Dah sampai penghujung Ramadhan ni mcm dah blank taktau nak masak/beli/makan apa kan.. tiba2 teringin nak makan ayam masak Ros mcm mak selalu masak.. ayam masak ros ni lebih kurang mcm ayam masak merah la.. tapi mungkin bahan2 lain skit... taktau la nape panggil ayam masak ros... yang pasti memang favourite..selalunya mak akan masak ayam masak ros ni sekali dengan nasik tomato (kami panggil nasik merah)... mmg terbaek la.. hehehe
ok nie resepinya..
Bahan-bahan A :
- bawang putih
- bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dll
Bahan2 lain :
- ayam (kitorang suka bahagian2 tulang spt drumstick/wings)
- santan
- tomato puri (kimball/campbell)
- sos cili
- kacang pis dalam tin
- bawang besar
- serai
- daun pandan
- daun bawang (sbg hiasan)
- gula/garam
Cara2nya :
- tumis bahan A sampai naik bau
- masukkan cili boh, sos, tomato puri
- masuk ayam
- tambah santan sikit2, dahulukan yg cair
- masuk daun pandan, serai
- biarkan sehingga ayam betul2 masak
- last sekali masuk kacang pis & bawang besar
- masuk gula/garam utk menambah perisa
- hiaskan hidangan dengan daun sup
0 comments on "Ayam Masak Ros"
Post a Comment