Thursday, August 4, 2005

jerebu dan demam...


ish ish ish..perasan tak dah 2 hari lebih klang valley kena jerebu?ini semua berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera.. teruk kan.. kat umah aku tadi mmg gelap gila.. on the way ke opis pun jerebu sangat..sampai kan pukul 7.15 mcm pukul 6.15 pagi.. mata pun rasa pedih je sbb terase asap kat udara.. tadi dengar kat era.. khairil ngan kiran cakap kalau ada anak2 kecik tu jgn dibiarkan main kat luar.. kalau yg naik motor tu better pakai mask..

sebut pasal anak2 kecik.. dini pun dah kena demam..selsema..ngan sakit tekak.. mlm kelmarin dia dah start demam (sebelum tu aku yg kena dulu).. kesian sangat kat dini..bila malam badan jadik panas.. pastu dier nangis2 ngigau.. mcm mlm kelmarin aku pun demam.. so papa dini la yg kena berjaga .. smlm lepas meeting aku terus balik umah sbb nak bwk dini ke klinik.. dr kata mmg dini demam.. suhu 39..tapi kalau mlm lagi naik..

mcm smlm badan dini still panas.. so kitorang lap2 tuala ke badan.. pastu dini ngigau2.. cakap mcm2 yg tak difahami.. tapi mata pejam.. siannya anak mama.. pastu bila pagi skit dia bangun pastu tepuk2 mama.. eh sayang nie nak kejut mama ke nak tidurkan mama nie.. alahai tersentuhnya.. rindu nya anak mama... kalau ikutkan taknak aku dtg ofis.. nak jaga dini saja kat umah.. semoga dini cepat sembuh..dan ceria spt sedia kala.. amin..

6 comments on "jerebu dan demam..."

Anonymous said...

it is advisable to have these at home at all time:-
1. cold-pack that can double as hot-pack as well.
2. ubat 'voltaren'-utk demam teruk yang kena insert thru the anus.
3. a reliable thermometer.

keep her hydrate, bg minum air masak byk2 and do sponging from time to time. basahkan rambut dia to keep temperature down.

kti

yatipruzz on 12:06 PM said...

cold-pack tu ape eh kak ti? yg letak kat kepala utk turunkan temperature ker?

Anonymous said...

yati, i guess what you mean is benda cam 'koyok' yang kita bubuh kat dahi tu kan? coolfever kalo tak silap nama dia, betul tak? tu pun buleh jugak. tp yang akak maksudkan tu benda lain tp fungsi lebih kurang sama. it's a pack which has gel in it. so kalo nak buat coldpack, bubuh dalam freeze. nak buat hotpack, bubuh dalam air panas. it is reusable and kalo kita org dewasa (read: tua) sakit2 belakang pun boleh pakai jugak. kat farmasi ada jual.

kti

Anonymous said...

this comment is for yatipruzz (sori ek nieta akak tumpang sbb blog si yati tak leh buh komen)

dont despair kalo anak di advise kena warded. it'll do good sometimes. thorough checkup and relaxation. i have a 4 yrs old girl. masa dia 2 tahun demam panas sampai meracau2. masuk spital. check punya check rupanya she's asthmatic. byk phlegm so kena nebuliser. then dr pun ajar the do's and dont's.

budak2 mmg allergic to habuk sbb boleh trigger asthma (dr lah bgtau ni). i bet we all have soft toys for our kids kan. to kill off 'hama' and the likes pada those bears, cats, dogs, tiger and all, masukkan dalam plastic bag and sumbat dalam freezer for 5-6 hours. ni pun dr lah bgtau. anak akak dua2 org ada soft toy as bantal busuk.

ive been thru this demam episodes a lot. my advise, dont take chances. biarlah org nak kata pathethic or paranoid, we are the parents. we decided. bawak jumpa dr. better be safe than sorry.

kti

(bloghop from nieta's comment page)

yatipruzz on 4:18 PM said...

thanks kti for the info! nanti saye 'cuci' toys idlan masukkan dlm freezer :) anak saya pon byk kahak especially bila dia kena flu ngan batuk...nebullizer penah kena 2x. Doc kata lung infection aka penuemonia. Hopefully recovery process wont take too long

puterikiut on 8:10 AM said...

hehhe takpe kak ti... good info!!!.. nak share byk lagi pun takpe

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez