Wednesday, March 19, 2008

rezeki..


syukur Alhamdulillah.. di syarikat aku rasanya masing2 tersengih sampai ke telinga.. bonus..esos.. dan lepas ini increment.. ini la bulan-bulan yang ditunggu-tunggu..

Rumah baru
syukur Alhamdulillah....rezeki yang datang ini boleh la aku gunakan utk perbelanjaan umah baru kami.. banyak benda nak kena buat yang memerlukan banyak $$$$$ tu.. nak bayar lawyer fees (2 lawyer) nak topup lebihan harga rumah (harga umah melebihi kelayakan loan).. dan budget selebihnya untuk kitchen cabinet,wardrobe,bookshelf, lampu,kipas, dan misc cost mcm utiity & cukai tanah..

status umah sekarang dah sign document dengan loan lawyer (loan dah approved) dan pending di lawyer sebelah owner.. kalau nak diikutkan memang pening nak beli umah nie..sbb tak pernah ada pengalaman.. bermula dengan s&p, letter of concent, melantik panel lawyer, kelulusan loan, epf & signing stage.... itu belum dikira layanan EP* yang ntah apa2.. naik jugak darah aku mcm nie.. agaknya dia rasa dia tu bagus sangat kot..

nanti2 la citer psl umah.. nak share gambar pun tak sempat lagi.. sbb selagi tak bayar 100% owner takkan beri kunci.. untuk pengetahuan aku beli umah drp owner yang tak jd pindah slp renovate utk pindah..disebabkan dia bertukar kerja ke tempat lain... jd dr segi renovation takde la pening sangat sbb majority dia dah buat yang basic2 mcm plaster ceiling..wiring tambahan..tile tambahan..kitchen counter top dan sebagainya..

cuma ada 3 benda yang perlu ditambah..kitchen cabinet..wardrobe dan bookshelf di tingkat atas.. itupun perlu modal dik.. :)

esos
habis kisah umah berbalik ke esos tadi.. untuk pengetahuan bagi yang bukan syarikat kami..esos nie merupakan saham yang diberikan oleh syarikat utk semua anggota secara diskaun 10% drp harga pasaran..lot saham pulak diberikan mengikut gred anggota itu sendiri..nampaknya ada yang tak berpuas hati dan sampai diheboh2kan ke media.. kalau org taktau mesti org ingat kesatuan tu utk semua anggota syarikat kami.. sebenarnya itu merupakan segelintir sahaja drp bukan eksekutif syarikat ku.. sepatutnya mereka kena la faham betul2 apa yang cuba diterangkan..tapi kalau dah sesi perbincangan pun diboikot..macam mana nak berbincang.. piket tu jalan penyelesaian ke.. ish ish ish..

bagi aku..aku terima apa yang syarikat aku berikan.. walaupun aku tak dapat rating tertinggi utk maps (bonus) tapi aku tetap berazam keje bersungguh-sungguh.. kerana aku cukup mengenang jasa syarikat ku yang membiaya pengajianku di universiti sehingga graduate.. dapat elaun tambahan lagi.. syukur Alhamdulillah.. walau apa pun org perkatakan ..aku tetap sayangkan syarikat ku ... terima kasih... :)

demerger..
hemm dengar citer division aku sekarang nie akan dirombak besar-besaran.. suspens.. sape pulak jd bos aku lepas nie.. hopefully dia ok.. tungguuuuuuuuu

10 comments on "rezeki.."

Farra on 10:03 PM said...

kak, i love my company too!! thx for giving good rating and good ESOS hihi

sy pon dah terombak sket..bos pon dpt baru ..srat nk dpt 1 apr ni

anyway, kalau tade modal buat la sket2 dulu...KC dulu..sy pon lom buat almari baju & buku..melabur byk2 dulu :D

puterikiut on 8:04 AM said...

a'ah farra..walaupun rating average..tak kisah la..bukan mengharap..kalau dapat lebih Alhamdulillah dapat average pun Alhamdulillah..pasal modal umah tu..so far mmg semua tu masuk dlm budget..sbb tu kalau boleh nak buat terus mcm tempah wardrobe dan book shelf.. sbb kalau nak beli yang ready made tak boleh bwk naik atas umah sangkut tangga..so kalau nak tempah baik bukat sekaligus..:)

Farra on 8:32 AM said...

kak nita ni rumah cemane?
actually average or above both alhamdulillah..ada sorang staff dpt lvl 1 tu kesian sgt..kami dah pakat nak hadiahkan RM50 sorang..buat dia belanja apa yg patut :D

puterikiut on 8:44 AM said...

farra..double storey house.. siannya kan kalau dapat 1.. kalau dapat 2 pun sian apatah lagi 1..so far kat tempat kami takde yang dpt 1 atau 2..so takde la yg dpt 4..sume average (kecuali manager ke atas)..

::zuraimah:: on 11:26 AM said...

eh nak pindah lagi...x duduk puncak jalil lg ke? waaaa dah 2 dah umah nieta ek...kami ni baru jek nak masuk 1st house...bagus betul financial planning nieta sekeluarga....

puterikiut on 8:09 AM said...

zuraimah : eh mana ade pindah lagi.. sebelum nie kitorang dok umah skrg tu since dini umo 6 bulan..kira dah 3 thn lebih dah.. nie baru nak beli umah.. sbl nie menyewa je..

Anonymous said...

umah katner ni nita? baper harga? ade bayar downpayment kat owner tu ker?
-su-

::zuraimah:: on 11:12 AM said...

ooooo ingatkan dah pindah umah sendiri dah..so rumah yg nak masuk ni rumah puncak jalil tu la ek?

puterikiut on 12:12 PM said...

zuraimah : a'ah umah kat puncak jalil tu :)

su: kat taman puncak jalil.. kat sempadan bukit jalil/kinrara, kalau beli ada owner standard procedure kena bayar 10% dulu..kira mcm booking la..

::zuraimah:: on 3:31 PM said...

ok...happy moving....nanti dtg la rumah kami plak ek...dkt jek ngn umah ima kut...:)

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez