Tuesday, June 19, 2012

Hari ke-8 berpantang..


hari ni kami ke hospital untuk checkup mama n baby slp seminggu... suspens gak sbb takut doctor kata adik baby ada jaundice..harap2 tu tak ada la..mmg sgt fobia terbayang kakak2 dulu kena ambik darah hari2 sbb nak check jaundice...sian anak2 mama..

kali ni kami gunakan juga petua2 nak hilangkan jaundice walaupun rasanya mcm tak ada.. berusaha selain drp susu ibu.. kami bagi adik minum air zamzam dicampur dgn gula batu..gula batu tu direndam di dlm air..

selain drp tu ada petua lain spt gunakan lendir aloe vera sapu di dahi..katanya lendir tu akan menyerap kuning..

satu lagi picit air anggur hitam ke mulut baby..

itu semua backup plan..tapi syukur Alhamdulillah Paed kata ok..bebas jaundice.. :)..cuma mama kena make sure tak makan jamu atau kunyit dalam 2 minggu pertama ni..

hari ni juga mama rasmikan nursing cover yg sangat best..kain nipis saja jadi baby tak panas kat dlm cover tu..pastu mama boleh jenguk ikut 'tingkap'... sangat selesa nak nyusukan baby.. thanks to bff mama yg suggestkan beli cover ni... :)




adik baby n kakak sara..


mama tgh tgg giliran nak jumpa gynae..


suka dapat keluar rumah ek?


ni lah nursing cover best tu..ada mcm2 kaler...ini kaler dark brown


ini lah kerja mama hari-hari..amik gambar adik baby.. sunyi sbb tak ada org kat umah..tinggal mama, adik baby n tok..


- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments on "Hari ke-8 berpantang.."

aida on 8:53 AM said...

kak nieta, anak aida siap breastmilk jaundice lagi sampai sebulan... tak tau nak buat camner

next time kalau preggie lagi kena tanya tips ngan akak la, hihih

puterikiut on 9:02 AM said...

aida..insyaAllah..kita usaha apa yg mampu..

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez