Sunday, January 9, 2011

homework pertama dini..


alkisah minggu pertama kakak di sekolah dah berahhir..minggu depan masuk minggu ke-dua dan penentuan kelas kakak.. masa briefing haritu GB dah bagitau student akan diberikan latihan maths & bm sepanjang minggu orientasi dan akan diberi pulang pd jumaat utk revision di rumah.. selasa akan ada exam utk menentukan kedudukan kelas.. mama berharap sangat kakak tak dpt kelas di tingkat atas..(ada 2 kelas di tingkat atas)..sebabnya dapat bayangkan kakak nak heret trolley beg tu naik tangga... currently kakak di bilik darjah bawah...

jadi inilah buku latihannya..kakak perlu siapkan 2 buah buku nie.. tapi sampai ke hari nie (Ahad) masih belum siap..dia boleh rileks2 saja tgk tv..main dengan adik.. semalam (Sabtu ) mama dah seharian tgk dia buat homework.. tapi mmg tak tahan preasure bila tgk dia buat slow saja.. malamnya papa ambik alih tapi tak buat pun..sambung dengan ngaji..harapannya hari nie la..tapi hari nie pun dia tak siap lagi.. kalau mama dulu selagi tak siap homework takkan tido tanpa paksaan drp sesiapa.. aduhhhhh tension2...

disebabkan tension.. mama mmg handover terus ke papa tgkkan homework dia..guna cara dia sendiri la konon2nya..malas nak masuk campur.. tgk la nnt dia boleh siap ke tak...

sempat la mama siapkan kerja2 rutin weekend bila kakak tgh study dgn papa & adik, adik sara pula tido lagi.. iron baju sekolah, iron baju kerja & kumpulkan setempat barang yang akan dibawa esok..









nie salah satu latihan BM















2 buah buku latihan yang perlu disiapkan..ada 100 mukasurat












sederet baju kakak & adik, beg swan utk sekolah kebangsaan, beg barney utk sekolah agama, minnie utk PASTI adik, strawberry utk orientasi kakak..








p/s: hari Jumaat kakak balik dari sekolah cakap dia tak makan apa2 sebab tak bawak duit.. adusss.. rupanya2 dia masukkan dlm poket baju sekolah agama..bila nak sekolah petang dah terlupa nak masukkan balik ..esok kena bg dua dompet la nampaknya..padahal sekolah agama tu takde jual apa2 pun..

dia dah mula minta dibekalkan nugget..sebelum nie dia tak nak.. nak beli food kat kantin je.. nie agaknya dah serik sbb kes tertinggal duit tu..nampaknya esok mama kena bangun kol 5.15 la nak siapkan bekal dia..

5 comments on "homework pertama dini.."

y@tipruzz on 6:53 PM said...

huh kak takkan kena siapkan 100 m/surat kots? perghh siannya dia.

idlan relaks2 lg, tade homework langsung.

puterikiut on 8:18 AM said...

yati.. bukan semua 100 tu..dia dah buat separuh..tapi still byk lg sbb 2 buku.. separuh buat kat kelas..agaknya dia buat lambat tu yg tak siap tu.. minggu nie mmg agak stress sbb derang nak buat exam tu.. agaknya nak make sure fair especially utk non-malay..so sempat la derang study..kalau harapkan basic knowledge blajar kan tak sama.. agaknya la.. hehe

Farra on 3:21 PM said...

alahai siannyer duit banjer tertinggal...ab ni bekalnya mudah sgt sbb memilih..nak chipsmore/koko krunch/honey star..so layan je la.

kat kantin asik beli kuih donut / karipap, tu jek

puterikiut on 8:15 AM said...

farra..tu la sian sangat.. sib baik hrtu hari jumaat, masuk sekolah lambat...dia dah lunch kat umah baby sitter dia..

Ummu Auni on 9:40 PM said...

sek agama macam di rumah saya mmg kena sediakan bekal. sebab tak ada kantin. tu yang jadi ibu bersilat siapkan bekal pagi2. anak masuk sekolah, semuanya bersilat bangun pagi

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez