Thursday, June 30, 2005

curahan hati ku...


semalam..terbaca blog @diksu tentang jadual harian bila dah berkeluarga... terpanggil juga untuk berkongsi pengalaman.. rasanya mmg semua ibu2 yg berkarier rasa mcm apa yg kita rasa kan.. masa yg ada untuk keluarga mmg tersangat lah limited... sbb tu bila jam 5.30 dah terpacak di dpn mesin punch... (bkt mahkamah still pakai sistem punch card).. kadang2 tu aku terpaksa tebalkan muka bila ada sesetengah mulut nakal tu perli2.. dah pukul 5.30 nieta.. lantak la.. yg penting ardini menunggu.. kalau lambat aku balik lambat lah dia pun dapat balik umah.. almaklumla kereta ada satu.. walaupun papa balik awal sejam dari mama... tapi sama jugak.. balik puncak jalil stil kol 6 lebih.. sian dini.. masa nak main ngan mama papa sekejap sangat... pastu balik dah letih.. time nie lah nak curi2 masa main ngan die.. sbb dier pun perlukan perhatian.. kadang2 aku risau sangat takut dier kurang mesra dengan kami compared to baby sitter dier... yer la kalau pk logik pun masa dier ngan 'mak' (panggilan baby sitter dier) lebih lama dari kitorang... kecuali cuti sekolah..

pagi2 kami keluar dari umah kol 6.30am... sampai umah baby sitter lebih kurang 6.40..awal kan... sbb nak kejar masa sbl 7.30... sbb my hubby start keje kol 7.30... almaklumlah kalau sekolah kan ada perhimpunan pagi2... pastu ptg balik kol 4.30.. sampai umah kol 5.30.. perghhh penat kan? keje cikgu bukannya mcm kejer pejabat.. kelas start kol 8...pastu sambung2 sampai la kol 2... bygkan nak kena cakap dari pagi.. pastu belum kire nak layan karenah student.. sib baik die ngajar pre-u.. so tak lah penat nak layan.. cuma penat sbb bercakap dan bergerak.. tu belum dikira kejer hari sabtu sbb ader club.. or sport activities... siapa cakap kejer cikgu mudah? mmg tak mudah.. aku sendiri pernah melalui pengalaman jadik cikgu utk 5 hari... (tak sempat kejer lama sbb telekom dah panggil report duty.. Alhamdulillah..)

time tu aku mengajar muzik ..jadik cikgu sementara.. yg bestnyer kena ngajar sekolah rendah... perghhhh susah gila..penat gila.. tak tau mcm mana nak describe betapa penatnyer... bayangkan la mula2 masuk kelas.. ngajar budak2 darjah 3.. adoi bising nye tak tau nak cakap.. sampai tenggelam suara cikgu kecik nie.. hehehe.. dah la tu.. budak2 langsung tak takut.. siap mintak no. telepon.. hehehhe... pastu aku time tu terpaksa bawak rotan konon2 nak bagi budak2 tu takut la.. hemmm jgn harap la.. bising mcm tu jugak.. mmg bukan senang nak ngajar budak2 sekolah rendah.. kalau sekolah menengah mungkin dah matured dan malu.. time tu aku rasa penat sangat.. nak kena cakap kuat2 (menjerit)... pastu kena tulis kat papan hitam.. (lirik lagu..hehee) pastu kena jadi cikgu ganti (relief) kalau ada cikgu cuti.. tu lagi penat.. sbb kalau kelas bising nanti org akan cari sape yg jaga kelas tu... mmg bila dah balik umah (kol 1 lebih) sampai tak lalu makan ingat nak tido je (sbb bangun awal).. yer la mungkin time tu kejutan jugak sbb menganggur..pastu kena gi keje... so susah skit nak bangun awal tu... pastu petang kena gi sekolah utk kelab/persatuan..

sbb tu la aku dah faham macam mana rasa nya jadi cikgu... pastu kena marking paper... pening kan nak marking paper student yg ramai2 tu.. especially essay.. bukannya semua nak menepati skema jawapan.. pening jugak jadi cikgu ek..tapi yg bestnye cuti lama.. hehehehe

apa2 pun tahniah suamiku.. sbb menjadi seorang guru.. terima kasih juga buat semua guru2 ku yg selama ini menjadi lilin.. mengajar..membantu.. tak kira masa..

macam mana dengan dini? nak jadi ape bile besar nanti yer... jadi org yg berguna ya sayang... i love u..


(Ardini sekarang dah pandai marah bila org ambil brg kesukaan dier.. ctnyer smlm dier sibuk main dengan mama punyer camera case.. pastu jerit2 marah bila org ambik)


(marahnyer dier)

4 comments on "curahan hati ku..."

adiksu on 8:47 AM said...

waaahh ko kuar lagi awal ek.. anyway.. itu la satu perubahan kehidupan yg perlu dihadapi bile dah berfamilykan.. pehtu macam2 nak pk.. cam aku... pepagi nak kene ingat brg2 yg nak kene bawak especially susu anisah.. wat naya jek kalo terlupa..

eh nieta..aritu ko beli umah kat puncak jalil tu baper harganya ek? aku pun tgh survey2 ni.. skrg ni duk umah mak mentua punye... nak la jugak beli harta sendiri...

ardini comel sgt ikat rambut mcm tu... mmmmmuuuuuahhh tuk dini..

puterikiut on 7:59 AM said...

tak beli la siti.. menyewa jer lagi.. kitorangpun dlm proses survey lagi.. tapi puncak jalil punye mkt skrg 215k (phase yg kitorang dok) kalau ada 1 lagi phase tu 180k ++ je (still double storey house) so far umah kat sana murah2 lagi.. sbb highway kuar masuk tak siap lagi.. so sekarang nie jauh skit la nak kuar.. tapi mmg selesa..

kalau nak survey pegi la umah kitorang.. setiap corner ada umah contoh kosong.. tak kunci pun.. anytime leh gi tgk..

dini tu rambut dier cepat panjang... sbb tu kena ikat.. kalau tak habis naik ruam peluh..

Anonymous said...

nieta, tunggu lah bila dia boleh cakap cam si kakak, tiap2 hari dia suruh ummi dia berenti keje.

bila dah jd mak ni macam2 nak pk. dalam kepala ni cam organizer. susu anak brp tin nak kena beli, diapers kat rumah ada brp keping lagi. asam keping cukup lagi ke tak, kain budak2 yang tak pakai lagi dah nah bubuh kat mana, kain baju bergosok cukup tak sampai jumaat ni, beras ada lagi ke tak, kicap semalam dah simpan dalam peti ais ke belum... ha.. never ending. priority semuanya anak dan suami. mencabar indeed tp fulfilling..

kti

puterikiut on 7:32 AM said...

time nie la hubby kena byk membantu kan.. syukur Alhamdulillah.. caayang dier..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez