Wednesday, July 25, 2012

hari ke 45@ merdeka pantang


Alhamdulillah pejam celik pejam celik mama dah habis berpantang.. kali ni agak mencabar berpantang sbb sendirian dengan baby.. walaupun awal2 kedua2 mak ada dtg utk 2 minggu..lps tu mak teh (adik ipar) datang sambung utk seminggu.. lps tu dah masuk 30 hari mama dok berdua je dgn Airis... kakak akan dtg sebelah pagi untuk mandikan Airis..

kenapa mencabar? sebab nak lawan tahap boring tak keluar dari rumah tu.. tiap2 hari aktiviti mama layan ipad, baca novel, snap gambar Airis, baca majalah yg tiap2 minggu sampai depan umah (majalah mingguan wanita kan seminggu sekali) buat photobook, tgk semua drama bersiri melayu kat tv3 & tv9.. astro tak ada kat bilik atas..

cuma masa awal2 berpantang mama mengurut untuk 3 hari berturut2.. alhamdulillah dapat kakak urut yang dekat dgn rumah.. bayaran pun tak mahal.. sedap saja dia urut ikut tahap kemampuan kita.. siapa2 yg nak boleh tanya contact no nnt sbb akak ni tak kisah kat mana pun mengurut asalkan ada org ambik sbb dia tak ada transport...

lepas mengurut aktiviti2 mcm mandi herba atau org pahang panggil mandi serum tu pun tok pahang tolong.. malu lak mama bila mak mertua yg mandi sambil gosok2 badan dengan daun.. tapi mmg bersalin sbl ni pun mak mertua ku yang mandikan..tq mak..

bila dah tinggal berdua ni mama pakai sendiri je berbarut.. bertuku pun dah stop..itu yg rasa mcm lemak2 ada lg yg tertinggal ni.. sib baik kebaya2 mama masih muat.. jadi raya nnt tayah buat ukuran baru :)

aktiviti mengepam pula Alhamdulillah mama start drp hari ke2 di hospital. bukan utk stok tapi utk stimulate.. kalau tak susu tak keluar.. nak meroyan dah mama bila susu tak keluar masa mula2 feeding baby tu.. cepat2 suh papa bwkkan pam pastu Alhamdulillah baru la rasa cik b ada susu.. balik hospital hari ke 3 teruskan aktiviti mengepam utk stok..

mama pam 2 kali sehari sbb yang penting kesihatan dan kecergasan badan dulu.... taknak stress2 nak tiru org lain yg ebm sgt banyak.. ada yang setiap 2 jam mengepam.. bagusnya kan.. tapi mama tak terdaya la.. sbb time baby tido kita pun nak tido..bila baby jaga nak susu..

memang target mama nak breastfeed kan Airis sama mcm kakak Sara 2 tahun lebih.. tapi tak ada la sampai nak stress2 kan... yg penting usaha, doa dan tawakal..

sepanjang bukan puasa ni pun masih mengepam minimum 2 kali.. masa lps sahur dengan slp berbuka.. kalau Airis tido lama petang sempat la mama pam lagi.. kira bonus la tu..

Alhamdulillah setakat hari ni stok ebm dah penuh freezer.. mmg menunggu masa nak kena pegi cari deep freezer..nak pergi haritu mama dlm pantang lagi,, jd hr ni ni destinasi pertama mama lps berpantang nak cari deep freezer Airis.. plannya nak beli deep freezer sbb nnt kalau dah tak nak simpan ebm insyaAllah nak guna utk frozen food pulak..

jadi mood mama pagi ni memang sangat baik.. sbb mama dah tak sabar2 nak shopping freezer ebm dengan baju raya anak2... baju moden dah beli cuma baju kurung/kebaya readymade belum.. target nak terjah Parkson juga hari ni.. tunggu papa balik pukul 2 kejap lagi.. :)

kena2 pulak hari ni dah gaji.. senyum sampai telinga ye kawan :) terima kasih ya company yang saya sayangi..


p/s : bulan ni mama kena pejam mata shopping coach sbb nak beli deep freezer.. yah yah yah


ok layan gambar ebm utk rekod diri sendiri.. gambar ni masa hari ke40.. setiap plastik tu ada 4-5 oz lebih jimat ruang drp isi dlm bekas dadih dulu cuma muat 2-3 oz..sekarang Alhamdulillah dah penuh semua sampai ke ruang ice cube tu... sian anak2 berbuka air tanpa ais.. nnt mama beli deep freezer boleh minum ais semula ya.








Posted using BlogPress from my iPad

2 comments on "hari ke 45@ merdeka pantang"

ima said...

huyoo..byk hasil..seronok tengok...

puterikiut on 6:19 PM said...

ima... harap2 semangat kuat nak pam kat ofis nnt..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez