dia lebih manja dengan papa..so tak ada masalah kalau aku balik lambat.. as long as ada salah sorang.. dia akan ok.. tapi kalau dua2 tak ada abis la tak sampai 5 minit dah meraung cari.. kecuali kalau kat umah 'mak nor' - baby sitter dini...

-Jumaat 23 sept 2005-
Dini dah start demam panas.. merengek-rengek tak nak baring..nak dukung.. tapi bila nak dukung pun still nangis.. kesian sangat.. susu taknak..makan tak nak.. agaknya sakit tekak.. kami bwk ke klinik dan mmg dini demam panas.. tekak pun merah..

-sabtu 24 sept 2005-
Dini still dmm.. semalaman dini tak tido.. termasuk mama dan papa.... badan still panas jenuh kami bergilir2 lap dgn tuala basah.. bila bagi ubat dia peluh.. tapi tak habis kebah.. sbb tu dia tak lega2.. sbb tak habis kebah..biasa dah mkn ubat tu terus kebah.. tapi kali nie lain skit.. agaknya ubat tak sesuai.. so decide esok t/hari leh bwk ke klinik lagi satu lps papa balik sekolah..

tapi dlm pukul 10 lebih dini nangis lagi meracau-racau..aku dah risau sbb tinggal aku ngan dini kat umah.. so terus call papa suh balik awal.. nak bwk dini gi klinik..

-ahad 25 sept-
dini dah ok skit tapi still taknak minum susu sangat.. ..sib baik dia nak mkn nestum...w/pun taknak mkn bubur nasik.. kami perasan ada bintik2 kat muka dini.. my goodness byk lak tu... nie bukan ruam nie.. sbb muka dia dah merah sbb penuh dgn bintik2 tu.. okkkk owwwww... dini kena demam campak la... nak gi klinik dah tutup..lagipun tak sure campak ke ruam.. so tunggu esok pagi...lagipun dia ok.. tak nangis.. tak garu2.. demam pun dah ok..

-isnin 26 sept-
kami declare cuti hari nie.. walaupun bukan senang papa nak ambik cuti (emergency 7 hari setahun tu).. then terus bwk dini jumpa dr... sian tgk dini.. nak mandi tak boleh.. sbb kalau demam campak mak dah pesan jgn mandi..takut tak keluar semua campak tu.. kalau tak keluar lagi bahaya... dan Dr confirmkan mmg betul campak.. Dr kata mmg campak ada 2 conditions.. setengahnye gatal2.. dan ada setengah tak gatal.. Alhamdulillah Dini tak gatal2.. (dpt bygkan mcm mana gatal time aku kena dmm campak masa umur 17 thn dulu)

-selasa 27 sept-
hari nie dah start keje balik.. since dini pun ok cuma merengek2 manja nak dukung... so dah boleh hantar umah 'mak nor'...

Monday, September 5, 2005

karnival tv3..

2 comments
isnin datang lagi.. hehehe

semalam kami sekeluarga ke Karnival TV3 kat Bukit Jalil.. kebetulan dah dkt dengan umah kami kat Tmn Puncak Jalil.. so teringin jugak nak pergi jenguk apa yg ada sbb selama nie tgk kat tv kat tempat2 lain mcm menarik.. kami bertolak lebih kurang pukul 10 pagi ... time tu dah ramai gila org.. keter dah byk.. alamak mcm mana nak parking nie.. last2 kitorang u-turn dan parking kat stesen LRT Sri Petaling.. haaa ok jugak.. sbb dini pun tak pernah naik lrt.. boleh la bwk dini naik lrt kan.. lagipun tak payah nak berasak2 parking kat area stadium tu.. (actually jarak Sri Petaling ke stadium boleh jln kaki je...tak sempat panas punggung dah sampai..heheh) tapi sbb nak jimatkan tenaga dan dan bwk dini naik lrt ok la kan.. dini punye la excited.. sibuk sungguh dia pandang sini sana .. byk benda baru agaknya.. sampai kan time kitorang nak ambik gambar pun dia still bz pandang sini sana..

bila sampai di Bkt Jalil mmg dah ramai org.. panas pun dah terasa.. alamak nyesal pulak tak turun kan payung tadi.. ada mcm2 gerai.. antara booth yg kitorang singgah...

Booth karangkraf .. best gak sbb lepas isi survey derang bagi free magazine.. so kalau 2 borang..dptlah 2 magazine..hehhe

Booth Ahadiat Akashah.. sebenarnye aku nie salah sorang drp peminat setia Ahadiat.. sejak sekolah lagi.. dulu selalu gi state library kat kampung baca buku2 Ahadiat.. (state library tu sebelah ayah punye office..so tiap2 ptg boleh ikut ayah gi pinjam buku) byk buku ahadiat yg aku beli buat collections (boleh dikatakan semua).. dan antara yg aku suka budak setan .. pastu bila masuk universiti Ahadiat compile kan semua buku budak setan jadik Lagenda Budak Setan.. time tu berkira gak nak beli sbb agak mahal la.. RM30.. scholar lak tak masuk lagi.. hehehe.. tapi minat punye psl.. aku betul2 sayang nak habiskan buku tu (agak tebal)..sbb kalau dah habis nanti habis la citer Kashah.. (watak Budak Setan).. mmg aku menghayati gila citer tu.. sampai aku nangis bila Ayu meninggal.. sbb kesian kan Kashah.. Pastu ade sambungan.. Katerina.. tapi lepas Katerina, citer Ahadiat kurang menyengat.. dan semalam bila di gerai tu... rupanya Ahadiat ada keluarkan buku baru sambungan Budak Setan & Katerina.. Lagenda Berakhir.. RM19..belum ada di Kedai Buku.. Wahhh begitu excited aku.. Tapi sayangnya time tu Ahadiat tak ada.. kalau tak boleh la mintak autograf dan ambik gambar..hehehe..

Booth Ayam brand.. isi form boleh dapat pelapik meja..

Booth Cerekarama.. sempat ambil gambar Ako Mustafa dengan Eizlan Yusof.. (nanti upload kat Fotopages)

Booth Buletin Utama sempat ambil gambar Fadzil Mohd Rais.. dan sorang lagi lady sebelah Fadzil.. tak tau nama

Booth Maybank my hubby isi borang credit card sbb dpt 3 yrs free annual fees


Booth Anti Dadah
sempat tgk video mcm mana pesalah undang2 disebat.. MasyaAllah ngerinyer... sakitttt

Booth JAS ada open Quiz.. siapa boleh jwb dpt souviner JAS mcm payung.. beg.. byk gak la hadiahnye.. tapi aku cuma dpt memo pad..hehehe

Booth METRObeli suratkhabar..pastu dpt sekotak tisu..pastu dpt kupon putar roda.. segan gak nak putar time tu sbb kena beratur panjang.. lagipun majority dpt tisu.. grand prize beg.. tapi dah rezeki aku dapat beg.. hehehe


Booth zoo
sempat bergambar..

booth2 lain tu kami cuma lalu dan tgk2 skit je.. sbb hari makin panas.. dan org makin ramai.. cuma dengar dkt pentas utama derang tgh melelong brg2 personal personality2 mcm Hanc Isaac.. Adibah Noor.. utk didermakan ke Tabung Bersamamu..

sebelum balik lagi sekali aku lalu dpn booth Ahadiat dengan harapan dia dah dtg booth.. rupanya dia masih di pentas utama.. tak pe la tak der rezeki nak tgk muka dia dari dekat..

Friday, September 2, 2005

0 comments
sekadar untuk berkongsi bersama email yg diperolehi drp salah seorang sahabatku..


PETUA MEMBELAI CINTA

INDAHNYA cinta jika bersulam keikhlasan. moleknya cinta andai setia yang dipertaruhkan dan untungnya bercinta jika berkekalan sampai bila-bila. Namun panas yang diharapkan sampai ke petang, siapa sangka hujan turun ditengah hari. Puas sudah membajai cinta, dibumbui dengan kasih dan sayang, membelai dan memupuknya dengan penuh tanggungjawab namun pasangan yang bertakhta di sanubari tetap berubah hati. Terlalu sukarkah mencintai isteri atau sememangnya si suami tidak pernah mensyukuri?

Datuk Ustaz Ismail Kamus membincangkan: "Perempuan umpama cermin, mesti cermat dan halus bila berhadapan dengan mereka. Lebih-lebih yang bergelar isteri. Sensitif, cepat kecil hati, merajuk dan minta dipujuk memang sifat wanita. Sebenarnya bukan susah melayan isteri.

Seorang suami yang pandai mengambil hati, memujuk rayu jika diperlukan, bercakap lemah lembut dan rajin bergurau senda, ia sudah cukup dan memadai. Perhatikan hasilnya, si isteri akan sanggup bersusah payah menyediakan makan dan minum di samping menguruskan rumah tangga, malah sanggup pula ke hulu ke hilir menambah pendapatan suami. Walaupun hidup dalam serba kekurangan, insya-Allah hidup pasangan begini akan rukun damai sampai bila-bila.

Bagaimanapun hal ini merujuk kepada wanita yang melimpah ruah dengan kasih dan sayang. Mengutamakan rumah tangga dan berusaha menceriakannya walaupun si suami bukan berpangkat besar atau mempunyai wang yang banyak. Apabila ditujukan kepada wanita yang memegang prinsip, ada wang abang sayang, tak ada duit abang melayang lain pula penyudahnya. Jika yang dicintai itu adalah wang, yang disayang itu adalah kemewahan, memang rumah tangga tidak bahagia dan aman. Kerana yang diburu adalah wang dan harta, maka bila ada kedua-duanya di depan mata, si isteri akan berasa nikmat kebahagiaan namun bila semuanya melayang, wanita begini akan berasa terlalu kecewa dan bersusah hati, ujarnya.

Beliau menambah, "Bagaimanapun kalau dikatakan, peranan wang membeli kasih dan sayang, ia memang berkait antara satu dengan yang lain. Namun wang itu sekadar dijadikan sebagai alat dan bukan matlamat. Wang berperanan menyenangkan pasangan membina rumah tangga. Mendapatkan sebuah rumah untuk keluarga, memiliki kenderaan dan apabila berlaku sebarang bencana, wang dapat merungkai masalah yang melingkari. Jika mengandaikan wang untuk membeli cinta dan mengeratkan kasih dan sayang, tandanya kita sudah tersilap menafsir. Sepatutnya utamakan nilai kasih dan sayang yang diberikan oleh suami atau isteri, justeru andai suatu hari kita ditimpa musibah dan hidup dalam serba kekurangan, tidaklah cepat melatah.

Cuba perhatikan mereka yang tinggal di kampung. Ada pasangan yang hidup melarat dan menderita kerana tidak mempunyai wang yang banyak, namun ikatan kekeluargaan erat dan sendat dengan kasih dan sayang," jelasnya.
Beliau tidak menafikan, wanita sekarang lebih ramai yang celik mata dan sedar tentang perlunya membelai cinta sampai ke tua, sedangkan lelaki asal ada orang yang menguruskan rumah tangga sudah memadai. Golongan begini, malas hendak memupuk atau membajainya walaupun mereka mampu melakukan.

Wanita ketara sudah celik mata. Ini dapat diperhatikan dalam ceramah atau syarahan. Mereka lebih banyak jika dibandingkan dengan kaum Adam. Sekiranya intipati ceramah mengenai pasangan, pihak si isteri akan mudah terima dan berusaha berubah apatah lagi jika kena dengan cara dan pendekatan yang betul. Sebaliknya si lelaki yang turut mendengar tetapi kurang menghayati. Jika terima pun dengan perasaan sombong dan egonya dan memang sukar mengubah kesilapan.



WANITA - TULANG RUSUK YANG BENGKOK

Walaupun hakikatnya bahtera rumah tangga itu sepatutnya dikemudikan oleh si suami namun era kini menyaksikan lebih banyak wanita yang lebih sensitif mengekalkan kerukunan. Maknanya wanitalah yang lebih banyak bersabar, menelan pahit maung kekurangan pendapatan atau menghadapi kerenah suami yang kadang kala membosankan. Wanita sepatutnya berbangga dengan kejayaan ini walaupun asalnya daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok.

Nabi bersabda, wanita itu dicipta daripada tulang rusuk kiri lelaki yang bengkok, maknanya jika dibiarkan sikapnya yang tidak elok, maka begitulah ia kekal selama-lamanya. Lantaran itu andai si suami ingin memberi nasihat, hendaklah secara psiko! logi dan lemah lembut sehingga yang bengkok itu akan lurus. Sebaliknya jika menggunakan kekerasan, maka tulang yang bengkok itu akan mudah patah atau pecah. Misalnya jika isteri pemarah, membebel dan cakap banyak, si suami anggap sahaja ia cubaan yang amat kecil. Allah berfirman, "Apa yang kamu tidak suka, itu adalah yang terbaik untuk kamu." Namun dengan perkembangan hari ini, nampaknya dunia sudah terbalik, si lelaki pula nampak gayanya banyak yang bengkok, selarnya.


CINTA DAHULU SEBELUM KAHWIN?

Memang ramai yang membincangkan dua perkara ini sama ada cinta dahulu sebelum berkahwin atau berkahwin dahulu baru bercinta. Ada orang bercinta lama, selepas kahwin berasa jemu pula. Mulanya pasangan masing-masing buat perangai. Ada pula sarankan, lepas kahwin baru bercinta, mereka dakwa pula lepas kahwin baru pecah tembelang pa! sangan masing-masing. Maknanya, tidak ada kaedah khusus, ia bergantung kepada jodoh masing-masing, dedahnya.

Beliau menambah, "Contohnya pasangan orang tua dahulu. Masing-masing tidak kenal tetapi keluarga aturkan perkahwinan. Lepas kahwin kita lihat mereka kekal sampai berpuluh-puluh tahun dan orang tua-tua dakwa cara begitu lebih baik. Sebenarnya itu bukan formula tetapi kebetulan. Maklumlah tinggal di kampung, pergaulan bukanlah seluas atau semoden golongan yang tinggal di bandar. Jika berlaku pergaduhan, si suami tidak sampai hati menceraikan isteri, begitu juga si isteri jika minta cerai pun ke mana diri hendak dibawa?" soalnya.

Sambungnya lagi, kedamaian hidup berumah tangga mesti dicatur sejak diawal perkenalan. "Mesti diselidik latar belakang pasanga kala peringkat pemilihan pasangan. Sekiranya pihak lelaki atau wanita mengikut criteria yang dianjurkan! oleh Islam, insya-Allah akan ada kerukunan dalam perkahwinan. Namun jangan tersilap memilih, konon berkenan pasangan Yang kuat agamanya. Kita hendaklah memandang dengan pandangan yang luas, bukan setakat sembahyang, puasa atau berzakat sahaja yang patut diambil kira. Antaranya hendaklah menjurus kepada nilai peribadi seseorang. Misalnya kesanggupan penerimaan kita kepada kerenah, gelagat atau tingkah laku pasangan. Kadang kala perangai lelaki membosankan dan tidak kurang ada yang menyejukkan, jika kita terima daripada awal maka redhalah sehingga akhirnya, kerana itulah suami atau isteri kita yang sebenar-benarnya.

LEPAS KAHWIN TERBONGKAR RAHSIA

Ditanya bagaimana mahu membelai cinta seandainya selepas berkahwin baru terbongkar rahsia keburukan pasangan, beliau mengulas. Memang sukar menelah kebaikan individu meskipun seseor! ang itu taat kepada ibadatnya.

Pernah suatu ketika seorang lelaki menemui Saidina Omar dan berkata, bahawa dia telah memilih seorang lelaki untuk menjadi saksi. Lantas Saidina Omar bertanya, "Apakah engkau kenal lelaki itu?" Pemuda itu menjawab,
"Tidak ya amirul mukmimin." Saidina Omar bertanya lagi.
"Apakah engkau pernah bermusafir dengannya?" Orang itu jawab, "Tidak pernah,"
Bertanya lagi Saidina Omar, "Apakah engkau pernah berjiran dengannya? Orang itu menjawab,'Tidak pernah.'
Lantas ditanya Omar lagi, "Macam mana engkau kenal dia? Dijawab si pemuda. "Saya selalu tengok dia sembahyang maka yakinlah dia memang baik.
' Omar berkata, "Engkau pergi dan selidiki lagi kerana engkau sebenarnya belum betul kenal kepadanya."

Daripada kisah yang diriwayatkan maknanya, sekadar tengok seseorang sembahyang, berulang alik ke masjid atau membaca al-Quran belum bererti kita tahu perangai yang sebenar. "Seeloknya ajak dia bermusafir, baru tahu kedekut atau tidak. Berjiran dengannya, baru tahu perangai peribadi, dan jika berniaga bersama-samanya baru tahu amanah atau sebaliknya diri seseorang. Jika sudah kenal hati budinya barulah boleh dia dijadikan kawan atau saksi. Begitu juga apabila mencari pasangan, selidik dahulu latar belakang dan nilai peribadinya. Caranya dengan menghantar wakil atau orang tengah yang boleh diharapkan," sarannya.

Namun tidak dinafikan, apabila suami berubah sikap misalnya tidak lagi mesra seperti dahulu, tidak mahu bergurau senda apatah lagi memupuk kasih dan sayang si isteri akan makan hati dan menderita. Namun jangan sesekali dibiarkan sehingga meresap ke dalam hati dan perasaan yang akhirnya menjadi kebiasaan. Apabila suami buat perangai, cepat-cepat ditegur. Supaya dia segera sedar yang perbuatannya itu salah. Jika isteri terlalu sabar dan redha dibimbangi akan meresap ke dalam hati dan menjadi kesedapan kepadanya. Memang kenyataannya apabila menegur atau melembutkan hati suami, mereka akan lebih keras dan kasar. Gelagat perubahan ini lebih ketara apabila si suami sudah mula senang sedikit. Balik lewat malam, bersenang-senang dan makan-makan dengan teman-teman atau pergi berpoya-poya. Sebab itu dikatakan orang, wang sahaja membawa kebahagiaan tetapi mengheret kepada kecelakaan. "Cara untuk mengatasi masalah suami yang berubah hati, si isteri tidak boleh membentak. Kerana lelaki yang berperangai begini, hatinya sudah keras. Si isteri mesti menggunakan pendekatan dengan cara yang paling lembut sehingga mereka sedar.

"Tidak dinafikan apabila si isteri berlembut, perangai suami semakin menjadi-jadi. Bagaimanapun cuba kita fikirkan, kalau membentak akan timbul pula permusuhan yang berpanjangan. Silap hari bulan, si suami memukul atau mendera si isteri. Diam isteri bukan bererti redha dan bersetuju dengan perangainya cuma sekasar mana pun lelaki, namun jauh disudut hati pasti mempunyai belas. Kasihan dengan si isteri yang cukup tenang, sabar dengan perangainya yang buruk," ujarnya.

Tambahnya lagi, "Ada masanya suami mesti disentak dengan perkara-perkara yang tidak dijangka. Misalnya seorang isteri yang sebelum ini banyak cakap tiba-tiba mogok. Lepas masak diam, lepas makan diam, hendak tidur pun diam, maknanya perangainya berubah menjadi pendiam. Mungkin dengan cara itu dia mampu meluahkan perasaannya daripada marah tidak tentu pasal kemudian dicop suami, dia derhaka. "Seperti kisah seorang pemuda yang menyatakan hasrat mahu berkahwin tetapi dihalang oleh emaknya. Jadi dia mogok, kalau melawan, bimbang menderhaka kepada orang tua dan dia takut masuk ke dalam api neraka. Lantas dia diam sahaja sepanjang masa. Tidak makan, tidak minum, tidak tidur, sembahyang sahaja yang dilakukan.

Lama-kelamaan ibunya bertanya, "Engkau sakit ke, asyik diam aja." Si anak menggelengkan kepala.Oleh sebab emak sayangkan anak, lantas disuruhnya si anak berkahwin. Barulah si anak bersemangat dan bahagia. Dalam kes ini si anak terselamat, tidak menderhaka kepada ibunya dan dapat pula berkahwin," ceritanya.


TEGUR CARA BERHIKMAH

Ismail Kamus menambah, jika sukar atau tidak sampai hati menegur suami yang buat perangai, gunakan orang tengah. "Memang susah mencari yang boleh dipercayai tetapi itulah cabaran yang mesti dihadapi. Bagaimanapun cara penyampaian orang tengah itu biar betul dan kena caranya sehingga suami tidak menyalahkan si isteri." Selain memberi nasihat, isteri hendaklah mohon kepada Allah dan bermunajat kepada-Nya tanpa jemu. Di samping itu bacalah surah Ali-Imran, ayat 83 yang maksudnya:

"Apakah selain daripada agama Allah mereka cari, dan baginya, menyerahlah sesiapa yang di langit dan yang di bumi, secara sukarela dan terpaksa dan kepada-Nya jua mereka dikembalikan."

"Ayat ini hendaklah dibaca sebanyak 1,000 kali sehari. Apabila hendak digunakan baca tiga kali dan tiup kepada orang yang berkenaan atau ditiupkan ke dalam air untuk diminum oleh orang tersebut. Mudah-mudahan, berkat doa dan air itu akan lembut hatinya."

Menjawab persoalan, bagaimana membelai cinta jika si suami asyik panas baran beliau menjelaskan. Apabila suami baran, isteri kena sabar dan redha kerana itulah suami kita. Orang yang baran sebenarnya ada masalah. Jiwanya sakit tenat dan perlu diubati. Perhatikan di mana kelemahan suamidan cari punca kenapa dia marah. Kemudian kita cari jalan supaya dia tidak marah. Umpamanya kalau isteri lambat masak, suami akan marah, jadi si isteri hendaklah menyegerakan memasak. Ataupun setiap kali balik kerumah, suami mesti hendak minum, jadi cari jalan cepat-cepat sediakan minuman. Ertinya kita hendaklah menutup segala punca kemarahan suami dan lama-kelamaan penyakitnya akan reda.

Kalau dia yang menyalakan api kemarahan, isteri hendaklah mendiam diri. Jangan sesekali marah kerana marah itu bukan milik kita tetapi haknya. Jika kita tentang kemarahannya, ia akan lebih cepat terbakar atau merebak. Lagipun api bukan lawannya api sebaliknya hendaklah disimbah dengan air supaya padam. "Untuk meredakan, amalkan surah Toha ayat satu hingga enam dan baca sebanyak 1,000 kali. Tiup kepada ubun-ubun atau mukanya sehingga kepusat sebanyak tiga kali. Insya-Allah ! akan lembut hatinya. Antara maksudnya,

"Tha, Ha, (Hai manusia), tiada Kami turunkan al-Quran ini supaya engkau mendapat celaka. Melainkan peringatan bagi orang yang takut (kepada Tuhan). Wahyu yang diturunkan dari Tuhan yang menciptakan bumi dan langit yang tinggi. Tuhan yang Pemurah berkuasa di atas singgahsana. Kepunyaan-Nya apa yang ada dilangit, apa yang ada di bumi, apa yang ada di antara kedua-duanya dan apa yang ada di bawah tanah."

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat menegur sesiapa sahaja yang masih mengabaikan rumah tangga sebaliknya hanya mahu berseronok dan berserakah, hendaklah segera bertaubat.

Nabi bersabda, Barang siapa yang telah melampaui 40 tahun namun kebaikannya tidak mengatasi kejahatan hendaklah dia bersiap sedia untuk masuk api neraka."

Monday, August 29, 2005

tahniah ardini ku..

6 comments
wahhhh anakku dah pandai berjalan.. (sebenarnye berlari)... bukan main laju dia melangkah sampai nampak mcm berlari.. risau pun ader takut jatuh.. tapi tak la pro lagi.. stil bertatih.. tapi Alhamdulillah dlm usia 10 bln dini dah boleh berjalan .. hopefully bila genap setahun nanti dah pro.. senang nak beraya nanti.. hehehe


Thursday, August 25, 2005

update...update..

0 comments
ingatkan aku sorang je dah lama tak update blog.. rupenye2 member2 lain pun ramai yg tak update.. naper ek? sume sibuk ke.. atau pun cuti2 malaysia..

+++ cuti-cuti malaysia +++
aku dah plan nak gi bercuti nie since last month lagi.. sbb cuti sekolah kali nie tak balik kampung.. selalunye kalau cuti sekolah je kitorang balik perlis.. tapi disebabkan mak nak dtg bln nie so kitorang decide nak pergi bercuti.. kebetulan cuti sekolah nie lela kawen.. (my ex-housemate kat vista angkasa) so decide tanak gi kelantan tapi gi sebelah pengantin lelaki kat muar.. bila dah alang2 gi muar tu ingat nak bermalam di melaka.. time nie la terlintas kat kepala aku nak bercuti ke melaka.. nak gi jln2 mp.. bwk dini mandi kat pool.. pastu kalau ada masa nak gi jln area mmu dulu.. tgk2 umah lama kat tmn dahlia.. teringin nak makan nasik goreng kg mak siti (tapi ada sorang junior melaka ckp gerai tu dah pindah..)

tapi tiba2 sbl cuti sekolah bermula.. plan kitorang terpaksa diubah sbb hubby aku kena gi kursus hari kenduri lela tu.. satu hari lak tu.. aduhh waktu tu frust gila sbb mmg nak sangat gi wedding lela.. nak gi kelantan jauh sgt.. tapi sbb dah plan mcm 2 aktiviti kat melaka.. so kitorang proceed jugak nak bercuti ke melaka tapi tukar tarikh.. so aku pun booking lah apartment kat Century Mahkota.. (opposite MP).. kitorang plan nak gi beramai dgn family kakak aku .. sbb kalau nak gi bercuti nie selalunye kitorang akan pergi sekali.. baru meriah dgn anak2 sedara sume..

lagi 2 hari nak ke melaka.. kakak aku terpaksa balik perlis sbb ada emergency.. so kami decide batalkan saja dan mungkin postponed ke weekend lain.. sedih pun ada... tak jadik jugak la nampaknya ke melaka..

++++ nilai 3 ++++
tak jadi ke melaka kami decide jln2 jer area kl.. aku beli buku citer lagi.. (dah masuk 3 buah dlm minggu nie).. dan esoknyer kami ke nilai 3.. saja cuci2 mata sambil survey apa yg patut.. ingatkan happening la bila cuti sekolah.. rupanya tak de orang pun... almaklumla tak gaji lagi...

++++ bersamamu tv3 ++++
ada sape2 tgk program nie? aku mmg selalu ikut.. tapi utk minggu nie tv3 combind suma2 episod dlm bersamamu special edition.. time tgk nie aku tgh dinner... rasa mcm tak dpt nak telan nasik waktu tu bila tgk mcm mana peritnya kehidupan diorang.. makan nasi berlaukkan garam.. last2 aku pegi ke dapur dan menangis sepuas2nya.. sedih sangat... masih ramai di luar sana yang hidup sebegitu susah

Saturday, August 6, 2005

0 comments
dini still tak ceria..demam tak betul2 kebah lagi..batuk lagi..takde idea nak tulis apa hari nie..

so boring2 letak gambar dini la kat sini.. heheh

Thursday, August 4, 2005

jerebu dan demam...

6 comments
ish ish ish..perasan tak dah 2 hari lebih klang valley kena jerebu?ini semua berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera.. teruk kan.. kat umah aku tadi mmg gelap gila.. on the way ke opis pun jerebu sangat..sampai kan pukul 7.15 mcm pukul 6.15 pagi.. mata pun rasa pedih je sbb terase asap kat udara.. tadi dengar kat era.. khairil ngan kiran cakap kalau ada anak2 kecik tu jgn dibiarkan main kat luar.. kalau yg naik motor tu better pakai mask..

sebut pasal anak2 kecik.. dini pun dah kena demam..selsema..ngan sakit tekak.. mlm kelmarin dia dah start demam (sebelum tu aku yg kena dulu).. kesian sangat kat dini..bila malam badan jadik panas.. pastu dier nangis2 ngigau.. mcm mlm kelmarin aku pun demam.. so papa dini la yg kena berjaga .. smlm lepas meeting aku terus balik umah sbb nak bwk dini ke klinik.. dr kata mmg dini demam.. suhu 39..tapi kalau mlm lagi naik..

mcm smlm badan dini still panas.. so kitorang lap2 tuala ke badan.. pastu dini ngigau2.. cakap mcm2 yg tak difahami.. tapi mata pejam.. siannya anak mama.. pastu bila pagi skit dia bangun pastu tepuk2 mama.. eh sayang nie nak kejut mama ke nak tidurkan mama nie.. alahai tersentuhnya.. rindu nya anak mama... kalau ikutkan taknak aku dtg ofis.. nak jaga dini saja kat umah.. semoga dini cepat sembuh..dan ceria spt sedia kala.. amin..

Tuesday, July 26, 2005

karnival membeli belah sudah bermula..

3 comments
puas aku fikir nak tulis pasal apa hari nie.. hari nie aku dah berkerja dengan effective sekali dari pagi lagi.. pastu lepas kan penat dengan bukak2 blog kawan2.. tapi tak byk yg update blog..fotopages pun takde yg update.. agaknya org lain tak ada byk masa terluang mcm aku..hehehe

ermmm dah lama aku tunggu masa nie.. karnival membeli belah... terasa mcm nak shopping baju raya untuk dini.. raya bulan 11 kan.. time tu dini dah setahun 1 bln.. (bday dini sehari sebelum pose)tapi kan raya nanti bukan dlm cuti sekolah.. so mesti balik kg kejap je.. uwaaaa!!!... rasanya nie la masanya nak beli baju raya dini.. sementara ada SALE nie.. time nie la aku nak survey kat shopping2 complex.. mana yg bekenan di hati... smlm aku dah gi JUSCO.. tak byk baju yg menarik hati.. ingat minggu nie nak gi SOGO lak.. pastu nak gi MIDVALLEY.. maybe minggu dpn.. rasanya kali nie nak try beli baju yg terang skit.. sebelum nie byk baju dini kaler lembut2.. wahh bile dah setahun mesti byk choice baju.. hopefully time tu dini dah leh berjalan.. ermm mungkin kali nie boleh beli seluar jeans.. atau skirt jeans.. pakai dgn t-shirt..tak sabar nak tgk dia pakai baju kurung..hehehe..

bercakap pasal raya.. puasa dah nak dekat.. opppsss puasa belum habis ganti lagi.. ada lagi 16 hari... almaklumla aku kena ganti puasa sebulan.. masa bersalin dini dulu seminggu sebelum puasa.. nampaknya kena tambah motivasi lagi nie nak habiskan cepat2 puasa yg berbaki tu.. tapi yg bestnyer kalau puasa tayah masak.. balik opis my beloved hubby akan tanya nak berbuka apa hari nie.. pastu dia akan masakkan apa yg aku tingin hari tu... Alhamdulillah..

Friday, July 22, 2005

penantian itu satu penyiksaan Part II

0 comments
ermmm nampaknye penantian aku dah berakhir... berakhir dengan berita yg menyedihkan ..uwaaaaa... rasa mcm nak meraung.. nak marahhh...nak ngamukkkk.. sumer ader.. tapi control control...sabarrrrrrrrr

tiba2 smlm bestfriend aku tu ckp dah ader org report duty kat tempat dia.. aik? mcm mana leh ader org report duty? kata aku dapat? confuse kitorang jap... so time tu kitorang buat andaian sendiri la.. agaknya yg bagitau aku dpt tu salah org kot.. sebenarnya dia yg dpt bukan aku.. betul ke mcm tu? kalau la andaian kitorang tu betul..sungguh tak adil.. dan sungguh tak patut....

ptg tu kebetulan aku ada meeting kat mxx.. dan aku ke ofis bestfriend aku tu.. (yg sepatutnya bakal ofis ku jua.. uwaaa) .. terus AGM kat situ gi jumpe aku.. dia cakap.. (dgn sedihnya) "You tak dpt la.. sbb HR dah call tmpt u tapi dept u tak lps..." time tu aku mmg tak tekejut sbb member aku tu dah bagitau awal2... tapi time tu mmg geram gila kat bos2 aku yg sungguh tidak memahami aku.. penting sangat ke aku kat sini sampai taknak lps aku.. bukak je la interview..mesti ramai yg nak join.. bukan senang aku nak dpt tmpt kosong kat luar... aku bukan sedih lagi.. aku marah sangattttttt.. jgn harap la aku nak bermotivasi keje lepas nie...

anyway tahniah kpd yg dpt ganti aku kat tmpt baru tu.. dah rezeki dia.. sekarang nie aku terpaksa menunggu plan B lak.. aku nak transfer unit.. benci benci benci

Thursday, July 21, 2005

penantian itu suatu penyiksaan Part I

0 comments
salams... dah lama jugak tak update blog.. nak kata sibuk tak la sibuk sangat cuma tak byk idea nak mengarang..

dlm minggu nie mmg aku malas gile nak keje.. mmg dah tak bermotivasi langsung.. sekarang nie aku mmg menunggu masa utk posting.. either ke luar department skrg nie ataupun ke unit lain.. yg pastinya kemungkinan besar mmg aku takkan buat sales lagi ... Alhamdulillah.. aku mmg tak suka buat sales.. aku mmg tak suka outstation byk2.. especially bila dah berfamily.. mmg kalau boleh taknak outstation luar dari kl...

actually last week aku ada interview ke satu dept nie kat menara.. tapi yg bestnya kalau aku dpt gi dept nie dpt la aku kejer satu opis ngan bestfriend aku yg sorang tu.. ish tak dapat bayangkan kalau satu dept ngan dia.. boleh la jadik mcm kat mmu dulu ek..

Alhamdulillah aku berjaya dlm interview tu.. lagipun ada 3 candidate je time tu.. tapi yang problem nya sekang nie bos aku lak tanak lepas... slps puas memujuk.. dia cakap tunggu je la keputusan mgt dept aku.. yg pasti dia dah xplain kat diorang.. so sekang nie aku masih menunggu.. menunggu dan menunggu...

takpe la kalau tak dpt pun.. yg penting lps re-org nie insyaAllah aku bukan dlm group Sales lagi...

kat bawah nie gambar2 dini masa aku malas nak buat keje.. kebetulan bos pun takde kat opis..hehehe





Tuesday, July 12, 2005

ubat gemuk?

11 comments
sebenarnya problem nie dah lama dah.. since aku keje.. tapi makin hari makin teruk pulak..

dulu masa aku blaja .. aku takde la kurus kering mcm sekarang nie.. tak caya tanya org2 yg kenal aku masa kat mmu dulu (especially melaka) pastu tak penah jumpe sampai skrg.. mesti nampak perbezaan tu... makin hari makin kurus..

last week aku ade seminar kat Melia Hotel.. time tu jumpe ramai sgt geng2 mmu Telekom.. bukan sorang yg tegur pasal kekurusan aku nie.. semua tanya nape kurus sangat? padahal last jumpe aku masa aku keje kat Menara Rebong last 2 years..
kalau dulu masa aku kat melaka.. takde la makan banyak.. kadang2 tu makan roti je.. agaknye sbb kuat exercise kot time tu.. hari2 kayuh beskal gi mmu (sampai ada yg gelar geng kitorang geng awek basikal).. hehehe.. pastu time tu aku byk exercise.. ada badminton.. karate.. tapi takde la kurus sangat.. time tu wanie ngan ija gelar aku juara bertahan.. (sorry yer ima time tu ko tak join lagi geng kitorang bertiga..) wanie panggil aku juara bertahan sbb kalau part mkn mesti aku yg lebih dari derang.. pastu kalau timbang berat mesti aku lagi berat dari derang.. time tu rasanya berat tertinggi aku 46... perghhhh lebih kurang beza 10 kg dari skrg..

aku perasan berat aku start turun lepas masuk cyberjaya.. agaknya time tu makan tak terjaga.. sbb food court pun tak berapa stabil.. kadang2 ok kadang2 tak ok.. padahal time tu bilik kitorang atas food court je (ground floor).. seperti biasa aku sebilik ngan ija.. wanie lak sebilik ngan ima.. bilik selang sebelah jer.. siap boleh jerit2..rindu nyer time tu... mungkin nanti aku akan letak 1 post khas mengimbas kenangan kat mmu..

bebalik ke topik asal tadi.. sekarang nie berat aku tak sampai 40.. masa ngandungkan dini hari tu boleh la merasa berat 44-46 pastu bila dah deliver turun balik seperti biasa..

aku tak kisah kalau berat aku around 40 tu.. tapi masalahnye sekang nie.. makan tak lalu.. skit jer makan.. pastu selebihnyer bagi kat hubby habiskan.. bila dah mkn skit mula la tak larat..

last week aku try beli scot emulsion.. (perisa oren).. dulu masa kat umah bujang ada gak makan scot sbb nak bagi lalu makan.. time tu berselera la skit.. nie terpaksa la aku cari scot lagi..

so saper2 ade cadangan utk tambah selera makan? atau tambah berat badan skit...atau sape2 nak derma lemak skit.. takde la jalan pun melayang takut kena tiup angin.. hehehe

Thursday, June 30, 2005

curahan hati ku...

4 comments
semalam..terbaca blog @diksu tentang jadual harian bila dah berkeluarga... terpanggil juga untuk berkongsi pengalaman.. rasanya mmg semua ibu2 yg berkarier rasa mcm apa yg kita rasa kan.. masa yg ada untuk keluarga mmg tersangat lah limited... sbb tu bila jam 5.30 dah terpacak di dpn mesin punch... (bkt mahkamah still pakai sistem punch card).. kadang2 tu aku terpaksa tebalkan muka bila ada sesetengah mulut nakal tu perli2.. dah pukul 5.30 nieta.. lantak la.. yg penting ardini menunggu.. kalau lambat aku balik lambat lah dia pun dapat balik umah.. almaklumla kereta ada satu.. walaupun papa balik awal sejam dari mama... tapi sama jugak.. balik puncak jalil stil kol 6 lebih.. sian dini.. masa nak main ngan mama papa sekejap sangat... pastu balik dah letih.. time nie lah nak curi2 masa main ngan die.. sbb dier pun perlukan perhatian.. kadang2 aku risau sangat takut dier kurang mesra dengan kami compared to baby sitter dier... yer la kalau pk logik pun masa dier ngan 'mak' (panggilan baby sitter dier) lebih lama dari kitorang... kecuali cuti sekolah..

pagi2 kami keluar dari umah kol 6.30am... sampai umah baby sitter lebih kurang 6.40..awal kan... sbb nak kejar masa sbl 7.30... sbb my hubby start keje kol 7.30... almaklumlah kalau sekolah kan ada perhimpunan pagi2... pastu ptg balik kol 4.30.. sampai umah kol 5.30.. perghhh penat kan? keje cikgu bukannya mcm kejer pejabat.. kelas start kol 8...pastu sambung2 sampai la kol 2... bygkan nak kena cakap dari pagi.. pastu belum kire nak layan karenah student.. sib baik die ngajar pre-u.. so tak lah penat nak layan.. cuma penat sbb bercakap dan bergerak.. tu belum dikira kejer hari sabtu sbb ader club.. or sport activities... siapa cakap kejer cikgu mudah? mmg tak mudah.. aku sendiri pernah melalui pengalaman jadik cikgu utk 5 hari... (tak sempat kejer lama sbb telekom dah panggil report duty.. Alhamdulillah..)

time tu aku mengajar muzik ..jadik cikgu sementara.. yg bestnyer kena ngajar sekolah rendah... perghhhh susah gila..penat gila.. tak tau mcm mana nak describe betapa penatnyer... bayangkan la mula2 masuk kelas.. ngajar budak2 darjah 3.. adoi bising nye tak tau nak cakap.. sampai tenggelam suara cikgu kecik nie.. hehehe.. dah la tu.. budak2 langsung tak takut.. siap mintak no. telepon.. hehehhe... pastu aku time tu terpaksa bawak rotan konon2 nak bagi budak2 tu takut la.. hemmm jgn harap la.. bising mcm tu jugak.. mmg bukan senang nak ngajar budak2 sekolah rendah.. kalau sekolah menengah mungkin dah matured dan malu.. time tu aku rasa penat sangat.. nak kena cakap kuat2 (menjerit)... pastu kena tulis kat papan hitam.. (lirik lagu..hehee) pastu kena jadi cikgu ganti (relief) kalau ada cikgu cuti.. tu lagi penat.. sbb kalau kelas bising nanti org akan cari sape yg jaga kelas tu... mmg bila dah balik umah (kol 1 lebih) sampai tak lalu makan ingat nak tido je (sbb bangun awal).. yer la mungkin time tu kejutan jugak sbb menganggur..pastu kena gi keje... so susah skit nak bangun awal tu... pastu petang kena gi sekolah utk kelab/persatuan..

sbb tu la aku dah faham macam mana rasa nya jadi cikgu... pastu kena marking paper... pening kan nak marking paper student yg ramai2 tu.. especially essay.. bukannya semua nak menepati skema jawapan.. pening jugak jadi cikgu ek..tapi yg bestnye cuti lama.. hehehehe

apa2 pun tahniah suamiku.. sbb menjadi seorang guru.. terima kasih juga buat semua guru2 ku yg selama ini menjadi lilin.. mengajar..membantu.. tak kira masa..

macam mana dengan dini? nak jadi ape bile besar nanti yer... jadi org yg berguna ya sayang... i love u..


(Ardini sekarang dah pandai marah bila org ambil brg kesukaan dier.. ctnyer smlm dier sibuk main dengan mama punyer camera case.. pastu jerit2 marah bila org ambik)


(marahnyer dier)

Wednesday, June 22, 2005

tahniah ima!!!!

0 comments
waaahhhhh selepas puas dipujuk akhirnya berjaya jugak pujuk cik ima nie create blog sendiri... yea yea bertambah lagi bahan bacaan tiap2 pagi... tapi kena update selalu yer ma.. kongsi2 kan byk ilmu dan tips2 yer.. sbb aku tau ko byk xperience..hehehhe.. nie address blog ima.. nanti aku add link kat blog aku yer... http://myyprincess.blogspot.com/

Monday, June 20, 2005

Buah hati ku... dah 8 bulan sayang mama

2 comments
Pejam celik pejam celik.. sekejap jer ardini farhana dah 8 bulan lebih.. sekarang ardini dah pandai memanjat.. duduk pun dah stabil...cuma berdiri je tak stabil lagi.. kena paut kat mana2.. tak lama lagi anak mama nie pandai berjalan pulak.. jenuh la time tu nak kejar dia naik tangga.. sekarang nie pun dah laju giler jln pakai walker.. jenuh nak kejar..merata dier pegi.. apa2 pun mama tak kisah..asalkan sayang mama sihat selalu.. tak mcm hari tu..kesian mama tgk time dini kena ruam peluh.. abih semua bdn ngan muka dini naik ruam.. mcm jerawat pun ada.. hehehe.. gambar-gambar kat bwh nie time dini balik kg papa kat pahang cuti sekolah hari tu... utk gambar2 lain boleh refer kat my fotopages..







Monday, June 13, 2005

dah lama tak update

2 comments
wahhh..lama jugak tak update blog nie.. bz skit semenjak dua menjak nie.. so byk event yg menarik dah tetinggal..

28 May 2005 : balik perlis.. first time bwk dini naik flight.. tapi letih jugak sbb kena bangun awal..flight kol 8.30 am..so b4 subuh dah kena betolak dari umah.. sib baik ada bang mie..my brother-in-law.. bila kat atas flight dini ok jer.. sibuk main dgn kawan baru(boy) kat dpn.. kawan baru tu siap nangis2 sbb nak bangun and 'sembang' ngan dini.. dini lak seperti biasa..active sungguh melompat-lombat mengagah 'abang' kat dpn tu... tapi part yg tak bestnya.. bila nak landing.. dini nangis sangat2 sbb telinga dier dah sakit.. tak tahan tekanan.. aku pun takde experience bwk baby naik flight..tak expect la dia nak nangis.. sbb dini nie jenis yg agak tough.. kalau tak sakit betul2 dia takkan nangis.. Alhamdulillah so far kalau setakat terantuk ke..jatuh ke kalau tak sakit dier tak nangis.. agaknya mama dier active dan berdikari time pregnant dulu....almaklum la papa dier jauh di sabah time tu...

bebalik kepada citer nangis kat dlm flight tadi... sepatutnya sbl landing aku kena bagi dier minum susu or air or mkn something.. so dier boleh telan air liur dan atasi tekanan tu.. sian dini.. takpe la lain kali mama ngan papa tunggu dini besar skit baru kiter naik flight lagi yer...

time balik aku dah cuak gile.. stewardess tu pun siap tanya nie first time ke bwk baby sbb dier takut dini tak tahan tekanan nanti.. bile dini dah start merengek (campo ngantuk almaklumla bangun awal pagi).. papa terus dukung jalan2 sampai kat blkg.. Alhamdulillah ok..


04 Jun 2005
: balik pahang plak.. kebetulan time kitorang plan nak balik kg ada kenduri jiran sblh umah.. kwn my hubby.. so dpt la jugak tolong2 mana yg patut..makan lauk kenduri pahang sedap jugak.. tapi specialnyer balik pahang nie dapat mkn ikan patin goreng.. sedap nyerrr...

10 Jun 2005 : pindah rumah.. preparation nak pindah umah nie kami buat skit2.. kebetulan time tu cuti sekolah.. so dpt la my hubby tolong apa yg patut.. dari vista lavender pindah ke taman puncak jalil.. dah alang2 kontrak habis.. lagipun kitorang dah lama nak pindah ke umah teres.. sbb senang nak basuh keter.... senang nak parking.. senang nak tanam pokok.. dan bilik pun byk.. (dpt la aku tambah lagi perabot2 kayu jati idaman..) hehhe...

12 Jun 2005 : hari last di vista lavender... sedih rasanya nak tinggal kan vista lavender nie.. dah setahun aku kat sini.. banyak kenangan pahit manis di sini.. sentimental pulak rasanya bila nak keluar dari umah nie..

Friday, May 27, 2005

cuti sekolah... yahoooo!!!

0 comments
wahhhh dah lama aku nanti kan saat ini... cuti sekolah dah makin hampir.. eee tak sabarnye nak balik kampung... tingat nyer kat kampung halaman ku... sabar nieta sabar.. esok je... 1 hari lagi... ermm flight kol 7.. sbl subuh dah kena bertolak.. takpe demi balik kg.. kol 8 lebih dah sampai kg insya Allah....

pas balik perlis nak balik pahang lak.. cuti sekolah la katakan... cuti sakan... pastu nak pindah umah kat puncak jalil.. sedih gak rasanya nak tinggalkan vista lavender... tapi memikirkan umah yg lebih selesa.. senang mak ayah nak berehat2 kat luar umah.. leh bercucuk tanam skit..

so.. kita jumpa lagi slp cuti nanti...

p/s : selamat hari guru buat suami ku yg tercinta.. maaf tak sempat nak create post khas utk hari guru.. insya Allah bila ada masa nanti yer..


Friday, May 13, 2005

antara sedih dan marah

2 comments
hemmm nampaknya blog nie dah jadi tempat aku lepas geram la pulak... tapi ok gak memandangkan sekarang nie aku mmg bz.. mkn pun tak ikut time org mkn.. dah tak join kwn2 mkn.. dah takde kwn nak borak2.. so baik aku ngadu kt blog nie..

hari nie aku bz sbb nak siapkan satu tender... nie aku curi masa skit sbb lunch hour lagipun nak rehat sekejap.. dah bagitau siap2 kat hubby.. mungkin hari nie ngan esok balik lambat.. sbb nak siapkan tender nie b4 monday...

tadi bos bagitau.. ahad nie kena dtg opis.. sbb final task akan dibuat sunday... uwaaaa!!!! kalau dah buat tender tu mesti la sampai malam.. tak pun sampai petang... burn la weekend aku.. tapi nie bukan weekend biasa.. nie birthday aku.. rasa mcm nak mengangis pun ada... tahun lepas pun aku sambut birthday sorang2..sbb time tu hubby still keja kat sabah.. ingat tahun nie la first time aku nak celebrate ngan dia.. lagipun hari ahad... apakan daya.. tuntutan kerja... tanggung jawab ku jua..

bila sebut tentang tuntutan kerja dan tanggung jawab.. aku sangat-sangat tak berpuas hati dengan segelintir staf2 tm nie.. dah byk kali aku jumpa dengan org2 mcm nie.. dan tadi dua kali aku kena.. dengan org yg berbeza.. bukan aku nak merendah2 kan sesiapa.. tapi nak kata pangkat tinggi tu.. sama je dengan level aku.. assistant manager.. yg sorang lagi tu pulak cuma penyelia pentadbiran.. tapi lagaknya mengalahkan GM.. pelik betul.. nak kata aku nie cakap kasar.. aku rasa aku dah cakap selembut mungkin..tak pernah aku naikkan suara di dlm telefon.. apatah lagi urusan pejabat.. mungkin juga dgn gayaku membuat kan org2 mcm ni naik kepala.. aku cuma memerlukan sedikit bantuan drp unit masing2 memandangkan cuma unit2 nie yg mempunyai authority.. tapi layanan nya.. tak boleh ker kalau ckp lembut skit.. kenapa nak tengking2... aku pun manusia.. staf tm.. padahal kerja2 tu bukannya dia yg buat.. staf dia yg akan print.. tak susah pun.. aku pun pernah di unit tu.. tak pernah pun aku layan org yg minta bantuan mcm tu... patut la org selalu pandang negative pada unit nie.. rupanya mmg ada segelintir staf kat situ yg sangat2 berlagak.. dan sangat2 tidak membantu... aku tak salahkan unit nie.. org2 mcm nie kalau kerja di unit lain pun perangai tetap sama.. bukan salah unit.. lagipun tak semua org2 kat situ yg berperangai mcm tu...

tapi aku kena bersabar.. sabar dan sabar... aku takkan biarkan stress kerja menguasai diriku.. insya Allah.. baru tadi GM kami bagi nasihat.. kita kena manage stress betul2... sbb kerja tetap kerja... gm ckp mcm tu sbb buat masa nie.. ada 3 staf unit ku warded... mungkin tiada kaitan dengan stress.. cuma gm relate kan saja... Puan Aniza (bos bush) sbb barah payudara.. En. Zulkhairi sbb expected jantung.. radzi lak sbb masalah sistem badan.. aku doakan semua nya akan kembali sihat.. dan kembali ceria..

Wednesday, May 11, 2005

Alkisah insurans keretaku...

0 comments
2,3 hari nie banyak betul benda yang buat aku bengang dan geram... dah la terlupa nak terminate Citibank credit card..so kena bayar annual fees RM100.. nyesal betul tak dengar cakap hubby suruh terminate awal2.. bukannya pakai pun.. last2 terlupa mcm tu jer.. uwaaaa terbang RM100 ku....

pastu terlupa la pulak nak renew Road Tax...tu la hari tu punyer la gelak kat bos sbb dier bwk keter takde roadtax 3 minggu...lebih kurang ngan aku la tu.. seminggu lebih aku bawak keta tak de road tax (skrg dah ader)... ish ish ish ingat kan due bulan 5... rupanya hujung bulan 4 dah habis... nieta nieta.. mcm mana boleh tak perasan nie...

bila nak renew road tax satu lagi masalah timbul... bila aku check balik dgn insurance company keta yg sgt terkenal nie... rupa-rupanya insurans aku last year tu tak wujud pun... what???? tak wujud??? selama setahun tu policy tak wujud? ish ish ish...tak tau la salah sape.. salah insurance company ke salah company keta aku tu ... kalau la betul nie dah kira kes tipu nie.. nak tak nak aku kena beli insurance baru kat company insurance lain 100% .. sbb tak boleh claim 25% insurance thn lepas tu...

pastu hari nie... ader sorang staf company insurance nie call bagitau dier baru nak issue insurance tu... uwaaaaa bengang nyer aku.. dah setahun ..dah due pun... kire backdated la nie... eeeeeeeeeeee ... grrrrrrrrrrrrr ... mmg kena la mamat tu.. walaupun bukan dier yg incharge.. yer la sape yg tak marah.. dah setahun dah.. dah due pun... kalau anything happen bukan senang nak claim tu policy pun tak wujud.. mmg bengang betul aku dengan company nie.. dah la mahal dari company lain.. lepas nie jgn harap la nak percaya kat company nie.. geram geram geram

Monday, May 2, 2005

Happy Birthday... to my beloved hubby

0 comments


selamat hari lahir... semoga dirimu berbahagia selalu.. dan dimurahkan rezeki... sentiasa beroleh kejayaan dunia dan akhirat...

Wednesday, April 27, 2005

permata hati ku..

0 comments


pukul 1.25.. lunch hour.. bila berehat-rehat mcm nie tiba2 terus tingat dkt ardini kat umah.. rindunyer... agaknya apa la yg dier tgh buat skrg nie..

smlm kami bawak ardini ke klinik sbb baby sitter dier ckp kepala dia byk ruam merah2... risau gak lagipun byk kali dier garu2 kepala 2,3 hari nie.. mana la tau kot ade elegik.. rupa2nya dr ckp rambut dier terlalu tebal.. peluh tu yg menyebabkan dia gatal2 kepala.. dah la tu.. dr siap suggest trim rambut die.. alamak mcm mana nie.. sayang la rambut tu... dah siap boleh ikat lagi hari nie aku mintak baby sitter dini try ubat yg dr bagi.. hopefully dah ok la gatal2 tu..

bercerita ttg Dini.. sekarang nie Dini dah pandai mengesot ke depan.. especially kalau nak something.. cepat ajer dier ke depan.. try seboleh mungkin.. especially kalau nampak buku or magazine.. mmg terus masuk mulut la jwb nyer.. satu lagi dier suka pandang org dlm lift.. pastu usha2 org tu sampai org tu tegur dier.. tapi boleh tahan memilih..kalau org yg dier tak kenal.. dier buat tak tau je.. buat muka serius.. langsung tanak senyum.. ape la dini nie.. tadi pandang2.. bile org tego buat tak tau lak.. tapi kalau org yg dier suke.. mmg tayah tunggu org tego..dier yg tego dulu..

nanti kalau ada masa leh update lagi post nie.. skrg nie nak kena sambung keje sbb dah kol 2.. nak kena gi MINDEF jumpe customer.. pastu gi Menara THSelbon... wow mencabar jugak puasa hari nie.. takper..dugaan..

Tuesday, April 26, 2005

ada apa dengan bulan Mei....

0 comments
Bila dipikir-pikirkan banyak nyer hari2 penting dlm bulan 5 nie...

1. 1 Mei - My hubby's Birthday (dapat cuti setiap tahun ooo sbb Labour Day..hehehe)

2. 8 Mei - Mother's Day (Mother's Day is always the second Sunday in May)

3. 10 Mei - Muqiit's Birthday (anak sedara)

4. 15 Mei - My Birthday

5. 16 Mei - Hari Guru

6. 17 Mei - Birthday Raja Perlis (Perlis cuti)

7. 22 Mei - Wesak (Cuti lagi...)

8. 28 Mei - Birthday Kak Iza (my elder sister)

Monday, April 25, 2005

Tips Orang dulu-dulu dalam pemakanan..

0 comments
*dipetik dari majalah NUR~Mei 2005

nasihat daripada seorang tabib pada zaman dahulu :

1. Jangan makan makanan yang masih belum betul-betul masak.
Makanan yang belum tentu masak dikhuatiri terdapat bakteria yg belum mati.

2. Jangan makan ubat sebelum sakit.
Ubat ialah dadah yang merangsang. Jika dalam keadaan sakit, ia akan menyembuhkan manakala dalam keadaan sihat, ia akan mengkhayalkan.

3. Jangan makan buah-buahan yang belum masak.
Dikhuatiri getah pada buah yang belum masak akan mendatangkan mudarat.

4. Apabila makan di waktu awal siang, berehatlah sekejap untuk memudahkan proses pencernaan makanan.

5. Apabila sudah makan malam, berjalanlah walaupun seratus langkah.

6. Jangan minum semasa makan.
Apabila minum, berhentilah daripada makan.

Tips Hindari Bibir Kering

0 comments
* article ni dipetik dari majalah Nur~Mei 2005

mungkin ramai yang mengalami masalah sama seperti aku.. masalah bibir kering... so kat bwh nie ada beberapa tips utk mengalak dari bibir kering...

1. Kurangkan amalan atau kebiasaan membasahkan bibir menggunakan air liur

2. Hindari pelembab bibir yang mengandungi perisa (Ini kerana ia akan mendorong kita menjilat bibir dan akhirnya akan mendorong kita menjilat bibir.

3. Jangan terlalu kerap memakai lipstik dari jenis matte (kering tanpa kilat)

4. Gunakan pelembab bibir

5. Banyakkan mengambil sayur-sayuran dan buah segar dalam menu seharian anda

6. Sapukan madu lebah sebelum tidur kerana cairan manis ini boleh menggantikan fungsi pelembab bibir yang membantu melembabkan bibir anda

7. seminggu sekali lakukan pengelupasan kulit bibir.

Caranya :

(a) sapukan ubat gigi senipis yang boleh pada permukaan bibir
(b) Dengan menggunakan berus gigi (pilih berus gigi dan bulunya halus dan lembut), beruslah perlahan-lahan dengan gerakan memutar pada bibir anda.

penulis kesayanganku...

0 comments


dari last week lagi aku dah plan nak gi Pesta Buku Antarabangsa kat PWTC tu... mesti buku kat situ murah2... eee tak sabarnyer... leh bwk nurul ngan eda (adik ipar) sekali...

kitorang betolak awal sbb takut jem mcm time pc fair dulu.. siap plan nak parking kat smk maxwell (sekolah my hubby)... sbb malas nak berebut-rebut parking... sampai kat sana dah kol 11.. time tu takde la ramai sgt... benda first aku beli is updated oxford dictionary (mmg dah lama nak almaklum la english tak berape bagus..lagipun dictionary lama tinggal kat kg).. pastu aku gi kat booth karangkraf.. wow booth derang saje byk gile.. setiap magazine derang sediakan booth.. tu tak kire buku2 citer lagi... sempat jenguk2 pa&ma.. my fave magazine... ermm takde la murah sgt.. RM4...(harga biase RM6)... tapi ok gak sbb byk yg takde kat umah.. boleh la beli for more info & collections... pastu kitorang beli buku2 creative enterprise... pun murah..sbb ade discount 70%.

mmg aku dah target at least nak beli 1 novel.. sbb aku mmg suke bace novel.. especially aisha sofea punyer.. mmg best la.. yg terbaru nie gelora jiwa.. dah baca dah

... suke sgt tulisan dier.. mcm hidup watak2 dlm buku2 dier... dulu tingat mase mula2 bace buku dier.. rasanya time tu pinjam kat majeed.. ke kat azee.. sbb derang nie suke beli buku citer masa kat mmu.. terus terpikat bile baca buku Kau Untukku.. siap nangis lagi.. hahahha... nanti nak buat collection gak buku tu...

smlm aku beli Sehangat Asmara.. walaupun dah baca tapi still nak beli sbb time tu meminjam je (rasenyer azee punyer kot )... time beli tu frust jugak sbb ramai penulis lain ade kat booth tu.. tapi aisha sofea takde.. kalau tak boleh la jumpe.. mintak autograph kat buku tu... org kat booth tu ckp aisha sofea dtg ptg kot.. hemm mmg takde rezeki aku la tu nak jumpe die.. pastu kitorang sambung ke booth2 lain... beli magazine2 lama (murah je harga 50sen-RM2) best2 .. boleh baca time free kat umah...

pastu sebelum balik dah mmg rezeki aku agaknyer.. kitorang tersalah jln.. lalu dpn booth karangkraf lagi.. pastu tiba2 adik ipar aku panggil.. "kak ngah..kak ngah.. tu aisha sofea dah ader.." wahhhh punye la aku excited.. cepat2 aku tanggal plastik buku tu dan beratur nak mintak signature dier.. hemm not bad org nyer.. lembut jer.. bukan main sonok nyer dpt jumpe dier.. dpt bergambar dgn die.. sempat aku mintak dier tulis buku kerap2 skit.. sbb gap buku dier lama.. 2,3 thn baru kuar yg baru... best sangat best sangat..best sangat...

thanx to my hubby sbb betul2 sporting ... sian kena dukung dini pakai poket kangaroo dari kol 11 sampai kol 2... dini pun baik jer.. langsung tak nangis.. sonok jer dier tgk ramai org.. sampai 2 kali tido 2 kali jaga.. tak balik2 lagi.. agaknyer dier pun pelik.. hehehe

besok insya Allah aku akan upload gambar dengan aisha sofea...

Tuesday, January 11, 2005

satu permulaan...

0 comments
wow... tak sangka nye hari nie terbukak lak hati aku nak register blog.. almaklum la selama nie asyik baca coretan hany..semah..ika.. iena.. so ape salahnye kalau nak nyibuk sekali.. ala setakat nak habiskan masa yg byk terluang.. almaklum la.. aku dtg keje awal.. kol 7 dah ade kat opis.. so boring2 leh la buat keje2 mcm nie.. nanti leh la mintak tolong semah ajarkan mcm mana nak tambah features2 lain tu...">

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez