Untuk berbuka hari Sabtu, mama sediakan puding kastard, dan sardin roll... pastu untuk lauk kitorang pegi beli sbb plan hari kerja nak masak.. terbalik pulak kan..org hari kerja beli.. sbb ni la masanya nak keluar sama² pilih lauk bwk anak² sekali... so untuk lauk hari sabtu kitorang beli ikan keli masak cili dengan kerabu taugeh + kerang.. so dibawah ini ada resepi utk puding kastard yang mmg favourite kitorang resepi mak.. mmg dari sekolah rendah kg mak selalu sediakan puding ni letak dlm acuan Tupperware bentuk bunga²..bentuk shell pun ader.. tp skrg dah tak ader acuan mcm tu.. kalau ader boleh la buat lg..nampak cantik dan rasa sedap..
Puding Kastard (Resepi mak)
Bhn² :
1 tin susu sejat Ideal
2 bj telur
Gula 1 1/2 cwn
2 sb Tepung kastard (+ air sedikit utk elak berketul)
Agar² 1 bungkus
Secubit garam
Air (sehingga agar² tenggelam dlm periuk
Cara-cara menyediakannya:
- Kacau tepung kastard dengan sedikit air utk elak berketul
- Blend susu 1/2 tin, telur, tepung kastard
- Masak agar² dgn air sampai hancur
- Masukkan gula, bahan² blend tadi dan semua susu
- Masukkan garam utk lemak
- Campurkan kesemua bahan ke dlm loyang/acuan (ditapis)
- Sejukkan
kalau nak buat puding marble coklat..cuma ambik secawan adunan puding tadi dan campurkan dengan milo.. pastu masukkan dlm loyang berselang seli dengan puding kastard tadi... senangkan?
3 comments on "Puding Kastard Resepi Mak"
nieta...aku pun bar buat puding marble coklat tu semlm..tak sempat nak rasa...heheheh...
saper nie?wanie ke ima?
aku laa..ima..
wanie tak sampai opis..tak pun cuti.. biasernye die tghari baru ade kat opis tp ari ni takde lak...
Post a Comment