Tuesday, June 12, 2012

Kelahiran puteri kami ke-4 Airis Raihana



11 Jun 2012 (Isnin)... 21 Rejab 1433...8.49pm.... 2.8kg


harini mmg spttnya aku ada appointment dgn gynea kol 2.30... dlm pukul 3 jumpa doktor tu rasa mcm ada contraction..ada tanya doktor baby dah full engaged ke.. doktor kata belum fully engaged lg dan baby masih di atas..ikut edd yg sedia ada tu 24 Jun iaitu lg 14 hr...

on the way balik sempat singgah McD Drive thru Tesco sbb nk beli chicken foldover dgn Mc Furry Horlicks...dalam ht kalau bersalin pun takde la teringat- ingat nnt..

sampai di umah contraction makin kerap dlm 40 minit sekali.. aahhh Brixton Hicks (contraction olok2) saja ni ...
dalam pukul 6 contraction 20-30 minit sekali... tp rasanya smpt tgg husband bkk puasa dgn tgg si kakak blk sekolah..dinner siap2.. sempt mntk menu yg simple tp sdp..mengidam terakhir ni.. sbb lps ni dah bersalin bkn mengidam dah namanya...

mengidam nasik mkn dgn ikan kembung bakar (guna pemanggang ajaib) , cicah sambal belacan durian dan ulam timun...Alhamdulillah dpt mkn kenyang... sambil mkn tu (kol 7) pun mmg terhenti-henti sbb sakit.. dlm 20 -10 minit sekali..
pastu trs siap nk ke hospital sementara tgg hsbnd siapkan anak2 nk htr ke umh kakak..
kol 8 bertolak dr umh.. on the way ke hospital Allah sj yg tau... sakit 10 minit sekali...kalau ikutkan septtnya waktu ni dah landing atas katil labour room tgg masa nak teran je.. tp air ketuban atau apa2 tanda masih blm ada..tp mmg kecut perut sbb waktu ni peak hours..kol 8 org KL blk kj..mmg doa spjg jln semoga dipermudahkan..waktu tak rasa contraction suh hsbnd pecut wpun x boleh pecut sgt kete byk...contraction 4 minit sekali..waktu contraction mmg warning dia bwk slow slowwwww...

sampai kat hospital kol 8.15.. nak naik wheelchair kat ER pun tak boleh sbb sakit, kena tunggu dan rilek dulu smpai cotraction surut.. rasa lega bila smpai labour room trs tukar baju dan nurse check contraction dah 9cm! anytime ok...tp dia suh tgg gynea dtg..

Gynae dtg dalam pukul 8.35 .. terus pecahkan water bag.. mmg keempat-empat anak semuanya gynae yg pecahkan..Alhamdulillah 8.49pm selamat melahirkan..

kalau baca kronologi ni mcm cepat gila dan nmpk mudahkan.. tp sakitnya sama je dik non.. cuma beza kali ni stay kat labor room kjp je tak smpat rasa debar...tp debar tak smpat sampai hospital ada la..lg teruk tau sbb contraction dalam kete..org landing atas katil labor room dah time tu...

apa-apa pun syukur sesangat sbb diberikan kesihatan yang baik oleh Allah.. lps bersalin tu mmg tak boleh tidur sampai siang..tapi tak boleh tidur tu bukan la sbb sakit ke letih ke..cuma mungkin faktor persekitaran saja..hari ni hari ke2 dah sihat dah boleh berblog kira kuat la kan.. syukur syukur.. :)


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Columbia Asia Puchong

6 comments on "Kelahiran puteri kami ke-4 Airis Raihana"

aida on 8:58 AM said...

tahniah kak nieta, perempuan lagi :D

anyway kak, mmg sakit bersalin sama je sakitnya, tapi tak tahan masa aida bersalin no 4 hari tu, cepat giler bila dalam labour room

puterikiut on 11:25 AM said...

aida.. ya betul..sakitnya sama saja kan..

CT on 12:10 PM said...

alhamdulillah....tahniah nieta....
seronoknye dpt baby baru...

puterikiut on 8:16 PM said...

thanks ct :) ... ct bila nak menambah join the club ni?

CT on 8:48 AM said...

:) bebila Allah nak bagi...

puterikiut on 9:48 AM said...

hehehe...nnt nieta pass baton ;)

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez