Thursday, June 5, 2008

harga minyak naik lagi??


aduh aduh aduh..patutla jem semacam je on the way balik rumah smlm..stesen minyak penuh sesak..Alhamdulillah aku tak termasuk sekali di antara yang beratur nak isi minyak sbb terbuka hati nak isi minyak malam sebelumnya.. pening betul bila memikirkan harga minyak naik lagi..lepas ni siap la..segala2nya naik.. harga saham je yang tak naik2.. aduhhhh

tadi Hot check di Hot FM bincang pasal langkah2 utk berjimat-cermat..aku nak cut cost kat mana ek? pening gak pk sambil drive ke opis pagi tadi.. kat mana yang perlu di slash nie..

1. mengurangkan makan di luar - dah mmg jarang sangat2

2. Parking kete di LRT - tambang LRT pegi balik cuma RM80 sebulan + parking RM40 + minyak ke stesen terdekat (Bkt Jalil) kurang RM100 = RM220 berbanding budget minyak sebulan utk harga baru RM400

3. bwk bekal breakfast setiap hari - boleh dipertimbangkan

4. Mengurangkan penggunaan minyak kereta di hujung minggu - bawak anak2 ke tempat dekat2 je...asalkan derang happy..cthnya Giant Kinrara/IOI/Equine

5. Memperbanyakkan penggunaan kereta manual berbanding kereta auto..

6. Tukar pakej astro ke pakej yang paling murah - akan buat hari ini

7. Perlu keluar seawal 6.30am utk mengelak jem, jd boleh jimat minyak - dah biasa buat, cuma lately lambat 15 minit

8. Kurangkan activity shopping terutamanya hari Jumaat - beli masa2 tertentu sahaja (boleh buat ke?)


*** kalau berterus-terusan mungkin kena consider item no. 2 tu..

8 comments on "harga minyak naik lagi??"

ima said...

ha'ah laaa..starting 1st July gak.. tarif elektrik akan naik... gaji je tak naik sebyk sebanyak harga brg2 naik... :(

yatipruzz on 3:09 PM said...

huhu...saye byk kena ubah...
no 1,3,4. Sumer payah nak ubah plak tuh hohoho

puterikiut on 3:18 PM said...

ima: adoi poning makcik..
yati: takpe yati kan rajin masak/prepare breakfast..lgpun opis dkt je :)tak jammed..

ummi on 5:04 PM said...

petrol naik -> carpool. beras takde -> kurangkan makan nasi atau makan ubi. gula takde -> kurangkan ambil gula. letrik naik -> dok lam gelap kot?

::zuraimah:: on 5:25 PM said...

eiiii ya la nieta...banyaknye nak kene ubah esp part bawak anak jenjalan tuu.....grrrrr apakah kene kurangkan balik kg? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa cannot maaaaa

yatipruzz on 1:15 PM said...

arkkk saye 1st july pindah annexe.
jem sudah pasti...tensi jem, tensi minyak byk :(((
bdn cramp, kaki lenguh...adoilaa

ummi on 11:00 AM said...

yati, kat annexe susah nak parking tawww.. parking kat luar kena bayor.. kos lagi tu.

Farra on 1:31 PM said...

bila belanja duit dah dikurangkan, lebihkan pelaburan anda yer ;)

saya nak mula balik bawa bekal ke pejabat ehehe sib baik makan luar & keluar weekend jarang..astro tade plak tuu

jom la kita banyakkan taman sayur :D

all the best to us

kongsikan all the success stories!

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez