Sunday, November 18, 2012

Cameron Highlands 2012 part 1


dah 2 tahun tak ke cameron..mama mmg suka sgt ke Cameron sbb sejuk dan nyaman...makan pun best. .boleh makan waffle yg sedap cicah strawberry. .coklat..cream..ice cream..yummy!
trip cameron kali ni kitorang dah plan sejak sbln yg lalu..sbb minggu ni je papa free...sbb wpun cuti sekolah papa kena jaga peksa..jadi minggu ni peksa pun cuti..dapat la bwk anak2jln sepanjang minggu...mama pun cuma perlu amik cuti 2 hari terus dapat cuti straight seminggu sbb deepavali & awal muharram..
kitorang bertolak jam 9 am 2 bj kete. ..2 family pergi trip kali ni..family kitorg dan family mak chaq (kakak mama)...

jam 1...sampai di cameron kitorg singgah di Bharat Tea..ni first time kitorg dtg..cantik tempatnya..tepi jln je..tak perlu nak bersusah pyh naik bkt ke ldg teh..cuma parking kat atas agak terhad. kitorg parking tepi jln je. org ramai jgk la..adatla kan ct pjg...sayangnya time kitorg smpai cuaca pns yg amat..mmg tak dapek la nk bergambar kat area pokok teh...kitorg singgah untuk beli teh saja..target nk singgah amik gmbr blk nnt...
lps tu kitorang singgah berhenti kat Al Mashoor strawberry farm..ni pun tepi jalan je..singgah beli jem yg comel hanya rm10 untuk 5 botol. takut nak beli byk sbb tak pernah rasa jem straberry sini..anak2 sempat basahkan tekak dengan dadih strawberry yg sedap...panas2 mmg sedapkan layan dadih yg sejuk...
lepas berhenti penat...kitorg sambung perjalanan ke arah Brinchang...ada lbh kurang 1jam utk check in..check in kol 4 sbb strawberry park yg kirorang nak duduk ni blm ready..org sbl tu check out lambat...
jadi sementara nak check in kitorg singgah kat kedai yg byk jual2 souviner strawberry tepi jln..sbl ni tak pernah singgah sini...byk kedai dah upgrade...dah cantik dan senang nak memilih brg..brg mmg lbh kurang je kena pandai tawar menawar...

kat sini anak2 rasa aiskrim malaysia perisa strawberry...RM1 satu...suma makan tak habis sbb masam...huhu...kat sini mama cuma beli keledek stim..sedap...manis..apatah lagi perut dah berkeroncong..layan panas2 mmg sdp...waktu ni dah pukul 3 lbh..

lps tu kitorang sambung perjalanan ke arah tanah rata...jalan dah start jam...slow sgt nak memanjat...mmg kena byk bersabar terutamanya utk inche driver...sib baik anak2 tak ngamuk..dah la cuaca panas yg amat...cameron skrg bkn mcm dulu lagi...frust mama. ..siap bwk bj tebal2 igtkan  sejuk kuar asap mcm dulu...

punca jamnya sbb org nak cari parking kat area KEA farm yg jual sayur2 tepi jalan tu...huhu. ..kat area tu kitorang kena sondol dgn kete blkg..aduh nak luruh jantung dgr dentuman dr blkg..Alhamdulillah anak2 tak jatuh...kemek jgk la kat blkg..tapi papa tak mntk apa2 pun..org tu cuma minta maaf..kete dia teruk jgk la..kitorg mls nak pjg2kan cita...

sampai di Strawberry Park kol 6...menarik sgt tempatnya...ada 3 bilik...dapat pulak blok yg berhadapan dgn playground unik..suka la anak2..trs solat jamak Zohor dan Asar. . waktu ni cuaca dah sejuk sbb dah ptg...terus makan bekalan nasik dan lauk dari umh..mandi dan kol 8.30 kuar blk ke par mlm Brinchang...
kat Pasar malam punya la ramai org sampai jam2 jalan...kitorg parking jauh..terpaksa panjat bukit lak tu...tapi mmg tak ada pilihan la sbb dah lmbt...

kat sini mama beli tutup telinga anak2 rm5 je...berhati2 harga kat psr mlm agak mahal berbanding kedai2 tepi jln tadi..ada yg jual tutup telinga tu rm10...pastu mama beli bantal 4 segi yg lembut...RM10 je... selipar bulu2 utk anak2 rm7..kalau satu rm10...
payung pun byk jual..yg size M tu rm10..yg size L rm13
kitorg beli strawberry yg besar RM10 satu bks...plan nak makan dgn whipped cream dan hersheys chocolate sauce yg mama bwk dr rumah...mmg msm la strawberry..tapi dicampo dgn sos coklat dgn krim tu manis la skit...

pukul 11 kitorg blk apartmnt..dah tak larat jalan...anak2 pun dah tido...habis la 1 hari di Cameron..byk masa terbuang dlm jam...esok kena bgn awal utk elakkan jam..good nite!

gmbr2 lain byk kt dlm camera..lyn gmbr dlm note dulu...








 
pic 1 : strawberry milk shake, strawberry ice cream & waffle & strawberry cream yg sedap...
pic 2 : ubi kentang mini RM5
pic 3: selipar  bulu RM7



 



pic 1 : strawberry kering RM10 x3
pic 2 : mini jem strawberry RM10x5
pic 3 : tutup telinga RM5
pic 4 : Bharat tea products.. teh pelbagai perisa ada 20 packet.. teh premium dlm bentuk packet.. teh botol pelbagai perisa RM2..sedap sgt rasa mcm air karbonated + teh + strawberry/mango/apple 
Baru sampai... singgah shopping sebelum ke Apartment
mama, anak2 buah & mak chaq
on the way nak ke Cameron.. jammed !


2 comments on "Cameron Highlands 2012 part 1"

Smiley on 12:30 PM said...

pergh..mcm kat korea pulak
sy mmg dh takmo gi cameron! eheh

puterikiut on 12:51 PM said...

farra..sekali sekala bergaya mcm kat korea..haha.. ala farra mana layan cameron.. main jauh2 je.. :)

Archive

 

:: {^_~} catatan mama :: v1 Copyright 2008 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Supported by Tadpole's Notez