Tuesday, September 9, 2008

kisah roti jala lagi..


hehehe tak habis2 lagi pasal roti jala..almaklum la feberet..

nie citer nye bile si puteri sulung dini ke surau utk berterawikh.. mmg tiap2 malam dia akan ikut papa dia ke surau dkt taman kami.. dan mmg kebiasaannya surau akan sediakan beberapa juadah/minuman untuk morey.. tapi ada satu malam nie.. kebetulan ada roti jala.. beriya-iya dia nak bwk balik ke rumah sbb dia kata 'mama suka ni'.. pastu kebetulan time dia balik aku dah terlelap.. dia balik je dari jauh dah panggil2 aku..pastu cakap..'dini bwk balik kuih mama suka nie..bangun la mama..jom la kita makan..' pastu agaknya dia tgk aku ngantuk sgt..terus dia kata.. takpe nnt dini amik bwk naik atas ye.. tak sempat nak ckp apa..berdesup dia turun amik kuih jala tu.. (waktu tu tak terbayang lagi kuih apa la yg mama suka)... wahh terharunya...

rupanya dini pun suka makan kuih jala tu.. so dengan semangatnya aku buat lagi kuih jala.. kali nie kuih jala berlauk pulak.. yummiii :)


atas permintaan farra...nie resepinya.. sumber resepi : http://www.myresepi.com/

Roti Jala : (lebih kurang 12 keping)

Bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2sb tepung kastard
  • 2sb susu cair
  • 2 cawan air
  • garam
  • sedikit pewarna kuning telur

Cara:

  1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan. tapis dalam mangkuk.
  2. Panaskan kuali non-stick dan tebarkan adunan menggunakan acuan roti
    jala.
  3. Bila sudah masak, boleh lipat atau gulung.
  4. Boleh dihidang dengan gulai ayam atau kuah durian atau gula

Inti roti jala:

  • 1 tin sardin/tuna
  • 1/2 ulas bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • mayonnis

Cara:

  1. Tumiskan bawang besar dab bawang putih yang dipotong, masukkan sardin/tuna,
    biarkan sampai hampir kering (jgn ambil kuah)
  2. angkat dan gaulkan dengan mayonis
  3. ambil 2 keping roti jala dan letakkan sedikit ini diatasnya dan
    digulung.


7 comments on "kisah roti jala lagi.."

CT on 4:07 PM said...

alahai...bagusnye dini gi ikut ayah solat terawih..masa solat tu sapa yg jaga die nieta? die duk kat area org lelaki ke?

puterikiut on 7:55 AM said...

ct: kat surau tu ade kawan2 lain yg 1 sekolah dgn dia..derang dok ramai2 la geng budak2..kdg2 dia dok blkg, papa dia semayang saf belakang

Farra on 8:19 AM said...

anak pompuan pon boleh ikut ayah ek? salu ikut mama..;)

so mana resipinya ni??

puterikiut on 8:28 AM said...

dia mmg anak ayah.. hehehe.. semayang maghrib/isyak pun dia akan ikut ke surau..bukan terawihk je..nak buat mcm mana, mama dia tak gi surau, tunggu adik besar skit kot.. skrg semayang kat umah je..

eh nak resepi ke? takde mintak pun.. almaklumla resepi senang2 je segan nak letak kalau takde yang request..hehe

puterikiut on 8:32 AM said...

farra, anak ayah tu maksudnya dia sangat2 sayang si ayah berbanding mama dia.. sbb tu akan ikut ke mana saja ayah dia pergi.. mama dia nie 2nd priority la.. :)

Farra on 8:06 AM said...

nak kene cari kuali non stikck leper le gini..btol tak k.nita?

puterikiut on 8:16 AM said...

kalau willing nak beli.. kalau tak guna kuali biasa yg goreng ikan tu je..yang penting letak mergerin/minyak tak bg melekat..kalau ader kuali roti canai yg leper tu lagi best..tgh mencari gak tapi tak jumpe yg comey lagi..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez