Thursday, November 27, 2008

selamat ulangtahun ke-2 anakku alesya umairah..

5 comments
26 nov 2008..genap alesya 2 tahun, syukur Alhamdulillah.. sekejap aje anak mama dah cukup 2 tahun.. memang dia nampak lebih matang dan berdikari.. terutamanya sejak aku pregnant nie.. dia lebih bermanja dengan papanya.. sejak syawal hrtu lg dia dah pandai ikut kakak dan papa berjemaah di surau.. byk masanya dihabiskan dengan bermain, menulis, melukis dgn kakak.. perasan gak dua2 orang kanak2 nie tak berapa layan kartun.. apatah lagi cite lain.. pelik kan selalunya budak2 suke tgk kartun kan.. syukur Alhamdulillah dia bukannya jenis yang kuat merengek.. kalau makan pun mmg tanak dibantu..nak makan sendiri..semua apa yang kakak buat semua ditirunya..

mama doakan adik sentiasa dilindunyi Nya, berjaya di dunia dan akhirat dan menjadi anak yang solehah.. wahai umairah..semoga adik membesar dengan bijaksana sebijak namamu.. amiin..

Tuesday, November 25, 2008

tips makan ubat

2 comments
kalau baca tajuk kat atas tu mesti ingatkan psl cara nak bagi anak2 senang makan ubat kan.. sebenarnya silap tu.. anak2 ku mmg jenis yang mudah makan ubat.. suap pakai sudu je.. masalahnya si mama nya yang susah nak makan ubat..

memang ngaku la aku nie jenis yang liat sangat nak makan ubat.. nie pregnant kali ke-3 nie pun sama la..mmg tak berubah2 drp pregnant kan si dini..alesya.. dgn yang nie.. banyak betul nak kena telan pil ni.. belum lg dicampo dgn supplement DHA yang minyak ikan utk baby tu.. taktau la mcm mana nak buat..kalau paksa sangat takut terkeluar balik pulak.. mmg terus terang cakap ubat2 yang Dr bagi tak pernah yang habis..

kalau org tengok aku mkn ubat mesti tergelak punya..siap sediakan makanan tambahan kat sblh tu.. kek ke buah ke.. air tu toksah ckp la.. bila makan je rasa mcm melekat kat tgh2 tekak... adui...

tapi so far liat2 makan ubat pun.. baby2 ku sihat.. cuma yang tak sihat nya diri sendiri la.. sbb nutrien semua dah pegi ke baby.. mcm mana la nak motivate kan diri mkn ubat dgn efficientnya nie ek..

Monday, November 17, 2008

Alfatihah untuk bekas bos ku

3 comments
Disebabkan hari Jumaat aku mc, pagi tadi baru baca email drp Ustaz Zakuan psl kematian Arwah .. Al-Fatihah untuk Arwah dan semoga ditempatkan bersama-sama orang yang beriman di sana.. Sesungguhnya Arwah memang seorang manager yang baik.. penuh dengan sifat-sifat kebapaan yang mendalam.. aku mmg hormat sangat dengan dia..time tu mmg fresh lagi..lepas graduate terus ditempatkan di bawah unit Arwah.. banyak contoh dan teladan yang aku pelajari drp Arwah.. walaupun hanya sempat bersama di bawah 1 unit selama 6 bulan sebagai eksekutif sementara.. lepas tu aku ditukarkan ke tempat sekarang untuk confirm jawatan...

Semoga keluarganya tabah dan redha menghadapi ujian ini. Al-Fatihah untuk Arwah Hj Mohamad Rais b Raminus..Amin..

kegilaan saya

0 comments
pagi tadi dengar Hot Fm citer psl kegilaan.. terpikir pulak apa kegilaan aku ek.. ermmmm kalau kegilaan untuk seminggu ni, aku tgh gila menghabiskan stok2 novel yang beli masa kat pwtc haritu.. rasanya 80% dah habis kot.. yang tak habis lagi tu sama ada tak ade dlm tangan ataupun jalan cita nya boring.. pastu semalam start marathon baca semula cita Harry Potter..start dari awal sampai la finale.. rasanya nie kali ke-3 dah kot aku ulang.. hehehe.. almaklumla kalau dah cuti/mc tak ke mana2 boring la kan..baik la ngadap buku..

tadi masa drive ke opis terbayang pulak kegilaan masa kat sekolah dulu.. masa aku sekolah dulu, kegilaan yang plg obvious dan mmg diperakui oleh family aku sendiri pun..aku ni gila study.. bukannya berlagak atau pun saja nak buka cita.. tapi mmg nie la kegilaan aku.. aku paling suka beli buku latihan/rujukan..kalau dah beli mmg tak sabar nak start..kadang tu tak sempat sampai umah.. ingat lg masa tu.. Sasbadi, preston, pelangi.. kalau ada pesta buku mesti nak beli at least 1 buku.. tiap2 hari kat umah balik sekolah lepas buat homework aku layan la buku2 nie.. especially kalau ada buku baru..

kalau musim2 exam tu aku siapkan jadual utk study.. tapi aku nie jenis yang tak biasa dok hostel.. study kat umah ok la.. study kat library tak ok.. sbb tu sampai ke SPM pun mmg aku tak biasa study di library/group discussion.. maybe dah biasa study di umah sunyi2.. dan mungkin sbb aku nie jenis yang cepat gabra..so aku kena buat preparation yang secukupnya sbl exam.. kiranya kalau pekse besar2 tu.. minggu nak pekse tu aku dah tak bukak buku2 tebal..cuma buat latihan dan refer notes2 yang kaler2 tu.. kalau tak nnt aku rasa gabra sbb rasa mcm tak ready nak exam.. kiranya lg 1 hr nak exam tu aku cuma habiskan masa dgn buat latihan/hafal2 je.. jangan tak tau aku sgt suke reading subject yang ada hafal2 nie..

tapi walaupun aku ni kire kategori yang ngadap buku je..aku pun jenis yang layan hiburan gak..agaknya terikut2 style kakak yang dah di sekolah menengah.. tingat lagi masa form 1 aku minat habis ngan kumpuan Exist.. siap jd members Fan club.. asal jumpe je article/gambar derang walaupun kat pembungkus nasik lemak aku lekatkan kat buku khas.. tapi mak ngan ayah tak larang sbb tak menganggu pun.. dan seingat aku..mak/ayah tak pernah bukak mulut suruh aku bukak buku.. sbb mmg aku suka belajar..hehhe.. kalau kat univ aku rajin belajar mcm tu agaknya dah score dah kan..hehehe.. culture shock jauh dr family.. dan tak pernah dok hostel...huhuhu...

kalau dah habis exam atau masa free, untuk release tension baru la ke library pinjam buku citer..tu pun kegilaan gak tu.. pinjam novel 2 buah, 2 hari dah pulangkan tukar yang lain pulak.. tu belum dikira berjenis2 libray aku pergi..library sekolah, state library, perpustakaan bergerak (yang atas bas tu).. rasanya start dari Darjah 2 aku mula mengenal Siri Salma, Anak-anak Hadi, Siri 5 Sekawan, Sekolah Seri Melur..semuanya pinjam di library.. ingat lagi cita-cita time tu nak sambung belajar kat Sekolah Seri Melur..hahaha

bestkan bile ingat zaman sekolah dulu..aku enjoy dengan lifestyle aku... pegi tuition..pegi library pinjam buku pastu balik rumah.. waktu tu takde cyber cafe..takde Playstation.. takde handphone nak ber-sms..

budak2 zaman sekarang lagi banyak godaannya kan.. nak kena jatidiri kuat.. yang paling penting azam diri sendiri...bukannya paksaan sesape..

nie cuti sekolah dah start..ingat weekend nie nak gi cari buku2 rujukan nak hadiahkan kat anak2 sedara.. hopefully derang suka..kalau aku..mesti aku suka gila..cuti sekolah leh buat latihan banyak2.. yahooo

Monday, November 10, 2008

gambar raya..

2 comments

Monday, November 3, 2008

update terbaru

4 comments
lamanya tak update blog.. sejak raya pun baru 5 hari dtg keje..sempat dtg 2 hari lps cuti raya lps pastu MC..mc..mc... UL... terus ke SJMC dan Dr bagi mc 10 hari..

gambar2 raya pun tak sempat nak transfer drp camera.. birthday dini pun tak sempat nak update di blog.. nak buat open house atau celebrate birthday dini apatah lagi.. mmg masa di rumah dihabiskan dengan berbaring saja.. sambil habiskan koleksi dvd korea..

semoga aku sihat spt sedia kala lepas nie... segala2nya tak ada mood nak buat..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez