Monday, September 17, 2007

Puding Kastard Resepi Mak


Bestnya kalau hari² dapat bercuti dan dan berpuasa di rumah.. boleh la masak juadah berbuka sendiri...

Untuk berbuka hari Sabtu, mama sediakan puding kastard, dan sardin roll... pastu untuk lauk kitorang pegi beli sbb plan hari kerja nak masak.. terbalik pulak kan..org hari kerja beli.. sbb ni la masanya nak keluar sama² pilih lauk bwk anak² sekali... so untuk lauk hari sabtu kitorang beli ikan keli masak cili dengan kerabu taugeh + kerang.. so dibawah ini ada resepi utk puding kastard yang mmg favourite kitorang resepi mak.. mmg dari sekolah rendah kg mak selalu sediakan puding ni letak dlm acuan Tupperware bentuk bunga²..bentuk shell pun ader.. tp skrg dah tak ader acuan mcm tu.. kalau ader boleh la buat lg..nampak cantik dan rasa sedap..

Puding Kastard (Resepi mak)


Bhn² :

1 tin susu sejat Ideal
2 bj telur
Gula 1 1/2 cwn
2 sb Tepung kastard (+ air sedikit utk elak berketul)
Agar² 1 bungkus
Secubit garam
Air (sehingga agar² tenggelam dlm periuk

Cara-cara menyediakannya:

  1. Kacau tepung kastard dengan sedikit air utk elak berketul

  2. Blend susu 1/2 tin, telur, tepung kastard

  3. Masak agar² dgn air sampai hancur

  4. Masukkan gula, bahan² blend tadi dan semua susu

  5. Masukkan garam utk lemak

  6. Campurkan kesemua bahan ke dlm loyang/acuan (ditapis)

  7. Sejukkan

kalau nak buat puding marble coklat..cuma ambik secawan adunan puding tadi dan campurkan dengan milo.. pastu masukkan dlm loyang berselang seli dengan puding kastard tadi... senangkan?

3 comments on "Puding Kastard Resepi Mak"

Anonymous said...

nieta...aku pun bar buat puding marble coklat tu semlm..tak sempat nak rasa...heheheh...

puterikiut on 12:55 PM said...

saper nie?wanie ke ima?

Anonymous said...

aku laa..ima..
wanie tak sampai opis..tak pun cuti.. biasernye die tghari baru ade kat opis tp ari ni takde lak...

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez