Monday, April 13, 2009

kisah conteng dinding


ceritanya Sabtu malam tu tinggal kami bertiga je di bawah..si papa dah selamat tido sbb keletihan bawak budak2 sekolah ke Zoo Negara, ada kerja kebajikan bersihkan zoo mewakili KRS sekolah..

tengah si mamanya ralik tgk AF... tak sedar anak2 kat belakang tgh enak melukis+ mewarna+menulis kat dinding ruang tamu..!!! kalau tak toleh mmg tak nampak sbb dinding tu di belakang si mamanya.. aduhhhh mengucap panjang la si mamanya.. conteng ngan krayon lak tu.. kaler pulak terang2 you....kaler merah..ungu.. aduhhh cantik sungguh dinding umahku..

udahla dapat minggu2 35-40 nie kalau baca kat buku, darah mudah naik.. mmg menguji kesabaran sungguh.. apa lagi.. sama2 la kitorang padam.. sampai mengalah terduduk kat tepi dinding si kakak letoh kena dera padam dinding...

sebenarnya kakak jarang buat perangai2 menconteng nie.. sbl pindah umah sendiri nie..kitorang pernah menyewa 2 buah rumah sbl nie.. Alhamdulillah, dia tak pernah menconteng dinding.. tapi si adik nie lain skit perangainya.. orangnya pendiam dan suka menyendiri..tapi menyendirinya tu kena perati jugak.. mmg dia rajin menulis.. membaca..mewarna..bercerita dgn diri sendiri (ala2 baca buku).. tapi kadang2 ada mood nak jd cikgu tu..dia conteng sesuka ati kat lantai ngan dinding..

tapi kali nie mmg dua2 tertangkap tgh menconteng.. agaknya si kakak terpengaruh ngan adik.. macam best je melukis nie.. hehe

syukur Alhamdulillah pagi2 esok tu dinding dah clear balik lepas dicuci dgn detergent CIF.. si kakak sibuk tanya.. sape yang padam ma? aku senyum je.. haa lain kali jgn buat lagi...


4 comments on "kisah conteng dinding"

CT on 8:50 AM said...

alahai.....sian nye kakak..:)

utk mamamnye....banyak2 sabar ye

puterikiut on 9:03 AM said...

bila diingatkan mmg rasa kesian tapi sbb nak bg pengajaran benda yg dibuat tu salah.. so adik pun boleh belajar lain kali jgn buat lg..

y@tipruzz on 1:23 PM said...

ape kata akak beli white board kasik depa conteng...sure derang suke.
Kat ikea ade MaLA easel whiteboard rm99. Sy igt nak tangkap satu bila nak start projek kid's room utk idlan soon :)

puterikiut on 1:28 PM said...

tu la plannya gitu jugak.. mesti best kan boleh main cikgu2..hehe

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez