Saturday, February 28, 2009

Pay day, Bonus & ESOS..

7 comments

hehehe takde keje nak buat hari nie..walaupun umahku tak berkemas..kain byk tak berlipat..takpe tu boleh buat malam nanti.. makcik tak larat nak buat keje umah ok..sakit pinggang..ngadap laptop takpe..hehee..sambil monitor anak2 main cikgu2..hahaa..sonok gak kalau perati budak2 yang sebesar tu main kan..main baby2..main cikgu2..sib baik tak main masak2..budak2 moden la katakan.. takde pondok2 mcm dulu... si papa lak kena bwk2 student2 gi lawatan..sementara menunggu dia balik sempat la update blog nie..

takde apa nak cite..cuma kalau tgk tajuk kat atas tu dapat bayangkan $$$$ kan.. ish teruk betul ek.. ingat duit je.. Alhamdulillah...

bila sebut psl payday..smlm aku dan member tak bazirkan masa yang ada..duit kat dlm wallet bukan leh tido lama2.. hehehe.. apa lagi sempat la bershoppingan..plannya nak beli blouse yang muat dgn size ku skrg utk dipadankan dgn tudung oren..waduh waduh..oren bukan fav colorku.. tudung oren pun tak pernah ada dlm simpanan... tiba2 company ku bagi tudung free yang diwajibkan pakai setiap isnin.. tudung company ok..ada logo company gitu..dulu dah pernah dpt..warna biru.. ada logo company gak..pastu tak sampai setahun semua buat lupa..ampun..
tak dapat bayangkan mcm mana la rupa nya aku bertudung oren..hahaha..yang pasti kemeja dah dapat 3 pasang.. cuma bila balik umah yg 1 tu tak muat..mmg kena tunggu lps bersalin baru boleh pakai...

ok sebut psl bonus & ESOS pulak.. apa plannya ek..kalau thn lps byk di allocate kan ke umah baru.. nie maybe nak menabung kot..cover balik jangan tak cover...

sebut psl budget umah.. tingat ada sorang mamat kat opis nie..boleh tak dia ckp (bkn kat aku) kat sorang kawan (perempuan).. "org pompuan ok la.. dpt bonus dapat ESOS boleh buat beli gelang..kami lelaki nie kot la.. byk tanggungan.." aduh berdesing telinga ku..ello..orang pompuan takde kereta yang nak kena beli minyaknya ke.. ingat org pompuan tak bantu suami ke.. sib baik tak berapa nak emo hrtu.. sbb mood pun baik.. kalau tak mau aku turunkan performance rating dia thn dpn..hehehe (gurau je)..

sebut psl budget... ada skit2 perlu di allocatekan utk baby baru nnt.. nak beli bp..nak beli ubat2an kan.. haa tu org pompuan beli gelang ke?? keh keh keh


opps budget pesta buku jangan dilupa.. ;)

Wednesday, February 25, 2009

alkisah ESOS

6 comments

wahhh hari nie kejutan betul ek kat opis.. bagi yg 1 company ngan aku tu paham la naper.. maunye tak.. saham naik mendadak.. sungguh tidak disangka-sangka.. mmg la rezeki la kat sesape yang tak que/que harga tinggi... pagi2 dah capai 3.76..kire tinggi la sbb smlm 3.34..jauh beza tu...

aku pulak mcm mana? senyum je la jawabnye.. kisahnya aku dah jual masa harga 3.6 dulu..dan lagi skit tak sempat nak jual terus saham jatuh ke 3.20++..so waktu tu aku que 3.40..tu pun rasa mcm dah tamak dah.. tiba2 dtg pagi nie..dah selamat matched sbb kol 8.20am pun harga capai 3.62..hehehe.. takpe la Alhamdulillah..walaupun tak dpt jual harga 3.76 tu..at least aku dah merasa harga 3.6 dulu.. kichen cabinet pun dah selamat dipasang ..nampak la hasil ESOS kan.. hehehe..

jadi kita tunggu next phase..harap2 harga naik/maintain mcm skrg ek.. rezeki..

sumber : Utusan Malaysia

Breastpump Review : Part 2

8 comments
ada tambahan skit drp post yang lepas..


thanks kat sorang kawan yang sudi berikan komen & tambahan.. nie ada 1 lgi brand yang boleh dipertimbangkan utk beli.. kalau ikutkan comparison nie pun Ameda melebihi yang lain iatu 5 bintang..tapi kalau boleh nak tanya sapa2 yg pernah guna/beli jenis Ameda nie..sbb kalau ikutkan perbezaan harga tak jauh beza dgn yang aku nak beli.. bezanya yang ini dual pump.. sedangkan yang aku nak beli tu single pump.. mesti la lg untung beli dual pump..



AMEDA: Lactaline Personal Breastpump
PRICE:RM788.00 PROMOTION PRICE: RM709.20

The world's smallest electric interval double breast pump for ultimate mobility. Easy to handle, small, quiet and efficient - the favorite breast pump for private use.

Features and Benefits :

  • The vacuum and cycle can be adjusted separately and continuously to meet the specific needs and requirements of the mother
  • The baby's natural sucking rhythm can thus be imitated perfectly
  • Diaphragm-Technology
  • The hygiene double pump kit included in the package reduces pumping time by 50%
  • Compatible with any Ameda pump set
  • User-friendly accessories
  • Easy to use, low-maintenance and low-noise
  • Recommended by midwives, breastfeeding consultants and mothers

Applications:

  • Maternity Unit
  • At Home

Technical Information:

  • Cycle range: 30-60 cycles/minute, adjustable
  • Vacuum range (suction capacity): 0-330mbar,adjustable
  • Meets highest hygiene standards
  • Can also be battery operated - 6AA Alkaline Batteries
    (Batteries are not included
  • Include of 1 power adaptor for Local Use.
  • Milk collection system with integrated and patented silicone diaphragm that creates a barrier protecting pump and breast milk from potential viruses and bacteria (FDA approved)
sumber drp website ini

Tuesday, February 24, 2009

Facebook saya..

0 comments

dah lama nak signup facebook nie.. tapi disebabkan company ku sentiasa block website2 mcm nie..jd hasrat nak signup pun terbantut...last week dah start signup kat umah..

wahhh rupanya2 ramai kawan2 kelas masa form 5 dulu ada kat sini..kat friendster takde la pulak.. almaklumla aku mmg dah lost contact langsung ngan derang nie..yg rapat2 tu ada la.. tapi ramai yang tak tau kat mana menghilang... Alhamdulillah dapat jumpa balik di facebook... rupa-rupanya tak jauh pun.. rata-rata merantau di KL jugak.. ok la tu.. boleh tukar2 citer slp dah kawen..dan beranak-pinak pun...

harap-harap lepas nie boleh jumpa lagi yang lain.. maybe leh buat reunion geng2 sekolah rendah pulak..sbt psl sekolah rendah so far ada sorang best friend nie drp darjah 1, naik sekolah menengah, masuk universiti sampai la kerja pun sama 1 company.. nnt2 la aku nak share gambar dia masa kecik2.. mesti ramai yang kenal..hehe

My-first-letter-R

1 comments
Thanks ct sbb bagi idea utk mengupdate blog lagi..syok syok blog ku active.. hehhe

inidia tag daripada
ct..

The rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my
answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to
answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If
the person before you had the same first initial, you must use different
answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the
boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Rosnita
2. Four letter word: Race
3. A boy's name: Rusdi
4. A girl's name: Rossa
5. An occupation: Restaurant owner
6. A color: Red
7. Something you'll wear: Ribbon (boleh ke)
8. A food: Rice
9. Something found in the bathroom: Rejoice (shampoo turun temurun..hehe)
10. A place: Royal Albert Hall
11. A reason for being late: Raining
12. Something you'd shout: Run for your life!!!!
13. A movie title: Romeo Must Die
14. Something you drink: Ribena
15. A musical group: Radja
16. An animal: Rabbit
17. A street: Raja Chulan (keh keh keh)
18. A type of car: Rusa (perodua)
19. The title of a song: Rozana (search)

And now, I'm tagging :
1.Ima

hahaha saja nak dera ima update blog..

cukai pintu/cukai tanah

6 comments
kawan-kawan, dah bayar ke cukai pintu/cukai tanah?

hari sabtu lepas, kebetulan kami ke IOI.. dan ternampak la booth MPSJ utk bayaran cukai..fuhh leganya rasa..tayah la susah2 nak ke USJ.. terus aku lunaskan sume bayaran..rupanya dah 2 bil tak bayar (2nd half 2008 & 1st half 2009).. walaupun poketku rabak, takpe la janji takde hutang tertunggak..kalau tak asyik susah hati memikirkan berapa la denda nak kena bayar... legaaaaaaa sangat...



Monday, February 23, 2009

tag : apa ada dalam handbag saya

5 comments
tagging daripada blog Farra

hehehe saja-saja takde keje cari keje.. suka tgk tagging farra..so nak join gak le..almaklumla nie topik2 feveret..aku kan suke jawab tagging..hehe

apa ada dlm handbag? hermm hermm..kalau ikutkan barang2 dlm beg aku nie berubah-ubah mengikut size beg..kalau beg kecik barang pun kena la seminima mungkin, yg extra-extra tu aku letak la dlm beg lain mcm paper bag ke, beg dokumen ke.. etc etc..

nie the latest punya handbag..(jgn tak tau aku beli handbag paling lama 3 bln kot, pastu jumpe yang berkenan beli lagi)

beg nie beli kat SOGO (my fave shopping complex, leh katakan 3 minggu sekali pegi, kadang2 setiap hari Jumaat), brand BUM Equipment, beli beg nie sbb tiba2 teringin nak pakai handbag kecik pulak..)ok barang-barang yang muat dlm beg nie, wallet, handphone, compact powder, lipstick, kunci kete.


ok beg nie antara beg yang lama aku pakai (tak sampai setahun lagi)... sampai skrg pakai sbb beg nie besar dan ringan.. boleh muat mcm2..kalau gi checkup pun suka bawak beg nie sbb boleh muat novel.. kalau gi jalan2 pun suka bwk beg nie sbb leh muat camera..





Ini pulak beg glamour lip lap yang aku guna time santai..contohnya nak gi kenduri atau ada party ke.. cuma jarang dipakai sbb susah nak jaga..byk no labucinya..silap haribulan tercabut..






Beg nie pun byk labuci..kalau perasan majority beg aku jenis yang mcm nie dan unik.. mmg suka sangat la beg2 gini.. asalkan unik..Beg nie besar... leh masuk kain telekung.. kadang2 aku isi buku/barang2 yang besar in case nak bwk ke opis.. kiranya menggantikan paper bag la nie..





Ni pulak beg ala-ala mak datin.. aku beli beg nie utk ke kenduri kawen..








Ini pun boleh bwk ke kenduri kawen atau majlis dkt2 umah tu.. ikut kesesuaian warna baju la..








Ini pula dompet bwk gi foodcourt.. senang nak isi syiling...selalunya aku tak bwk wallet besar kalau setakat nak gi makan.. bwk yg kecik2 senang..

















ok inilah barang2 yang ada di dlm handbag...

1. wallet
2. kunci kete 1, kunci kete 2
3. handphone
4. tissue
5. pen
6. thumb drive
7. kunci umah
8. lipstick
9. compact powder
10 ubat-ubatan (Calcium, Iron, Sangobion, Neuro Gain)

Sunday, February 22, 2009

Novel : Gurindam Jiwa

0 comments












Taraaaa... hari sabtu pagi-pagi lagi kitorang ke IOI nak ke Popular sbbnya dari smlm aku bising nak gi beli buku nie.. muka dah monyok2 dah sbb tak jumpa apa yang nak dicari..mmg betul tak byk buku keluaran Jemari Seni kat situ..apatah lagi buku terbaru..dah nak balik baru la ternampak..terus melonjak suka.. akhirnya dapat gak apa yang dihajati...

balik umah tak sempat nak balut dah terus ulit buku nie.. tapi mmg kena prepare mental dan emosi baca cerita Schubert's Serenade nie.. sbb aku dah baca kat e-novel so mmg dah dapat agak apa yang jd.. walaupun apa yg di e-novel tu byk diedit di dalam buku..terutamanya dari segi bahasa..byk term2 english ditukar ke malay..pastu cerita ditambah supaya lebih panjang..dan macam yang dijangka mmg la aku nangis baca buku nie.. mmg real punya la.. dan utk sapa2 yang tak ready nak baca buku sedih baik jgn baca..hehe.. tapi mmg tabik spring kat penulisnya Hlovate yang mmg pandai menarik perhatianku daripada berganjak sampai la habis.. kalau tak kena gayanya ada yang berlapuk sampai 2,3 bulan buku tu sbb tak menarik nak dibaca..

"Hlovate begitu pandai memainkan perasaan pembaca. Aku menyelami watak Ju’a.
Jadi, bila Ju’a marahkan Shah, aku turut rasa marah, bila Ju’a happy dengan Shah
sewaktu mereka sama-sama memainkan lagu-lagu kegemaran mereka, aku juga happy,
masa Ju’a tension sebab kena siapkan Add Maths dengan Shah, aku juga turut
tension sebab aku tau macam mana rasanya membuat Maths atau Add Maths dalam
keadaan ‘otak’ dah takleh terima......" -
Dunia Novel

pasal Gurindam Jiwa nie.. dalam nie ada 3 cerita menggabungkan 3 penulis.. 2 lagi penulis tu Imaen & Noor Suraya..

Imaen menulis cerita Vendetta, kalau siapa2 pernah baca buku beliau mesti tau cara penulisan dan idea beliau.. agak berat.. tapi menarik..

Noor Suraya - Hati Andriyana.. katanya cerita nie berkembar dgn Tanah Andriyana.. aku tak pasti ianya bersambung atau berkaitan.. sbb aku tak baca lagi Tanah Andriyana..yang pastinya hasil tulisan Kak Su sama mcm yang lain, menyumbangkan byk watak daripada moyang, sampai ke cucu cicit.. jadi mmg memerlukan perhatian skit kalau tak boleh lost jugak la..

yang pastinya aku tak sabar nak tunggu pesta buku nak jumpa dgn penulis2 nie..dan beli buku2 yang dlm wishlist lain tu.. :)

Friday, February 20, 2009

alamak..aku dah addict ngan e-novel nie

4 comments
huwaaa.. nampaknya burn lagi masa rehat jumaat ku.. sbbnya terjumpe e-novel HLovate nie.. nie tgh baca Schubert's Serenade.. adoi nie yang tak sabo nak tunggu pesta buku nie..nak borong sume buku dia.. aku dah jatuh cinta dgn tulisan dia daa..

kisah streamyx..

2 comments
jeng jeng jeng... streamyx dah ada kat umah..teruk betul aku nie kan.. nama je staff tapi nak register pun susah.. sbb berkire-kire mcm bukan 1 keperluan.. dah 1 hari kat opis ngadap pc..rasa mcm takde masa pun nak ngadap internet kat umah..

tapi lately sbb aku byk mc.. itu yang terbuka hati nak pasang juga kat umah.. takkan la nak bukak email dr handphone je.. bankrupt la makcik..setakat nak baca email penting2 tu ok la..

lagi satu sbb memikirkan banyak beno website/application yg kena block..nak tak nak mmg kena pasang juga la kat umah.. takpe la..boleh jugak guna masa berpantang nnt..

hasilnya smlm dah boleh online dari umah.. dan lepas nie tak payah la risau kalau bercuti panjang pun.. :)

Thursday, February 19, 2009

jom ke Pesta Buku Antarabangsa KL 2009

4 comments







Date: 17th - 26th April 2009
Mon - Thurs: 10.00AM to 7.00PM
Fri - Sun & Public holidays: 10.00AM to 9.00PM
Venue: Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur, Malaysia


hehehe walaupun lambat lagi..tapi nie mmg event yang aku tunggu2 setiap tahun.. sungguh2 tak sabar.. kalau thn lps 1st day lagi dah terpacak kat PWTC tu.. tahun nie pun ingat nak buat benda yang sama.. cuma kali nie nak amik cuti dan driving ke sana.. sbl nie aku pegi naik LRT atau parking kereta kat sekolah husband..kali nie nak parking dekat skit almaklumla time tu dah 8 bln..hehe..

so wishlist tahun nie apa ya..rasanya thn nie takmo la jln byk2 round sana sini..cuma nak pergi ke booth yang ada dlm wishlist ja.. disebabkan ada 2 bln lagi..aku nak buat wishlist dr sekarang la.. sementara tak busy nie.. maybe balik nnt kena update database buku/magazine yang ada takut terbeli 2 kali.. sbb aku nie pantang nampak buku yang ada diskaun..nnt nak aje beli..tgk2 dah ada kat umah..

ok nie yg dah terbayang di kepala..maybe wishlist nya akan jd lg panjang..takpe gaji bln 3 boleh allocate utk buku.. :)

1. nak sambung langganan Pa&Ma
2. nak pilih Impiana yang menarik & belum ada

3. booth Creative Enterprise

- Buku-buku Fatinilam Sari (yg belum ada dlm koleksi)
- Tanah Andriyana : Noor Suraya
- Keranamu Ain : Noor Suraya
- Biru Ungu Cinta : Noor Suraya
- Rindunya Kian Membara : Noor Suraya

(sebabnya aku mmg suka hasil karya dua2 penulis nie.. )

4. booth Alaf 21

-Selagi Ada Dia : Aisha Sofea (terbaru belum beli, maybe dia ada di sana boleh mintak sign sekali)













-Bagaikan Puteri : Ramlee Awang Murshid
-Cinta Sang Ratu : Ramlee Awang Murshid














(aku suka jalan cerita yg unik dan tidak stereotype)


5. booth Jemari Seni Publishing


untuk Jemari Seni Publishing, aku cuma pernah beli buku Surat Ungu Untuk Nuha di KLIBF thn lps, tu satu percubaan, jd thn nie boleh la menambah koleksi buku2 kak Noor Suraya yang belum ada.. nie antara yang dlm senarai..


-Zahrah de Tigris : Khairyn Othman
-Panggil Aku Dahlia: Noor Suraya
-5 Tahun 5 Bulan : HLovate
-Tunas : Hlovate
-aA + bB : Hlovate
-Rooftop Rant : HLovate


(Aku nak buat koleksi buku HLovate sbb tulisannya lebih kurang Ahadiat Akashah..
)

6. booth yg jual buku kanak2 especially yg hard cover & interaktif..anak2 sgt suka..


7. booth yang jual majalah kanak2, anak2 suka nie..



-Ayat-Ayat Cinta
(ketinggalannya aku, walaupun dah tgk movie) - booth Al Hidayah













-Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2











p/s: untuk ketiga-tiga buku nie ada sape2 boleh bgtau booth mana yg jual? sbb masa KLIBF thn lps tak jumpa booth nya..


so far itu saja..(itu saja?) yang sku plan nak beli.. dan harap-harapnya masih larat time tu.. :)

Wednesday, February 18, 2009

Korean Drama : Great Inheritance

2 comments
Minggu nie aku start tgk citer nie pulak.. citer nie bukan la citer baru sangat.. tapi takde mood lagi nak bukak.. nie dah ada masa lapang start tgk rasa tertarik pulak.. maybe sbb jln citernye mengenai kindergarten..pastu hero & heroinnya kiut miut.. dan ada lucu2 skit.. tak la heavy2.. baru habis 1 episode.. takpe slow2..time ada masa, lunch hr gitu.. nak tgk lama2 pun tak tahan..sakit belakang..






Synopsis
A third rate mobster, Kang Hyunsae (Kim Jae Won), inherits a
kindergarten from his recently deceased mother. However, he must go through a
teacher training program for a hundred days before legally inheriting the
property. Under the order of his boss, he works in the kindergarten as an
assistant teacher with a kindergarten teacher, Yu Mirae (Han Ji Min), to inherit
and sell the property.
Produced by the same production team as My Girl and
Delightful Girl Choon Hyang.

source : internet

Tuesday, February 17, 2009

CSI Premier esok..rabu

0 comments

jeng jeng jeng.. tak sabo nie nak tunggu malam esok (rabu).. rindu gila nak tgk CSI the latest season.. walaupun aku kureng skit ngan Vegas nie.. tak kisah la janji CSI..hehe

ESOS..

0 comments
Untuk yang sama mcm aku tak tau bila next phase ESOS, ialah pd 17 Mac 2009 dan akan berakhir pada 16 september 2009..mintak2 harga naik ya dalam tempoh terdekat nie.. Amin...

Install uNme

3 comments

memandangkan ym dah diblock kat opis.. aku dah start guna uNme plak.. utk kawan2 yang 1 company tu, install la uNme ni.. just amik drp website intra yang baru..tayah login pakai admin pun.. bukan apa, senang kalau ada apa2 nak tanya..

Monday, February 16, 2009

review breast pump pilihan..

0 comments
Tujuan aku create post nie utk kemudahan diri sendiri nak review sbb kalau nak ingat mmg akan lupe nanti.. lagipun kebetulan ada kawan yang bertanya.. boleh gak untuk bakal2 ibu yang nak beli breast pump nanti.. sumber2 nya amik drp kawan2 lain yang berpengalaman dan juga diri sendiri.. thanks sbb semua sudi kongsi2 cerite..



Medela Harmony Manual Breast Pump :













-aku dah pakai masa bersalinkan Alesya..
-beli 1 set sekali dgn beg dan cooler
-manual breast pump
-kelebihan : boleh diguna di mana2 saja.. sbb tak perlukan elektrik/bateri
-kekurangan: melenguhkan sbb manual, tak rekomen sbb mudah rosak di bahagian O-ring jika terjatuh
-budget : RM300++ (1 set sekali dgn cooler), tapi utk single item lebih kurang RM200


medela Swing :
(plannya nak beli yang nie)














-combination of Mini-E and Harmony
-suction 2 phase cam baby..
-single pump
-electric/battery
-budget : RM600


spectra 3














-monotone suction
-function sama je macam medela mini-e..
-takde battery pack (kena cari electric port)
-jimat skit berbanding brand medela, budget : RM400-500++
-boleh upgrade ke dual pumping
-lebih senyap drp medela swing
-kekurangan : takut tak boleh increase milk supply sbb monotone
suction


medela Freestyle










-ini utk yg budget byk, sbb range harga dlm RM1800-2500 (rasanya belum ada di Malaysia, kena order online)
-handsfree, double pumping
-suction performance sama dgn Medela Swing
-ada rechargeble battery
-tak mudah rosak
-kekurangan : berat berbanding swing (sbb double pumping), mahal

itu saja yang boleh dikongsi, kawan2 yang ada pengalaman
boleh betulkan jika ada yg silap atau mungkin ada nak tambah..

p/s: utk maklumat psl penyimpanan stok susu boleh refer kat sini

room temperature : 6-8 hours
Freezer (2 doors) : 3-6 months
Fridge : 5 days
Freezer (1 door) : 2 weeks
Fridge : 5 days

Deep Freezer (peti ais ice cream) : 6-12 months


Hemoglobin yang rendah?

0 comments
hari khamis haritu sekali lagi ke SDMC untuk checkup.. kali nie Dr bagi result blood test haritu..cuma rasa down skit bila Dr cakap kadar hemoglobin aku sangat rendah.. bacaan 10..padahal minimum utk wanita dewasa ialah 13-16.. nampaknya aku kena rajin mkn ubat nie.. sbb kesan hemoglobin rendah nie sangat bahaya.. boleh mengakibatkan pendarahan/masalah sum-sum tulang.. (takkan sbb tu aku selalu sakit tulang belakang ek?)

so nie ada browse2 skit info pasal hemoglobin..


Apakah hemoglobin?
Hemoglobin adalah suatu zat di dalam sel darah merah
yang berfungsi mengangkut zat asam dari paru-paru ke seluruh tubuh, selain itu yang memberikan warna merah sel darah merah. Hemoglobin terdiri dari 4 molekul zat besi (heme), 2 molekul rantai globin alpha dan 2 molekul rantai globin beta.
Rantai globin alpha dan beta adalah protein yang produksinya
disandi oleh gen globin alpha dan beta.

kesan sekiranya hemoglobin rendah?

Kadar hemoglobin dalam darah yang rendah dikenal dengan istilah anemia. Ada banyak penyebab anemia diantaranya yang paling sering adalah perdarahan, kurang gizi, gangguan sumsum tulang, pengobatan kemoterapi dan abnormalitas hemoglobin bawaan.

sumber : internet; blog Dr

yeaa berjaya!!

0 comments
puas aku godek2 blog nie jumaat lepas..sbbnya habis semua post turun ke bawah.. kat atas jd kosong je.. pagi2 hari nie sanggup sacrificekan masa tido aku setengah jam (kol 8.00-8.30) tu untuk tgk semula template nie.. aku copy paste kan semua widget2..in case of kena type semula..hehe..pastu cuba satu2.. rupanya sbb terlalu byk widgets.. bila dipindahkan baru la post tu naik ke atas.. yeehaa..dah ok balik template ku.. :)

Friday, February 13, 2009

Cute's Blogger Award

2 comments

thanks Hany sbb tag kak nieta..


1. Copy badge "2008 cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda

dah..

2. Link / n citer kan kembali siapa yang memberi award ini kpd anda.

yang beri award nie hany, junior di SMKAP dan MMU.. satu negeri cuma berlainan kampung.. kat sekolah dia sgt famous sbb mmg scorer.. tapi waktu tu cuma kenal muka..mula bertegur sapa masa dia masuk pre-u..

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta /hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di tag)

Hobi/Fakta 1 - saya suka membaca, tapi membaca novel dan majalah saja..kalau suratkhabar tu saya tgk gambar je..mana yang menarik baru saya baca.. tu pun di ruangan hiburan/dalam negeri sahaja..

hobi/Fakta 2 - saya suka bergambar..tapi sejak dah ada anak, saya lebih suka ambil gambar anak2..ataupun bersama anak2.. jarang dah nak bergambar sorang2..kecuali time outstation, yang pasti saya jarang berpisah dgn camera jika ada event2 menarik..walaupun ke shopping complex..kalau dulu zaman camera filem tu, letih skit la nak cuci, nie zaman digital senang nak edit dan pilih mana yang nak diprintkan..

hobi/fakta 3 - saya ada 2 org anak perempuan dan insyaAllah lepas nie menjadi 3.. dan thn nie mencecah 6 thn usia perkahwinan

hobi/fakta 4 - saya suka mengedit gambar, menggunakan photoshop dan saya suka belajar benda2 baru kalau yang berkaitan dgn editting nie..selalunya 2 org kwn yang menjadi mangsa pertanyaan saya ialah semah & diana.. sowi..

hobi/fakta 5 - saya boleh dikatakan suka shopping.. tapi tak bermakna saya boros.. saya mmg dah allocate kan budget2 lain dulu pastu kalau rasa mcm ada lebih2 baru saya allocatekan utk shopping..kiranya budget shopping saya yang menentukan bulan tu saya byk shopping atau sikit shopping..

hobi/fakta 6- hobi terbaru mengumpul beg/dompet mcm2 kaler.. terkini saya dah ada beg purple, maroon, oren, dan kaler2 biasa utk disesuaikan dgn warna baju dan event..cthnya pergi kenduri beg nie, hari jumaat beg nie, pegi giant beg nie... hehehe

hobi/fakta 7 : keramahan saya mengikut mood.. contohnya time mengandung nie mood saya selalu terganggu..jd kalau saya takde mood tu, nak mendengar pun saya malas, apetah lagi nak bercerita.. tapi kalau waktu2 biasa, keramahan saya bergantung kpd dengan siapa/topik yang dibualkan..kalau org yg saya tak biasa mungkin saya akan menjadi pendiam..

hobi/fakta 8: dulu masa belajar ramai yang tak kenal ckp saya nie sombong..mungkin sbb muka saya yang serius ataupun mmg jenis muka saya muka sombong..

hobi/fakta 9 : saya mmg sangat serius bila bekerja..contohnya jika saya ada sebarang kerja penting yang urgent nak kena siap, saya tak suka diganggu dgn berborak/suasana yang bising.. selagi kerja tak siap saya takkan mulakan sesuatu yang personal..sbb nnt saya akan susah hati kalau kerja tu tak siap sbl 5.30..

hobi/fakta 10 : saya mmg jenis yang mudah bermimpi.. tak kira siang atau malam. selalunya saya akan bermimpi tentang seseorang/sesuatu yang berkaitan dgn saya sbl tido tadi... dan mimpi2 tu boleh menjadi lebih dari 1.. mmg sgt jarang saya tido tanpa bermimpi..


4)pilih 5 penerima award seterusnya n nyatakan di blog anda.

1- ima
2- shaqura
3- ct zuraimah
4- fatimah
5- siti zurina

5) Jangan lupe melawat blog kawan anda yg telah ditag dan menyatakan dia telah telah di tag.
okey :)

k-drama : Which star Are you from?

0 comments

Baru habis tgk 1 dvd..ada 3 lagi menunggu..utk 1st DVD tu bagi aku citer ni best..ada lucu ada sedih ada romantik.. lagu pun sedap ala2 OST dlm cite My Girl dgn Full House.. mmg lama dah beli cita nie.. setahun lebih dah tersimpan kat rak tu.. mula2 malas nak tgk lagi sbb covernya nampak mcm boring.. tapi disebabkan minat kat 2nd hero Iljimae tu, Park Shi Hoo..tu yang buat semangat nak start bukak cita nie.. bak kata org dont judge the book by its cover... mmg best rupe nye.. so weekend nnt leh la habiskan masa free sambung cite.. hehe



Sueng Hui (Kim Rae Won) is a director who was deeply in love with Hae Soo
(Jung Ryu Won). Even though her family was opposed to Sueng Hui, Hae Soo still
wanted to marry Sueng Hui. As he is proposing marriage to her in the car, they
end up getting into a car accident resulting in Hae Soo’s death. The drama takes
place 3 years after Hae Soo has passed away. Even after three years, Seung Hui’s
cannot seem to forget Hae Soo nor put his life back into order. Determined to
forget Hae Soo, Sueng Hui takes a trip into the the rural areas of Korea. There,
after declaring that he is going to move on with his life and forget about his
girlfriend, he goes into town where he sees a girl (Bok Shil) that looks just
like his past girlfriend. The resemblence is so startling that he can’t help but
stare at her and ends up following her. They eventually end up spending a few
days together but after parting, end up meeting again when Bok Shil comes to
Seoul and ends up working with Sueng Hui.
It is later revealed that Bok Shil is actually Hae Rim, Hae Soo’s youger sister that was lost in a fire. Additionally, a close male family friend was secretly in love with Bok Shil’s older sister and seems to be attracted to Bok Shil as well.

Wednesday, February 11, 2009

K-Drama Foxy Lady/What's Up Fox

0 comments
Iljimae dah habis tgk..sambung dgn Foxy Lady lak.. citer nie ok tapi mmg tak boleh la lawan Iljimae yang buat aku tak boleh bergerak tu...hehe.. tapi untuk yang suka citer My Name is Kim Sam Soon tu, citer nie mmg ada sedikit persamaan dr sgi plot cerita..



Synopsis source : http://en.wikipedia.org/wiki/What

What's Up Fox? aka "Foxy Lady" is a Korean drama. The story is about a not-so-bright older girl who dreams of a "fantasy love" and her relationship with her friend's brother who is nine years younger than her. The drama stars Ko Hyun-jung and Chun Jung-myung as the odd couple with such a huge age gap. Ko Hyun-jung stars as Ko Byung-hee, a girl with the heart of a 24-year-old who is actually 33 and working as a reporter in a third-rate magazine company. She frequently finds it hard to cope with the blandness of her life. What she dreams of is working for a company that she can be proud of and finding a man who can provide warm support when she needs it. In addition, she wants to go on a world tour in a camping car with her new love. Suddenly, she gets into an accident with her friend Seung-hye's brother, Chul-su (Seung-hye and Chul-su are played by Ahn Sun-young and Chun Jung-myung, respectively). Chun Jung-myung stars as Park Chul-su, a 24-year-old male working as a mechanic at a car repair shop. Although Chul-su does not have much in life, he is filled with ambition and enjoys life by doing the things he loves: working as a mechanic and traveling. How many people actually find the love they dream of? Until they realize that true love is just around the corner, this couple continues to pursue this unique romantic relationship of "dating a friend's brother" and "dating my sister's friend".


Next k-drama nak tgk : Which Star Are You From?.. citer nie dah beli dari thn lps..tapi ni baru terbuka hati nak tgk sbb ada 2nd hero Iljimae berlakon, Park Shi Hoo

bercuti di Penang

0 comments
kalau diikutkan kami, mmg sangat2 jarang time cuti panjang bawak anak2 holiday ke mana-mana..sbbnya lagi suka balik kampung yg nun jauh tu..kalau gi holiday nnt tak smpt nak blk kg..sbb nak balik kg pun tak berbaloi kalau cuti pendek2 kan..

tapi kali nie lain skit planning nya.. daripada plan asal tanak pegi mana2 cuti CNY tu..terus bertukar dgn drastiknya.. tiba2 aku rasa tingin sangat nak gi penang plus shopping dvd korea yg murah2 kat sana.. lgpun rasanya boleh terus sambung balik kg dah alang2 dkt dah tu.. lgpun rasanya anak2 mesti suka sangat dpt mandi laut..

so plannya taknak pegi time raya cina..sbb nnt sume kedai tutup..pastu jln pun sesak kat penang tu.. nak dijadikan cite husband dpt cuti 10 hari berganti.. best2..aku pun tak kisah nak amik cuti thn.. so bermula la episod percutian kami..jeng jeng jeng

disebabkan perancangan yang drastik sgt..semua hotel dah penuh..sbb aku call 1 hari sbl..hehe.. yang ada kosong dan selesa dan murah hanyala di company resort kami di Tanjung Bungah..ok la kan..duit lebih2 utk budget hotel tu boleh digunakan utk shopping di psr feringhi nnt... ish tak sabar sungguh nak tunggu malam.. nak gi shopping situ.. dlm hati doa semoga kedai yang biasa aku pegi tu bukak.. takkan la derang raya lama sgt kan.. hehe

dah siapkan list nie dvd2 yang nak beli sekali dgn budget.. member opismet pun ada bg list nak join sekaki utk kirim dvd.. almaklumla selalunya kami outstation sama2.. so masing2 dah tau port menarik.. bila dah sesekali holiday nie boleh la kirim mengirim..

kami sampai di penang kol 1.00pm.. lebih kurang 5 jam dr KL.. on the way tu anak2 enjoy betul naik jambatan pulau pinang..tgk air laut nan membiru.. dalam hati siannya anak2 ku.. nampak sgt jarang bwk gi holiday.. husband lak sibuk mengimbas kenangan 10 thn lps kat usm.. dia sendiri mengaku dah lain betul jalan2 kat penang..bangunan baru pun byk..

sampai di tanjung bungah, tak boleh check in lagi sbb check in bermula jam 2.00.. jd husband cadangkan kami round2 feringhi dulu survey tempat nak pegi malam nie..(agenda utama)..hehe..
lalu kat tepi2 pantai tu..tgk dah ada gerai2 makan tepi laut..rasanya thn lps masa aku pegi takde lagi gerai2 tu..nak cari makan pun susah.. nie Alhamdulillah sempat la singgah makan laksa penang dgn rojak buah.. sambil bwk anak2 main ombak..

petang je terus bwk anak2 mandi laut kat blkg resort tu.. pastu sambung mandi kolam lak.. suka betul derang sampai taknak balik..

lps je maghrib terus bertolak ke feringhi.. lebih kurang 10 minit je dr situ.. Alhamdulillah kedai yg biasa aku pegi tu bukak.. walaupun dah tukar salesman lain..sib baik layanan ok.. sebenarnya penting gak layanan nie..sbb ada sesetengah cover dvd yang hanya tulis title dlm tulisan cina..so kalau takde org translate kan tak guna la buat list panjang2 pun.. husband pun sempat shopping dvd2 series cartoon mcm Avatar etc2.. pastu buat collection citer2 yang sequal mcm pirate of carribean sume tu.. ingat nak cr yg extended version.. tapi tak sempat derang dah tutup kedai awal..dah habis shopping dvd, aku sambung shopping souviner2 skit pastu terus gi makan..anak2 pun dah letih berjalan..almaklumla bangun pagi2 pastu tak tido..lagipun mandi laut/kolam kan meletihkan..

tapi yang pasti mmg puashati.. hati berkira2 nak sambung 1 malam lg tak..sbb mcm tak puas, tgk anak2 pun mcm tak puas lg mandi laut.. tapi bila pk kesian lak kat family di kg yg tunggu kami balik..takpe la lain kali boleh dtg lagi... lgpun lg lama aku kat situ lg byk duit habis kat dvd..hehe

di perlis pulak kami sempat bwk anak2 ke Kuala Perlis.. (org pelis panggil kola).. sempat beli ketam fresh dgn mentarang..bila rebus mmg sedap sbb fresh.. pastu singgah makan ketam rebus kat tepi jeti ke P.Langkawi.. boleh tahan harganya.. tapi sbb ngidam lama dah nak makan ketam rebus cicah air asam kedai tu.. mmg sedappp air asam tu.. nnt nak try buat kat umah pulak.. anak2 pulak mmg suke sangat2 makan ketam..kalau kat umah tu ikutkan tiap2 minggu derang nak beli kat psr malam.. goreng berempah atau masak lemak..aduh kecur plak air liur.. hehe

ok tu je citer percutian kami.. nie la gambar2 masa cuti tu.. daa



Friday, February 6, 2009

template baru..

0 comments
dari semalam menggodek-godek template baru nie.. taraaaaaaaaa... tukar wajah jap.. dah boring kaler yang sama.. :)

Thursday, February 5, 2009

k-drama best - Iljimae

0 comments

sbb musabab nya aku nak beli citer nie sbb heronya ialah Lee Joon Ki (2nd Hero My Girl, Hero Time Between Dog And Wolf).. pastu bila start bukak smlm terus hati terpaut susah pulak nak stop.. jalan citer nye pun menarik dan unik la berbanding cite2 cinta korea yang lain tu.. ada sedih ada lucu.. ada action.. yang pastinya puas hati kalau dijadikan koleksi..Lee joon Ki mmg tak mengecewakan..


synopsis by courtesy of : http://www.koreandrama.org/

Set during the Joseon Dynasty, Iljimae acts as a useless gangster in the
marketplace by day but at night he is a chivalrous robber who robs corrupt
government officials to give to the poor. After each robbery he leaves behind a
wooden branch from a plum tree at the site of the robbery to take responsibility
for the robbery. Bong Soon is a hilarious girl with good martial art skills and
lives as a swindler. She only loves Iljimae and sacrifices her whole life for
him. Eun Chan is a doctor’s daughter and is good in nature and usually helps
miserable people. She meets Iljimae once by chance, and their sweet love story
begins. However, her love puts Iljimae in a dangerous situation because an
Imperial Guard also loves her.

koleksi DVD K-Drama

2 comments
taraaa.. saja je smlm sibuk mengupdate database citer2 korea yang dah jd koleksi..sbb nanti senang kalau nak beli lg..takut terbeli 2 kali lak.. boleh dikatakan separuh drp koleksi2 nie aku tak tgk lg..ada setengah tu tgk separuh je pastu rasa boring tukar yg lain.. tapi so far dlm byk2 cita yang tak boleh dilupakan dan boleh diulang lbh dr 1 kali cuma ada 3.. My Girl, Full House & Ilji-Mae.. Ilji-Mae baru start tgk smlm.. rasa mcm susah nak stop...tapi terpaksa stop jugak sbb esoknya nak bagun awal.. yang kelakarnya husband pun boleh sangkut sekali..maybe sbb citer nie unik dan bukan typical korean drama..








nie la gambar collection dvd saya.. yang diburn atau diupload tak byk..sbb lebih suka beli dan buat koleksi.. mana la tau time cuti2 panjang ada masa boleh la layan semua tu..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez