Friday, May 22, 2009

jadual berpantang ku..


belum ada masa nak cerita pasal pengalaman bersalin kali ke-3 nie.. nnt rasanya ada masa nak tulis dulu pastu terus type..

cuma nak cerita pasal jadual harian seorang ibu yang berpantang.. dah nama blog nie pun catatan mama kan..

0600am : bangun pagi.. bertuku (oleh MIL) -

aku cuma tadah badan je..kadang2 tu tertido walaupun mil tgh tukukan.. teruk tul kan.. tapi nak buat mcm mana kalau dah ngantuk sangat.. sbb aku byk berjaga malam..selalunya baby akan bangun 2 jam sekali ataupun 1 jam sekali utk menyusu..

8.00: mandi + berbengkung
8.30: minum pagi (milo panas + biskut JACOBS)
9.00: berehat/EBM/breastfeed baby
12.00: lunch (nasik panas + 1/2 jenis lauk)
4.00 : minum petang (milo panas + Biskut JACOBS)
6.00: mandi + berbengkung
6.30: makan malam (nasi panas + lauk)
7.30: turun bawah (tgk tv)
11.00 : tidur

ini la jadual harianku.. kalau tgk kat gap2 antara masa makan tu aku buat apa ek? hemmm tiap2 hari keje ku ngadap novel sambil baring.. nak duduk lama2 tak boleh nnt sakit.. nak ngadap pc pun tak boleh sbb pc kat bawah.. jd kejenye baca buku...baca majalah.. berangan nak beli tu berangan nak beli nie..

hari nie dah masuk hari ke-17 baru la aku rasa sihat dan tak sakit2 lagi.. rasa kali nie lama sangat sakitnya.. especially di kesan jahitan.. sbb tu aku minimumkan penggunaan tenaga termasuk la naik turun tangga.. aku start turun tangga tgk tv kat bwh pun lepas dah masuk hari ke-10.. bayangkan sebelum tu hanya aku dan baby di atas.. makan minum suma di atas.. sib baik MIL ku sangat sporting..dia la yang pakaikan bengkung.. yang mandikan daun2 ubat..yang masakkan lauk.. pastu hidangkan kat atas.. thanks mak..


ok next entry boleh citer psl pengalaman dlm labour room buat kali ke-3.. skrg daku nak berehat dulu.. berpantang ni penting utk kesan jangka masa panjang.. walaupun nampak ok tapi kena ikut la jugak..sbb kalau sakit2 badan diri sendiri yang menanggungnya.. daa




3 comments on "jadual berpantang ku.."

Farra on 9:03 AM said...

wah awalnya bertungku

alhamdulillah baik MIL akak...kak, tMIL tak tegur ke akak turun naik tangga..sy mmg tak turun naik tangga selama 44 days,emak pon tegah..so dok bwh jek.

so nak kene kemas bilik bawah dulu ni be4 bersalin :D

nanti dah guna ameda citer tauu

puterikiut on 7:26 PM said...

farra: mil tak tegur pun ok jek..asalkan tak mudarat..sbbkalau balik berpantang di kg pun mmg tido kat atas..mmg takleh lari dari naik tangga.. cuma minimizekan aje..tak tahan la dok blk bawah..skrg musim panas..

dah guna ameda..so far so good..dah pam ebm 2 kali sehari.. time siang sbb baby byk tido...kalau malam tak pam sbb baby byk breastfeed..

y@tipruzz on 2:33 AM said...

syioknyer ade org jaga time pantang. Jadual saya dulu sokmo bz. Dgn firas yg kurang tido & kena masak sendiri, duss mandi & mkn pon speed cam kilat :p Seriknyer berpantang bila pk tp bila firas dah besar...hilang rasa penat lelah tuh hehe.

cepat citer psl bersalin tau kak...take care!

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez