Sunday, October 31, 2010

My first cupcakes order..














Thanks to Ima sbb berminat nak order cuppies utk anak kesayangan Aisha Sofea.. Aisha mmg suka kek coklat.. jadi Ima order cupcakes coklat khas utk makan2 di rumah saja.. lagipun Aisya dah try cupcakes ni last week & feedback pun positive..hehehe...

sangatt-sangat teruja nak siapkan cupcakes nie walaupun perlu korbankan masa tido.. (bangun awal n tido lambat).. takpa la sekali sekala kan.. aku siapkan 2 jenis cupcakes hari Jumaat malam.. (Chocolate Chips flavour dgn Blueberry) .. Blueberry tu kakak yg tempah sbb nak jamu tetamu ke rumahnya hari Ahad..

Sabtu malam pulak masa untuk mendeco-deco.. Ima tak cerewet memilih tema.. jadi aku cadangkan buat Chocolate Chips with Chocolate Ganache.. Aisya kan pencinta coklat.. :)

dan ini adalah hasilnya.. nampak simple tapi amat mencabar.. patut la kebiasaannya kalau utk Chocolate Ganache nie org akan caj lebih ya... nampak mudah tapi perlu teliti..jika tersilap sikit nnt coklat tak berkilat ataupun keras selain drp kos la kan...

lepas nie nak cuba deco mengikut tema pulak.. contohnya : tema padang rumput, Elmo, Butterfly..atau tema Edible Image spt Snow White, Barbie, Upin Ipin ataupun Sponge Bob...










2 comments on "My first cupcakes order.."

Farra on 11:11 AM said...

cantik sgtttt kak! i personally feel buat cupcakes mmg penat dr cake sebijik

btol2, mmg pernah terjadi kat sana..coklat cair sgt..atau keras sgt sampai taleh deko..so apa resipi choc ganache akak?

tak tgk nozzle anyaman lg..adoi lupa

nozzle rumput sy teringin gaks..

puterikiut on 12:03 PM said...

thanks farra.. :)
untuk choc ganache tu akak ikut tips farra.. cooking choc + fresh milk..

nozzle tu akak dah tau tip brp, 47 kan.. tapi hartu gi bwy dah habis.. utk rumput akak mmg dah ada 233..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez