Tuesday, November 25, 2008

tips makan ubat


kalau baca tajuk kat atas tu mesti ingatkan psl cara nak bagi anak2 senang makan ubat kan.. sebenarnya silap tu.. anak2 ku mmg jenis yang mudah makan ubat.. suap pakai sudu je.. masalahnya si mama nya yang susah nak makan ubat..

memang ngaku la aku nie jenis yang liat sangat nak makan ubat.. nie pregnant kali ke-3 nie pun sama la..mmg tak berubah2 drp pregnant kan si dini..alesya.. dgn yang nie.. banyak betul nak kena telan pil ni.. belum lg dicampo dgn supplement DHA yang minyak ikan utk baby tu.. taktau la mcm mana nak buat..kalau paksa sangat takut terkeluar balik pulak.. mmg terus terang cakap ubat2 yang Dr bagi tak pernah yang habis..

kalau org tengok aku mkn ubat mesti tergelak punya..siap sediakan makanan tambahan kat sblh tu.. kek ke buah ke.. air tu toksah ckp la.. bila makan je rasa mcm melekat kat tgh2 tekak... adui...

tapi so far liat2 makan ubat pun.. baby2 ku sihat.. cuma yang tak sihat nya diri sendiri la.. sbb nutrien semua dah pegi ke baby.. mcm mana la nak motivate kan diri mkn ubat dgn efficientnya nie ek..

2 comments on "tips makan ubat"

yatipruzz on 8:21 AM said...

saya pon susah mkn ubat especially panadol. sure rasa cam terlekat kat tekak. so ape sy buat, telan ngan air selain air kosong..i.e milo ke, sirap, sarsi, jus, air gas pon jalan gak hehe

puterikiut on 1:57 PM said...

same la kiter yatie, telan ngan air manis..cuma skrg nie motibasi nak start mkn ubat tu kurang.. dgn kata lain kurang disiplin..hehe

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez