Saturday, June 6, 2009

pengalaman besalinkan Qaisara.


sebelum entry nie basi...sib baik daku sempat catat dulu..kalau nak harap type terus mcm tak sempat je..semuanya nak mengejar masa..nie pun baby tgh tido..

06/05/2009 :
-start sakit pukul 12 tgh malam..mula rasa sakit sejam sekali
-tunggu sampai kol 5 pagi, dan terus bertolak ke SDMC, sebelum tu kena hantar anak2 ke umah kakak di Kinrara. Kami dah janji awal2 dgn anak2..kalau mama sakit nak ke hospital, kakak dgn adik kena gi umah mak chaq tau..derang mmg suka sangat..kat sana kakak2 n abg sepupu rajin melayan..

-sampai SJMC kol 5.30 pagi, terus ke labour room kat tkt 4

-katanya ramai patien hrnie..termasuk la patient Dr. Delaila (O&G ku)

-waktu nurse check contraction tu, baru 5cm tapi dinding rahim mash tebal..berlenang jugak la air mata sbb mmg sakit waktu check bukaan tu...

-contraction 10 minit sekali..Dr pun dah sampai (dah pagi)..sekali lagi Dr check bukaan, tapi kali nie kurang sakit..mungkin kepakaran Doktor tu mengurangkan sakit..Dr pecahkan air ketuban untuk mempercepatkan proses..masa keluar air ketuban tu ku sangkakan terbuang air..ish dah masuk anak ke3 pun tak pro lagi... sakit bersalin ni kejap je ingat..dah lama skit lupa dah.. sbb tu org tak serik nak bersalin...

-kali ke-3 nurse check contraction.. slp diberi ubat cuci perut.. waktu nie contraction dah minit sekali.. dan mmg kesakitan makin terasa sampai aku tak sedar aku pegang tangan nurse tu melarang dia sentuh mana2 anggota badanku especially time contraction.. tapi nurse kata time contraction la dia kena measure..

-pastu rasa makin sakit, rupanya2 dah nampak kepala baby, walaupun Dr tak masuk lagi, bidan kat situ suruh push je kalau contraction.. time tak ada contraction tayah push..buat buang tenaga je...

-Dr masuk dan standby semua.. tenaga ku makin berkurang untuk push..mayb faktor2 kurang tidur..umur yag makin bertambah (kurang exercise), pastu tak dinner..kebetulan makan petang..jd malam dah kenyang.. tak sangka lak nak bersalin esoknya..

-kiranya major push dalam 3 peringkat.. mula2 tu keluar kepala..pastu tunggu contraction lg keluar badan..ingatkan dah settle..rupanya kaki belum keluar..kena push sekali lagi..

-waktu push tu sbb tak larat sangat, tak sedar aku geleng kepala tanda surrender (maksudnya perlukan bantuan vacuum/forsep) tapi ada sorang midwife nie (chinese), sangat2 pandai motivatekan daku..dia cakap, takpe cuba lagi..sekejap lagi dah boleh rehat..dia pujuk aku macam pujuk anak2..

-akhirnya baby selamat dilahirkan jam 9.10pagi..Alhamdulillah..

-rasanya kali ni mmg catat sejarah jugak sbb ramai dalam labour room tu.. Doktor, midwife 2 orang, nurse pelatih 2 orang

-sepanjang di hospital, layanan mmg tiptop sbb ramai nurse pelatih..

-sampaikan sepanjang ditolak ke wad, aku mengaduh saja sbb sakit seluruh badan & contraction (pengecutan rahim slp bersalin) setiap 10 minit, dicampur dengan sakit kesan 10 jahitan..nurse pelatih tu tak habis2 cakap sorry puan sorry puan.. mmg rasa perut bila nak gerak..walaupun setakat nak bangun duduk makan ubat..aku lalok sampai 9 jam tapi tak boleh tidur sbb sakit contraction.. setiap 6 jam aku telan pain killer..paling sakit waktu breasfeeding..mmg dugaan betul waktu nak menyusu.. mungkin ada kaitan dgn hormon pengeluaran susu..terpaksa menyusu sambil baring..

-sbb tu la aku hanya sms kawan2 pukul 9 malam..sbb keadaan yag lalok n sangat lemah , lalok tu disebabkan injection ubat utk cptkan pengecutan rahim (slp deliver), kena 2 dose lak tu..paha kiri n paha kanan..

-selepas 3 hari baru la contraction tu lega, tapi sakit jahitan tu lega slp hari ke-15..selama 15 hari pertama tu mmg tak boleh banyak duduk, berdiri, berjalan..

-aku start berbengkung/bertungku slp 5 hari..syukur brat maintain spt sbl ersalin..40kg..
-spt sbl nie aku makan ubat phytonatal Nona Roguy, tapi cuma start makan slp 10 hari (sbb baby ada jaundice)..

-pam susu pulak bermula di hari ke-6..stok ebm dalam 6oz/day.. tak pam byk sbb baby lagi memerlukan..aku cuma pam waktu baby nyenyak tidur..

-aku start balik berpantang d kampung slp 4 minggu di KL..kiranya betul2 ready utuk long distance (7jam)

-hari ke 28 start mengurut & bercukur baby (sekarang baby dah botak)..
-nnt akan ku update gambar terbaru baby.. dah lain skit mukanya...

14 comments on "pengalaman besalinkan Qaisara."

ShaFiAti on 8:33 PM said...

sempat gak nita post kan..duk tertunggu2 citer ni dr nita...sakit sume dah hilang bila tgk baby kan...:)

take a good rest....

Ealyie on 9:53 AM said...

huhuhuhu...
akhirnya, terungkai misteri kelahiran yang ke 3 ini...;)

alamak nieta,
ely jugakk yg makin seremmm..;p

puterikiut on 6:20 PM said...

alamak jgn la serem..hehe..lain org lain pengalamannya..:)

Ummu Auni Afif on 8:19 AM said...

adeh, kalau baca pengalaman sakit bersalin, rasa takmo beranak dah bila2 :D

CT on 12:13 PM said...

agreed with aini....terbayang2 plak sakitnya..tp bila tgk duk preggy...mmg ingatla sakit bersalin tu...:)

eh hubby nieta x masuk ek masa bersalin tu?

puterikiut on 8:55 PM said...

aini: itulah nikmatnya rasa pengorbanan bersalin..kalau takmau sakit leh amik epidural..

ct: husband nie ada..dia tunggu sampai nieta discharge pun..tak balik umah langsung..

Farra on 9:51 PM said...

wowiee...takmo aa seram...yg penting akak dah selamat ..ku berdoa moga sumenye dipermudahkan

mama uzma on 10:55 PM said...

salam kenal...

jom ke blog saya...
ada contest menarik menanti...
sokongan amat2 dihargai..tq ya..

Call me Keledek. on 9:09 AM said...

tahniah nita,saya taktahu pun awak pregnant,tup tup dah bersalin 3rd baby! Enjoy the confinement period..hihihih

y@tipruzz on 8:41 AM said...

contraction lepas bersalin utk pengecutan rahim tu cam pelik. Kenapa saya rasa saya cam takde contraction tu eh. Lepas bersalin sumer sakit hilang hmmmm....

pepe pon slamat berehat..jaga diri ok kak!

ShaFiAti on 9:10 PM said...

su dulu pun ade rase sakit tu yati..sakit la contraction after bersalin tu..mmg doc kasi pain killer nak ilangkan sakit tu..org kate normally 2nd pregnancy akan rase dah sakit tu..but, yg ke-3 onwards sakit die akan lebih lagi la..:)

puterikiut on 4:38 PM said...

ya betul.. sakit contraction after tu tak sume kena..org kata tu sakit keturunan..

jumie said...

nita, tahniah.. dah selamat anak ke 3.

puterikiut on 11:25 AM said...

jumie : tq tq...:)

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez